Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Pandemi yunanistan Akşener

Albayrak: Akkuyu’nun İlk Ünitesini 2023 Yılında İşletmeye Almayı Hedefliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Akkuyu NGS projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ‘ÇED olumlu’ kararı ve Haziran ayında EPDK’dan 49 yıl süreli elektrik üretim lisansı, TAEK’ten Sınırlı Çalışma İzni alınmıştır. Santralın ilk ünitesini 2023 yılında işletmeye almayı hedefliyoruz. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral Projelerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi, işletme döneminde 7 bin kişi çalışacaktır” dedi.

Bakan Albayrak, “TürkAkım kapsamında inşa edilecek boru hatlarından biri sadece ülkemize gaz arzı sağlayacaktır. Böylece doğrudan Rusya Federasyonu’ndan ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalmaması sağlanmış olacaktır. TürkAkım’ın inşasına Rusya’nın Karadeniz kıyısından başlanmış olup, ülkemize gaz iletecek olan hatta 9 Kasım 2017 tarihi itibariyle 248’inci kilometrede boru döşeme işleri devam etmektedir” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi ele alınıyor. Bakan Albayrak, komisyona bir sunuş konuşması yaptı. Türkiye’nin birincil enerji arzının 2016 yılında 136,2 milyon Ton Eşdeğer Petrol (TEP) olarak gerçekleştiğini belirten Albayrak, “Birincil enerji arzı içinde doğal gazın payı yüzde 28, kömürün payı yüzde 28, petrolün payı yüzde 31, yenilenebilir enerjinin payı ise yüzde 13 olmuştur” dedi.

“2018 YILI SONUNA KADAR 81 İLİMİZİN TAMAMINA DOĞAL GAZ ARZI SAĞLANACAKTIR”

Türkiye’de doğal gazın kullanılmaya başlandığı 1987 yılında 500 milyon metreküp yıllık doğal gaz tüketiminin bugün yaklaşık 50 milyar metreküpe vardığını ifade eden Bakan Albayrak, şunları kaydetti:

“2002 yılında 4 bin 510 kilometre olan doğal gaz iletim ve dağıtım hattı uzunluğu ise 132 bin 600 kilometre seviyesine çıkarılmıştır. 2002 yılında sanayi ile konutta 5 şehrimize, sadece sanayide ise 9 şehrimize giden doğal gaz iletim hattı, bugün itibarıyla 78 şehrimize ve 364 ilçemize ulaştırılmıştır. Artvin, Hakkâri ve Şırnak illerimize ilişkin doğal gaz dağıtım ihaleleri tamamlanmış olup, 2018 yılı sonuna kadar 81 ilimizin tamamına doğal gaz arzı sağlanacaktır.

“TANAP PROJESİNDE 2018 YILINDA ÜLKEMİZE GAZ ARZI SAĞLANMASI HEDEFLENMEKTEDİR”

Doğal gaz talebinin karşılanabilmesi amacıyla ilk aşamada yıllık 6 milyar metreküp gazın ülkemize, 10 milyar metreküp gazın Avrupa’ya taşınmasına yönelik olarak geliştirilen ve yüzde 30 ortak olduğumuz yıllık 32 milyar metreküp kapasiteye sahip TANAP projesinde Eylül 2017 sonu itibariyle yaklaşık bin 819 kilometre pist açımı, bin 728 kilometre boru dizgisi ve bin 678 kilometre ana hat boru kaynağı tamamlanmıştır. 2017 yılı sonuna kadar yaklaşık yüzde 94’ünün tamamlanması planlanan hattın; Çanakkale Boğaz Geçişinde inşaat faaliyetlerine devam edilmektedir. Kullanılan borularının yüzde 80’i yerli üreticiler tarafından imal edilen TANAP projesinde 2018 yılında ülkemize, 2020 yılında ise Avrupa’ya gaz arzı sağlanması hedeflenmektedir.”

TÜRKAKIM’DA BORU DÖŞEME ÇALIŞMASI 248’İNCİ KİLOMETREDE

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Anlaşmasına ilişkin bilgi veren Albayrak, “TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, Rusya Federasyonu’ndan başlayarak Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında ülkemiz üzerinden komşu devletler sınırına kadar uzanan her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşmaktadır. TürkAkım kapsamında inşa edilecek boru hatlarından biri sadece ülkemize gaz arzı sağlayacaktır. Proje tamamlandıktan sonra Batı Hattı ile arzı sağlanan yıllık toplam 14 milyar metreküp gazın artık Batı Hattı yerine TürkAkım üzerinden ülkemize teslim edilmesi planlanmaktadır. Böylece doğrudan Rusya Federasyonu’ndan ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalmaması sağlanmış olacaktır. TürkAkım’ın inşasına Rusya’nın Karadeniz kıyısından başlanmış olup, ülkemize gaz iletecek olan hatta 9 Kasım 2017 tarihi itibariyle 248’inci kilometrede boru döşeme işleri devam etmektedir. Güneydoğu Avrupa’da sağlıklı işleyen bir doğal gaz piyasasının olmaması ve doğal gaz piyasamızın büyüklüğü gibi etkenler göz önüne alınarak bir doğal gaz ticaret merkezinin ülkemizde kurulması hedefimize TANAP ve TürkAkım Projeleri de katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“AKDENİZ VE KARADENİZ’DE DETAYLI SİSMİK ARAMALAR YÜRÜTÜYORUZ”

Türkiye’de 2016 yılında 44 adet petrol arama ve üretim kuyusu açıldığını söyleyen Bakan Albayrak, toplam sondaj metrajının 75,3 bin metre olduğunu ve 2017 yılı sonuna kadar 65 adet daha kuyu açılacağını belirterek, “Önemli bir saha olarak değerlendirdiğimiz Akdeniz ve Karadeniz’in derin sularındaki hidrokarbon potansiyelinin keşfedilmesi doğrultusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu kapsamda, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileri ile Akdeniz ve Karadeniz’de detaylı sismik aramalar yürütüyoruz. Ayrıca, temin edilecek sondaj gemisi ile Akdeniz ve Karadeniz’in her birinde ayrı ayrı sondajlar yapmak suretiyle petrol ve doğal gaz aramacılığında aktif bir strateji izleyeceğiz” diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 35,7’Sİ DOĞAL GAZDAN

Türkiye’nin 2016’daki elektrik üretiminin 274,4 milyar kilovat saat olarak gerçekleştiğini duyuran Albayrak, “2017 yılı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla ise 219,6 milyar kilovat saat olarak gerçekleşmiş ve bu üretimin yüzde 31,9’u kömürden, yüzde 35,7’si doğal gazdan, yüzde 30,7’si yenilenebilir enerji kaynaklarından yüzde 1,7’si ise diğer kaynaklardan sağlanmıştır” dedi.

TÜM ZAMANLARIN EN FAZLA ELEKTRİK TÜKETİMİ 2017 TEMMUZ’UNDA

2017 yılının Temmuz ayında tüm zamanların en fazla elektrik tüketiminin meydana geldiğini belirten Bakan Albayrak, 47 bin 660 megavatlık tüketimin herhangi bir kısıtlamaya maruz kalınmadan gerçekleştiğini kaydetti. 

2 BİN 194 ADET LİSANSSIZ SANTRAL DEVREDE

1 megavata kadar olan santrallerin ruhsatsız olarak işletilmesine olanak verildiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, 2017 yılı üçüncü çeyrek sonu itibariye bin 926 megavat toplam kurulu güce sahip 2 bin 194 adet lisanssız santralin işletmeye girdiğini kaydetti.

114 BİN 567 KONUT JEOTERMAL ENERJİ İLE ISITILIYOR

Türkiye’de yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim oranının yüzde 33,2 olarak gerçekleştiğini ve bu değerin dünya ve Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu bildiren Albayrak, “Yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücümüz 2017 yılı üçüncü çeyrek sonunda üç katına çıkarak 12 bin 277 megavattan 36 bin 702 megavatta ulaşmıştır. 2016 yılı ve 2017 yılı üçüncü çeyreği sonuna kadar gerçekleşen yenilenebilir enerji kaynaklı yatırımların kurulu güç toplamı yaklaşık 4 bin 793 megavat olmuştur. Jeotermal uygulamalar 2002 yılına göre 2017 yılında sera ısıtmada yüzde 686 artış ile 3 bin931 dönüme ve konut ısıtmada yüzde 281 artış ile yaklaşık 114 bin 567 konuta ulaşmıştır” açıklamasında bulundu.

MTA 6 MİLYON METRE SONDAJ YAPACAK

Dünya enerji kaynaklı karbon salınımının yüzde 0,95’inin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen Albayrak, bu kapsamda Türkiye’nin birçok gelişmiş ülkeden daha iyi bir noktada olduğunu ifade etti. Öte yandan Albayrak, MTA tarafından bu yıl 1 milyon, 2018’de 2 milyon, 2019’da ise 3 milyon metre olmak üzere toplam 6 milyon metre sondaj yapılacağını aktardı.

KONYA KARAPINAR YEKA 600 BİN EVE ELEKTRİK SAĞLAYACAK

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) çalışmaları kapsamında Konya Karapınar’da belirlenen 27,2 kilometrekarelik alanın 19,2 kilometrekarelik bölümüne bin megavat kapasiteli dünyanın en büyük güneş enerji santralinin kurulacağını duyuran Albayrak, bu santralin her yıl yaklaşık 1,7 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üreteceğini ve ortalama 600 bin evin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.

AKKUYU VE SİNOP’TA 7 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Akkuyu ve Sinop’ta kurulması öngörülen nükleer enerji santralleri için önemli aşamaların geçildiğini belirten Albayrak, şöyle konuştu:

“Üçüncü santral için yer belirleme çalışmaları devam etmektedir. İlk 2 proje 4’er reaktör ve toplam 9 bin 280 megavat kurulu güce sahip olacaktır. Akkuyu NGS projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ‘ÇED olumlu’ kararı ve Haziran ayında EPDK’dan 49 yıl süreli elektrik üretim lisansı, TAEK’ten Sınırlı Çalışma İzni alınmıştır. Santralın ilk ünitesini 2023 yılında işletmeye almayı hedefliyoruz. Sinop NGS projesinde ise zemin etüt ve fizibilite çalışmaları sürdürülmektedir. Akkuyu ve Sinop NGS Projelerinde yerli ekipman kullanımı noktasında hassasiyet gösterilmektedir. Bu kapsamda nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza yaklaşık 16 milyar Dolarlık iş imkanı doğabilecektir. Ayrıca Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral Projelerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi, işletme döneminde 7 bin kişi çalışacaktır.”

“3,3 MİLYAR TONA ULAŞAN BOR REZERVLERİMİZ BÜYÜK ORANDA GÖRÜNÜR HALE GETİRİLMİŞTİR”

Türkiye’nin 2005’ten itibaren dünya bor sektörünün lideri konumuna geldiğini aktaran Bakan Albayrak, “2005 yılında dünya bor talebinin yüzde 36’sını karşılarken, 2017 yılında 2 milyon 150 bin ton satış miktarı ve yüzde 56 pazar payı ile bugüne kadarki en yüksek satış miktarı ve pazar payına ulaşılmış olacaktır. Katma değeri yüksek rafine bor üretimi ve yeni pazarlama stratejileri üzerine çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Ayrıca arama ve rezerv geliştirme çalışmaları sonucunda 3,3 milyar tona ulaşan Bor rezervlerimiz büyük oranda görünür hale getirilmiştir” dedi.

BAKANLIĞIN BÜTÇEDEKİ PAYI BİNDE 3

MTA, BOREN, TAEK dahil, EPDK hariç olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2018 bütçesi içerisindeki payının binde 3,1 olduğunu ifade eden Albayrak, bu rakamın 2 milyar 286 milyon 508 bin TL olduğunu belirterek, bütçenin hayırlı olmasını diledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.