Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı tsk HAVA HAREKATI süt ihracat DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca türk silahlı kuvvetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi beşiktaş

ABD-Türkiye İş Konseyi: "Endişeliyiz"

Türkiye ve ABD  arasında yaşanan krizin, ilişkilerin siyasi boyutunun yanısıra ekonomik boyutuna da verdiği zarar, ABD’deki iş dünyasında kaygı yaratıyor. 

Yaklaşık 3 milyon Amerikan şirketini temsil eden Amerika Ticaret Odası bünyesinde yer alan ABD-Türkiye İş Konseyi’nin Direktörü Jennifer Miel, Amerika’nın Sesi (VOA) ile yaptığı geniş mülakat sırasında Türkiye ile yaşanan sıkıntıları değerlendirirken endişe duyduklarını söyledi ve diyalog çağrısını yaptı. Miel şunları söyledi:

"Tek Taraflı Adımlardan Endişeliyiz"

“ABD Ticaret Odası ve ABD-Türkiye İş Konseyi olarak son gelişmelerden çok ciddi kaygı duyuyoruz. Türkiye, çok sayıda Amerikan şirketi için çok hızlı büyüyen bir yükselen pazar. Türkiye küresel tedarik zincirinin bir parçası olarak Amerikan istihdamını ve ihracatını etkiliyor. Türkiye, Amerikan tedarik zincirine de tümüyle entegre durumda. Dolayısıyla Türkiye’nin hem ABD ekonomisi hem de küresel ekonomi açısından önemini vurgulamak istiyoruz. Aynı şekilde, boykot, ek gümrük vergisi ve yaptırımlar gibi tek taraflı adımlardan da endişeliyiz.”

“Durum Amerika'nın İş Çıkarlarına Zarar Verici”

Bu konularda ilerleme sayılabilecek herhangi bir adım ya da işaret görmediklerini belirten Miel, "O yüzden de iş dünyası olarak bu yaşanan durumun Amerika’nın iş çıkarlarına ve uzun vadede iki ülkenin ekonomik ilişkisine zarar verici olduğu mesajını vermeyi gerekli görüyoruz” dedi.

VOA’nın  “Ek gümrük vergileri ticareti nasıl etkiler?” sorusunu da yanıtlayan Miel, bu yılın ortası itibariyle ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 10 milyar dolar civarında olduğunu, 12 milyar dolar civarındaki ticaret hacmi rekorunu kırma yolunda ilerleme sağlandığını vurguladıktan sonra şöyle devam etti:

“Ancak Amerika’nın getirdiği ek tarifeler muhtemelen bazı ürünlerin satışını düşürecektir. Bu atılan adımlara karşı bazı çevrelerden meydan okumalar, hukuki girişimler oldu; biz de ABD Ticaret Odası olarak Amerikalı çiftçilere, sanayicilere ve tedarik zincirlerine yönelik olumsuz etkileri belgeliyoruz. Bu çabaları devam ettireceğiz ve Amerikan yönetiminin bu endişelere kulak vereceğini umuyoruz Türkiye’nin ABD’ye uygulamaya başladığı tarifelere gelince de; her iki hükümetin bir anlayış birliğine varmak için siyasi bir çözüm ve diyalog sürecine girmesiyle iki ülkenin de iş çıkarlarına zarar veren bu ticari tedbirlerin bir kısmının geri çekilebileceğini düşünüyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
AbdTürkiyeKriz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.