Türkiye’nin En Büyük Gastronomi Akademisi Açıldı

Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMAR) bünyesinde faaliyetlerini sürdürecek olan Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA) açıldı. TGA, öğrencilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası önemli birçok etkinliğe ve Türk mutfağıyla ilgili önemli araştırmalara ev sahipliği yapacak.

Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMAR)’ a bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA) törenle açıldı. İçeriği ve bin metrekarelik büyüklüğü ile Türkiye’de bir ilk olan TGA Türk Mutfak ve Kültürü Araştırma Merkezi’ne bağlı olarak lisansüstü öğrencilerinin gastronomi alanında inceleme ve araştırmalarının yanı sıra Uluslararası Şef Deniz Orhun’un katkılarıyla eğitimlere ev sahipliği yapacak.
Thermopolium Gastronomi Merkezi’nin açılışına, Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal Uluslararası Master Şef Deniz Orhun, TÜMAR ve TGA Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut katıldı.

7’DEN 70’E EĞİTİM
Gastronomi Merkezi’nin Başkent Üniversitesi bünyesinde olmasına dikkati çeken Uluslararası Master Şef Deniz Orhun, “Burası bilimin merkezi olduğu için gastronominin bilimsel açıdan incelenmesi bizim için önemli” dedi. Ankaralılara 7’den 70’e eğitim verebilecek bir merkez açıldığını kaydeden Orhun, “Toplumlar sağlık maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Bu nedenle kötü beslenmenin getirdiği hastalıkları azaltmak, iklim değişimlerinden minimum etkilenmek için güçlü beslenmemiz gerekiyor. Bunun yanında global gastronomide, enerji tasarrufu yapmamız gereken bu dönemde yediklerimiz davranışlarımız oluyor. Bu bilinçte öğrencileri, bu modern mutfakta yetiştirmek bizim için kolay olacak. Başkent Üniversitesi, bu mutfakla; Türk mutfağının hem bilimsel hem de kültürel yönünü ön plana çıkarmayı hedefliyor.  Uluslararası ortamda tanıtabileceğimiz, öğrencilerimizi yetiştirebileceğimiz bir mutfak açıldı” ifadelerini kullandı.
Beslenmenin toplumsal kimliğin oluşmasında önemli bir role sahip olduğunu söyleyen TÜMAR ve TGA Müdürü Doç. Dr. Hakan Turgut, “TGA gastronomi araştırmalarına ev sahipliği yapacak Ankara’nın en büyük gastronomi akademisi oldu” dedi.

“DÜNYADA BİRÇOK YER GÖRDÜM BİZİM YEMEKLERİMİZİN TADINI BULMAK ZOR”
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, “Yeni bir iş alanı, yeni bir meslek gelişen dünyada Türkiye’de aranan meslekler haline gelen gastronomiyi hizmete aldık. Kültür ve yemeğin birleşimi yurdumuzun her köşesinde ayrı bir yemek kültürü ve güzellik var. En iyi mutfak Türk mutfağıdır” açıklamasında bulundu.
Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal ise, “Başkent Üniversitesi'ni kurduktan sonra değişik bölümler oluşturduk. ‘Türk mutfağı ile ilgili önemli kaynaklar belgeler var bunları değerlendirmek ister misiniz’ dediler. Ocak olmadan yemek yapabilir misiniz? Marifet orada, ocak olmadan yemek yapabilmekte onun anahtarı bizdedir. Dünyada birçok yer gördüm bizim yemeklerimizin tadını bulmak zor. Aşçılarımız marifetli bu konuda enerjiye ihtiyacımız var, enerji olmadan bir şey yapamazsınız” ifadelerini kullandı.

DEKANLAR VE MÜDÜRLER EN GÜZEL MAKARNAYI YAPMAK İÇİN YARIŞTILAR
Renkli gösterilere sahne olan açılışta; aşçılar moda defilesi de gerçekleşti. ‘Dekanlar ve Müdürler Yarışıyor’ etkinliğinde ise dekanlar ve müdürler hünerlerini sergileyerek en güzel makarnayı yapmak için birbirleri ile yarıştılar. 7 kişinin yer aldığı yarışmacılardan ilk üç kişiyi Süreyya Üzmez, Deniz Orhun, Hüseyin Özer puanlama yaparak belirledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.