Öne Çıkanlar kosgeb çin çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva 1 Nisan 2024 Gündem Özeti Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu 2023 yılında kaç çift evlendi Samet Güdük vefat mı etti

YÖK'ten Şehit Eş Ve Çocuklarına Özel Öğrenci Statüsü Hakkı

Yükseköğretim Kurulu, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminden itibaren yükseköğretim kurumuna kayıtlı terörle mücadele kapsamındaki şehitlerin eş ve çocuklarının, talepleri halinde özel öğrenci statüsünde öğrenim görebileceklerini açıkladı.

YÖK’ten yapılan duyuruda, Genel Kurul’da alınan kararla birlikte, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında terörle mücadele eden ve sınır ötesi harekâtlarda hayatını kaybederek şehit olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetler personeli ile 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişiminde şehit olan vatandaşların eş ve çocuklarının "Özel Öğrenci Statüsü"nden yararlanabileceği ifade edildi.

Bu çerçevede Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği yapılmasına karar verilirken, YÖK Başkanı Yekta Saraç, yaptığı açıklamada şehit yakınlarının kazandıkları bölümler ile aynı programlara geçişinin sağlanacağını belirtti. Bu öğrencilerin ailelerinin yanında eğitim alabileceklerini ya da eğitim öğretim görmeyi hayal ettikleri bir başka üniversitede de eğitim alma imkanına sahip olacağını ifade eden Saraç, sosyal adaleti gözetmek için de diplomaları, kaydoldukları üniversitelerden alabileceklerini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin maruz kaldığı badirelerle, sıkıntılarla mücadelesinde her kurumun mesuliyet yüklenmek durumunda olduğunu bildiren Saraç, şöyle devam etti:
"Bugün gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulunda 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında, terörle mücadelede ve sınır ötesi harekatlarında da şehit olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde şehit düşen vatandaşların üniversitelerde kayıtlı eş ve çocuklarının, talepleri halinde, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren diledikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde öğrenim görmelerine ilişkin bir karar aldık.

Bu karar çerçevesinde bu isimlerin tespiti noktasında da Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile de işbirliği içerisinde bu talepleri toparlayacağız. Şehitlerimizin eş ve çocuklarını rahat bir ortamda belki ailelerinin yanında, belki ailelerinin yanında olmayabilir ama tercih edecekleri daha yüksek puanlı öğrenci alan bir yükseköğretim kurumunda eğitim öğretim görmelerine imkan sağlayacağız. Özel öğrenci statüsü olması hasebiyle bu öğrenciler, kaydoldukları üniversitelerin diplomalarını alacaklar. Fakat ailelerinin bulundukları ildeki üniversitelerde eğitim görebilecekler."

Saraç, özel öğrencilik statüsüne ilişkin, "Kazandıkları bölümler ile aynı programlara geçiş olacak. Artık ailerinin yanında eğitim alabilecekler ya da eğitim öğretim görmeyi hayal ettikleri bir başka üniversitede de eğitim alma imkanına sahip olacaklar. Sosyal adaleti gözetmek için de diplomaları, kaydoldukları üniversitelerden alacaklar" açıklamasında bulunurken, özel öğrencilik statüsü için puan şartı aranmayacağını bildirdi. Saraç, "Şehitlerimizin Türk milletine tevdi ettiği bu emanetleri için özel öğrencilik statüsündeki bazı şartları, kayıtları aramayacağız. Bu şekilde nakillerini yapacağız" bilgisini paylaştı.

Karar vakıf üniversiteleri için de geçerli olacak

Saraç, kararın vakıf üniversitelerini de kapsayıp kapsamadığına ilişkin, "Vakıf üniversiteleri için de aynı durum söz konusu olacak. Vakıf üniversitelerimizin de bu gibi hususlarda devlet üniversitelerimizden daha farklı bir hassasiyet göstereceklerini zaten asla düşünmüyoruz. Onların da bu konuya bütünüyle zaten sahip çıkacaklarına eminiz" ifadelerini kullandı.

Şehit yakınlarının yükseköğretim giriş sınavına hazırlanmaları hususunda nasıl bir olumsuz bir psikoloji içerisinde kaldıkları düşünüldüğünde, bu kararın aslında toplum vicdanında hak ettiği yeri de bulacağını belirten Saraç, şehit yakınlarına yönelik alınan bu karara ilişkin, "Ailelerinin bulunduğu üniversitelere-o üniversitenin puanı yüksek bile olsa ama aynı bölüm olmak kaydıyla- talepleri halinde geçişlerini sağlayacağız" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.