Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı

YÖK İlk Kez "Engelli Dostu Bireysel Ödülleri" Verecek

YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla toplandı. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenci Komisyonu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "geçen yıl düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödül Töreni'nin ardından çok sayıda e-posta ve telefon aldıklarını kaydederek, akademik ve idari personel arasından engelliler için çaba gösteren kişilere ödül verilmesi yönünde taleplerin geldiğini ifade etti. Ödüllerin kapsamının engelsiz program nişanları ve engelsiz üniversite bayrakları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tufan, gelen taleplerin ardından engelli dostlarına da ödül vermeye karar verdik." dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenci Komisyonu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, bazı Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin Engelli Birim Temsilcileri ile ÖSYM ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Toplantıda, yükseköğretim kurumlarımızdaki engelli öğrencilerimize dair çalışmalar, karşılaşılan sorunlar, Engelsiz Üniversite Ödülleri'nin kapsamları ve 2019 yılı ödül takvimi görüşüldü.

Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Tufan, son birkaç yılda, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığında engelli öğrenciler ve engelsiz üniversitelerle ilgili çalışmaların büyük ivme kazandığını ifade etti.

Engelli öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini artırdık

2017-2018 eğitim öğretim döneminin son dönemi ile 2018-2019 eğitim öğretim döneminin başlangıcı karşılaştırıldığında YÖKSİS verilerine göre Türk yükseköğretim sisteminde görme engelli öğrencilerde %20, işitme engellilerde %32, Asperger veya Otizm Bozukluğu olanlarda %70, Zihin Engellilerde %64 artış görüldüğünü belirterek, bu sonuçların geçen yıl yaptıkları çalışmalarla engellilerin yükseköğretime entegrasyonunda artışın sonucu olduğunun altı çizildi.

Prof. Dr. Tufan, "Bir önceki yıl zihin engelli öğrencilerimizin de özel yetenek sınavlarına girebilmelerine imkân tanımıştık. Zihinsel engelli öğrencilerimizin sayısı 69 iken 113'e çıktı, buna mezun olanları da dâhil edersek artış oranı anlamlı görünüyor. Ancak tüm alanlarda değerlendirme yapabilmek için üniversitelerden gelen verilerimizi doğru, güncel ve güvenilir olması gerekli" dedi.

Yükseköğretimi engelli öğrencilere erişilebilir kılmayı amaçladıklarını, bunun sadece mekân erişilebilirliği olmadığını anlatan Prof. Dr. Tufan, "Biz merhamet odaklı değil, hak odaklı yaklaşıyoruz ve engelli öğrencilerimizin de farklı programlarda yeteneklerini sergilemelerini, ilgili diplomanın kazanımlarını elde edebilmelerini istiyoruz." diye konuştu.

Bu kapsamda geçen yıl ilk kez farklı başlıklarda Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini anlatan Prof. Dr. Tufan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversitelerimizde özellikle mekân erişilebilirliğinin çok ön plana çıkartıldığını ancak eğitime ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişilebilirliğin arka planda kaldığını gözlemledik. Dolayısıyla bu ödüllerin en büyük kazanımı farkındalığın artırılması oldu. Sadece binaya, kampüse erişmek değil, ilgili programların da kazanımlarını elde edebilmeleri için çalışmamız gerek. Bununla ilgili bir farkındalık oluşturmuş olduk."

2019 yılında ilk kez "Engelli Dostu Bireysel Ödüller" verilecek

Prof. Dr. Tufan, geçen yıl düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödül Töreni'nin ardından çok sayıda e-posta ve telefon aldıklarını kaydederek, akademik ve idari personel arasından engelliler için çaba gösteren kişilere ödül verilmesi yönünde taleplerin geldiğini ifade etti. Ödüllerin kapsamının engelsiz program nişanları ve engelsiz üniversite bayrakları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tufan, gelen taleplerin ardından engelli dostlarına da ödül vermeye karar verdiklerini kaydetti.

Engelliler ile ilgili özel çaba sarf eden, özellikle onların eğitime erişilebilirliği noktasında kendi programını uyarlayan ve onlarla ilgilenenlere "Engelli Dostu Bireysel Ödülleri" vereceğiz diyen Prof. Dr. Tufan, konuyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

Ödüller için başvuru takvimi belirlendi

Toplantının devamında çeşitli üniversitelerden gelen temsilcilerle günlük uygulamalarda karşılaşılan problemler ve ileriye yönelik çalışmalar değerlendirildi.Ocak ve mart ayları arasında yapılacak online başvuruların ardından mekânsal, sosyo-kültürel ve eğitime erişilebilirlik alanlarında "bayrak" alacak üniversiteler ile engelsiz program nişanları ve Engelli Dostu Ödülleri'ne hak kazanan kişilerin belirleneceğini kaydeden Tufan, mayıs ayının ilk haftasında ödülleri kazananların açıklanacağını belirtti.

2018-2019 eğitim ve öğretim yılı için Engelsiz Üniversite Ödüllerine başvuru yapmak isteyen yükseköğretim kurumlarımız, başvurularını 02 Ocak 2019 - 01 Mart 2019 tarihleri arasında Başkanlığımıza yapabileceklerdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.