YÖK: Tüm Üniversiteler Yatay Geçişteki Taban Puan Şartını Kaldırabilecek

Yükseköğretim Kurulu, bu yıla ve sadece kapatılan üniversitelerdeki öğrencilere mahsus olmak üzere tüm üniversitelerin istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırmasına karar verdi.

Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK), kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin daha önce alınan karara yapılan eleştiri ve yaşanan tartışmalar sonucu konuya ilişkin yeni bir karar aldı. Karara göre, bu yıla ve sadece bu öğrencilere mahsus olmak üzere tüm üniversiteler istedikleri takdirde yatay geçişteki taban puan şartını kaldırabilecek. Alınan bu karar başta vakıf üniversitelerine olmak üzere yatay geçiş imkanı sağlayacak ve teşvik edecek.
YÖK bu sorunun tüm taraflar açısından en az zarar görecek şekilde çözülmesine çalışıldığını ifade ederek, alınan kararın sadece lisans ve ön lisans öğrencileriyle sınırlı olmadığını, lisansüstü öğrencileri ve ayrıca önemli miktarda yabancı uyruklu öğrenciyi de kapsadığını vurguladı. Yapılan açıklamada, kapatılan üniversite öğrencilerinin almış olduğu dersler, notlar, sınavlar, mazeretler ve tüm verilerin bir merkezden yürütülmesi gerektiği bildirildi.

Bu öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumundaki eğitim öğretimin gerektirdiği intibak süreci kapsamında eğitimlerine devam edecekleri belirtilirken, “Bu öğrencilerin aktarıldığı devlet üniversiteleri gerekli gördükleri takdirde kendi marka değerini korumak maksadıyla ek dersler veya sınavlarla intibak sürecini gerçekleştirebilecektir” denildi.

Diplomalarında İlk Kayıt Oldukları Üniversitelerin De İsimleri Yazılı Olacak

YÖK, bu öğrencilerin aktarımları sonrasında aynı sınıflarda öğrenci mevcudu artışı yaşanmayacağını, eğitim kalitesinde ve niteliğinde herhangi bir düşme olmayacağını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Üniversiteler gerektiği takdirde şube açabilecektir. Yerleştirme yapılan devlet üniversitelerimizde kapatılan vakıf üniversitelerinin kampüslerinin tahsisiyle fiziki mekan artışı söz konusu olmuştur. Bu kapsamda gerekli diğer tüm tedbirler ilgili üniversitelerimizce alınmaktadır. Ayrıca bu öğrenciler her ne kadar nakledildikleri üniversitelerin diplomalarını alacak olsalar da diplomalarında ilk kayıt oldukları üniversitelerin de isimleri yazılı olacaktır.” 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.