Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

TSE Başkanı Şahin'den Okul Alışverişi Yapacak Velilere Önemli Uyarılar

TSE Başkanı Adem Şahin, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı başlarken öğrenci ve velilere, okul alışverişlerinde dikkat etmeleri gereken konularla ilgili hatırlatma ve uyarılarda bulunarak, TSE markalı ürünlerin tercih edilmesi çağrısını yaptı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Adem Şahin, yaptığı yazılı açıklamayla okul alışverişi yapacak velilere uyarılarda bulundu.

"Bu Ürünlerin Sağlık Açısından Ciddi Riskleri Var"

Tüm alışveriş merkezlerinde, çarşı ve pazarlarda çok sayıda marka ve çeşitte kırtasiye malzemelerinin satışa sunulduğunu kaydeden Şahin, reyonlarda genellikle çizgi film kahramanlarıyla süslenmiş, albenisi yüksek, renkli kırtasiye ürünleri satıldığına dikkat çekerek, “Çocukların ilgisini çeken bu ürünlerden bir kısmı markasız ya da kaynağı belirsiz ürünler olmaları nedeniyle çok ucuz fiyatlardan satışa sunulmaktadır. Ancak çocuklar için albenisi, veliler için fiyatları nedeniyle cazip görünen bu ürünler sağlık açısından ciddi riskleri beraberinde getirmektedir” dedi.

Şahin, TSE’nin standardizasyon ve kalite alanlarındaki çalışmaları ve bunu TSE markası ile tescilleyen belgelerin velilere okul alışverişinde yardımcı olacağını belirterek, “Güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünler kullanıcılar için; başta hijyen kaynaklı olmak üzere, sağlığın bozulmasına neden olabilecek riskler taşımaktadır. Velilerimizin bu risklere karşı çocuklarımızı korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler vardır. Bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği, ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebilir. Bu testlerin sonucunda ürünün standarda uygun olduğu, üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir” dedi.

"Velilerin Özellikle Dikkat Etmesi Gereken Marka TSE Markasıdır"

Okul alışverişlerinde velilerin özellikle dikkat etmesi gereken markanın TSE markası olduğunun altını çizen Şahin, bir ürünün üzerinde TSE markası bulunmasının bu ürünün üretim yerinde tetkiklerin yapıldığını, ürünün TSE laboratuvarlarında test ve muayenelerden geçtiğini gösterdiğini belirterek, “Tüm tetkikler sonunda standarda uygunluğu tespit edilen ürünler TSE Markası kullanmaya hak kazanmaktadır. Dolayısıyla TSE Markası, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun, hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescili anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

CE İşareti

Şahin, tüketicilerin okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda araması gereken bir başka markanın ise CE işareti olduğunu belirterek, “CE İşareti; üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayabilmek adına belirli mallarda bulunması zorunlu olan bir işarettir” bilgisini verdi.

Mekanik ve Fiziksel Açıdan Standartlara Uygunluk 

TSE Başkanı Şahin, iki temel işaretin dışında velilerin aldıkları ürünlerin üzerinde, ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-1,  yanmazlık özelliğine ilişkin standartlara uygunluğunu gösteren EN71-2, ağır metallerin belirlenen sınırlar dâhilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işaretlerini, fitalat ve BPA analizlerini ve diğer oyuncak güvenliği standartlarını da aramaları gerektiğini kaydetti.

"Üreticisi Bilinmeyen Ürünler Tercih Edilmemeli"

Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürünün satın alınmaması gerektiğini ifade eden Şahin, “Ürünlerin üzerinde ya da ambalajlarında mutlaka üretici ya da ithalatçıya ait ulaşılabilir adres ve telefonların bulunması gerekmektedir. Üründe herhangi bir sorun olduğunda firmanın ulaşılabilir olması gerekmektedir” dedi.

Şahin, yaş grubuna uygun ürünlerin alınması gerektiğini belirterek, kokulu ürünlerin ise tercih edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markaların tercih edilmesini öneren Şahin, “Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağıza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır. Markasız boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataralar tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmelidir” dedi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.