Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener

Yükseköğretim Planlamasını Cumhurbaşkanı Yapacak

Üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokulların kurulmasında referans alınan ve “kalkınma plan ve programlarının ilke ve hedefleri doğrultusunda” belirlenen yükseköğretim planlaması artık doğrudan Cumhurbaşkanınca yapılacak.

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için gerekli düzenlemeleri içeriyor. 703 sayılı KHK’ye göre, TBMM üyeleri belli bir konuda altı ayı aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca verilecek geçici bir görevi kabul edebilecek. Bu görevlendirme için Meclis kararı aranmayacak. Subayların bekleme süreleri Cumhurbaşkanınca uzatılıp kısaltılabilecek. Teğmen-Albay rütbesinde bulunan subaylar Cumhurbaşkanınca Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılabilecek. Cumhurbaşkanı kararname ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığına görev verebilecek. General rütbesine haiz olmayanlar da Jandarma Genel Komutanı olabilecek.

-Rektör Atamalarında Profesör Olma Şartı Kaldırıldı-

Söz konusu kararname ile birçok devlet kurumunda köklü değişiklikler yapıldı. Yükseköğretim Kurulu da bu değişimden nasibini aldı. Üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokulların kurulmasına ilişkin esasları belirleyen kanunda yer alan yükseköğretim planlamasının tanımı değişti. Daha önce, “kalkınma plan ve programlarının ilke ve hedefleri doğrultusunda” belirlenen yükseköğretim planlaması artık doğrudan Cumhurbaşkanınca belirlenecek. Öte yandan rektör atamaları usulünde de değişikliğe gidildi. Artık rektör adayları cumhurbaşkanına YÖK tarafından önerilmeyecek, sadece vakıf üniversitelerine yapılacak atamalarda vakfın mütevelli heyetinin teklifi ile atama yapılacak. Rektör atamalarında aranan profesör olma şartı, rektörlerin görev sürelerindeki 4 yıl sınırı ve atamalarda gözetilen 67 yaş sınırı kaldırıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.