Ağustos Ayında Kurulan Şirket Sayısı Azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, (TOBB) bu yılın Ağustos ayında kurulan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 44.4 azalma meydana geldiğini duyurdu.

TOBB, bu yılın Ağustos ayında kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin hazırlanan istatistik raporunu yayımladı. Rapora göre, Ağustos ayında kapanan şirket sayısı bir önceki aya nazaran yüzde 5.04 azaldı. Temmuz’a oranla kurulan şirket sayısı Ağustos ayında yüzde 19.9, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 16.4 oranında azalırken kooperatif sayısı yüzde 25.6 arttı. Kapanan kooperatif, şirket ve gerçek kişi ticari işletme sayılarında Ağustos ayında Temmuz’a göre sırasıyla yüzde 5, yüzde 16.1 ve yüzde 3.5 azalma gözlendi.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla kurulan şirket sayısında yüzde 17.4, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 44.4 azalma meydana gelirken, kooperatif sayısında yüzde 14.8’lik artış yaşandı. 2017’nın Ağustos dönemine göre bu yılın Ağustos ayında kapanan şirket sayısı yüzde 28.9, kooperatif sayısında yüzde 7.3 azalma gözlenirken, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 56.1 arttı.

2018’in ilk sekiz ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 21.6 attı. Öte yandan bu yılın Ağustos ayında Iğdır’da şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleşmedi. Ağustos’ta ticari hayatlarına başlayan şirket ve kooperatiflerin yüzde 41’i İstanbul’da, yüzde 9’u Ankara’da, yüzde 5’i ise İzmir’de kurulurken söz konusu şirketlerin sermaye toplamı bir önceki aya göre yüzde 40 azaldı. Söz konusu şirket ve kooperatiflerin bin 996’sı ticaret, 683’ü inşaat, 682’si ise imalat sektöründe faaliyet gösterecek. Öte yandan Ağustos ayında bin 180 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 77’sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.