Öne Çıkanlar galatasaray Koronavirüs chp Covid19 terörist rusya Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar enflasyon AİLE bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı erdoğan

Açlık-Yoksulluk Sınırı Ne Kadar Oldu?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) her ay düzenli olarak yaptığı  “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre, açlık sınırı bin 374 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 478 lira, bekar çalışanın aylık maliyeti ise bin 711 lira olarak ölçüldü.

TÜRK-İŞ Araştırmasının Mayıs 2016 ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı bin 374 lira 89 kuruş; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 4 bin 478 lira 48 kuruş; bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 711 lira 96 kuruş olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 12 TL, yoksulluk sınırı ise 39 TL geriledi. Yılın ilk beş ayı itibariyle de bir gerileme görüldü.   

Özellikle bu yıl gıda fiyatlarında görülen gerileme, mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Ancak elde edilen ücret geliri ile yapılması gereken harcama arasındaki farklılık kapanmadı. Günümüzde geçerli olan net asgari ücret, dört kişilik ailenin aylık gıda harcamasını bile karşılamaktan uzak kaldı. Bekar bir işçi için hesaplanan aylık yaşam maliyeti ile net asgari ücret arasındaki fark 412 TL olarak hesaplandı.

-MUTFAK ALIŞVERİŞİ İÇİN ASGARİ HARCAMA YÜZDE 0,87 GERİLEDİ-

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2016 Mayıs ayı itibariyle şöyle gerçekleşti: 

 -Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,87 oranında geriledi.    

-Yılın ilk beş ayı itibariyle yüzde 0,75 oranında gerileme gerçekleşti.                    

-Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 1,90 oldu.    

-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,95 olarak hesaplandı.  

Gıda fiyatları son on iki ay itibariyle yüzde 2’nin altında gerçekleşti. TÜRK-İŞ Gıda Endeksi ile TÜİK Gıda Endeksi ve TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki değişimine bakıldığında; daha önce genel fiyat artışlarının üzerinde seyreden gıda fiyatlarındaki artışın, son üç ayda genel fiyat artışının altında kaldığı görüldü.

-KIRMIZI ET FİYATI DEĞİŞMEDİ, TAVUK FİYATI DÜŞTÜ-

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Mayıs 2016 itibariyle gözlenen değişimde, süt, yoğurt, peynir grubunda süt fiyatları ortalamada artış gösterdi. Peynir ve yoğurt fiyatı ise aynı kaldı.        

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı aynı kalırken tavuk fiyatı geriledi. Mevsimin sona ermesiyle ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer aldığı tezgahlarda balık fiyatı artış gösterdi.  Yumurta fiyatında ise bu ay 2 kuruş artış tespit edildi. Sakatat ürünlerinde fiyat değişikliği olmadı. Bazı marketlerde başlatılan promosyona da bağlı olarak bazı bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) fiyat indirimi oldu.  

 -SEBZEDE ORTALAMA KİLOGRAM FİYATI 3,24 LİRAYA DÜŞTÜ-

Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,24 TL olarak hesaplandı. Oysa bu tutar geçtiğimiz ay 3,53 TL’ydi. Mutfakta sıklıkla kullanılan patates, kuru soğan, domates fiyatı bu ay geriledi ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise bu ay yine artış göstererek 3,59 TL’den 4,13 TL’ye yükseldi. Geçen aylarda hesaplamaya dahil edilmeyen kayısı, şeftali, erik, kavun, karpuz bu ay kapsama alındı.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; genelde önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.

-AYÇİÇEĞİ YAĞI FİYATI YÜKSELDİ-

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmedi, ancak ayçiçeği yağı fiyatı yükseldi. Siyah zeytinde ortalama kilogram fiyatı gerilerken yeşil zeytinde aynı kaldı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden fındık fiyatı geriledi, diğerleri aynı kaldı. Şeker, bal, reçel ile tuz fiyatı bu ay da değişmedi, pekmez fiyatı ortalamada geriledi. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri ile salça fiyatı aynı kaldı. Ihlamur fiyatı değişmezken bazı çayların fiyatında artış görüldü ve bu durum ortalama kilogram fiyatını biraz yükseltti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.