Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Afrin Komatsu Koca Dünya MHP lideri Bahçeli bugünün gündemi HAVA HAREKATI

"Açlık Sınırı Bin 518 TL, Yoksulluk Sınırı 4 Bin 944 TL"

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Nisan ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 518 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 944 lira 63 kuruş oldu.

4 Bin 823,31 olan yoksulluk sınırı bir önceki aya göre yüzde 2,5 büyüme göstererek 4 Bin 944 Lira 63 Kuruş oldu.. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 899 lira 3 kuruş olarak gerçekleşti.

Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,99 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,45 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,38 olarak hesaplandı.


TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada, hesaplanan yoksulluk sınırının ücret düzeyi olmadığını, dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmesi için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı olduğunun altı çizildi. Ayrıca, milyonlarca işçinin ailesi ile birlikte geçinmek durumunda kaldığı tek gelir kaynağı olan asgari ücretin, bekar bir işçinin yapması gereken aylık harcamayı bile karşılamadığı belirtildi.

GIDA İÇİN YAPILMASI GEREKEN ASGARİ HARCAMA TUTARI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 2,51 ARTTI
TÜRK-İŞ verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,51 arttı. Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,99 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9,45 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,38 olarak hesaplandı.

MUTFAK ENFLASYONU
Süt ve yoğurt fiyatı geçen aya göre değişmezken, peynirde artış tespit edildi. Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay artış gösterdi. Sakatat ürünleri ile tavuk fiyatı ise değişmedi. Balık fiyatı, aysonu itibariyle sona erecek mevsimin de etkisiyle biraz artış gösterdi. Yumurtanın tanesi bu ay 5 kuruş daha ucuzladı.
Enflasyon üzerinde etkisi tartışma konusu olan kuru fasulyenin dahil olduğu bakliyat ürünleri fiyatları, nohuttaki artış dışında ortalamada aynı kaldı.
Martta 4,15 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,17 TL oldu. Martta ortalama 4,37 TL olan sebze fiyatı 4,08 TL’ye gerilerken, meyve fiyatı geçen ay ortalama 3,57 TL olarak hesaplanırken bu ay 4,50 TL oldu.

Pirinç fiyatında artış görülürken, ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerde bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
Tereyağı, zeytinyağı ve Ayçiçek yağı fiyatı bu ay değişmedi, margarin fiyatı ise biraz arttı. Zeytin fiyatı ortalamada fazla değişmedi. Yağlı tohum ürünlerinde fındık hariç diğerlerinde artış görüldü. Baharat ürünlerinin fiyatı bu ay yine değişmedi. Bal, pekmez, şeker, tuz, salça ile çay ve ıhlamur fiyatı Nisan ayında da aynı kaldı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.