Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU

Alman Medyası Soruyor: Dolar Dünyanın Lider Parası Olmaktan Çıkar Mı?

Moskova ve Ankara’nın doların küresel rolunu sorgulaması, “ABD doları dünyanın lider para birimi olmaktan çıkar mı?” sorusunu gündeme getirdi.

DW İngilizce tarafından yayınlanan bir analizde, “Dolar dünyanın lider para birimi olmaktan çıkar mı?” sorusuna yanıt aranıyor. Analizde, Rus rublesi dahil düşüşteki yükselen piyasa dövizlerinin, Moskova’nın küresel finans sisteminden doların çıkarılması çağrısını yapmasına neden olduğu belirtilirken böyle bir arzunun ne kadar gerçekçi olduğu irdeleniyor.

Rusya ve Türkiye Washington'un Acıyacak Yerine Vurarak Yanıt Veriyor

“Bir para biriminin istikrarı, bu parayı basana duyulan güvene tümüyle bağlı ise eğer, durum ABD dolar için iyi görünmüyor. Washington’da ABD Başkanı Donald Trump’ın dünyanın geri kalan kısmı ile çatışmakla meşgul gibi görünüyor” gibi ifadelerinin kullanıldığı analizde, ABD ve Çin arasındaki sert ticaret ihtilafına dikkat çekilerek, “Son haftalarda Trump, Rusya ve Türkiye ile kavga ediyor. Ancak bu iki ülke, Washington’un acıyan yerine vurarak yanıt veriyor. Hem Moskova hem Ankara, ABD doların küresel rolünü sorguluyor” denildi.

Yatırımcılar Dolara Yöneliyor

DW İngilizce, İMF tahminlerine dayanarak doların halen dünyanın döviz rezevlerinin yüzde 62’sini oluşturduğunu, euronun payının ise yüzde 20’de kaldığını belirterek, doların ayrıca uluslararası döviz işlemlerinin yüzde 85’ini oluşturduğunun altını çizdi. Yatırımcıların ekonomik zorlukları hissettiklerinde hızla dolara doğru yöneldiklerini anlatan DW, doların iki başlıca potansiyel rakibi olan euro ve Çin parasının kendilerine ait sonuları olduğuna da işaret ediyor.

Donald Trump’ın dövize ilişkin söylemlerinde tutarlılık bulmanın zor olduğu da belirten DW İngilizce, gelecekte doların hakimeyetinin azalmasının "tasavvur edilemez olmadığının" altı çiziliyor. “Gelecekte hangi döviz, doları kök söktürebilir?” sorusunu sorulan analizde, şöyle denildi:

“Rusya ve Türkiye, uluslararası ticarette ulusal para birimlerine dönmek isteklerini duyurdular. Eğer başka ülkeler mutabık ise gelecekte doların küresel ticaretteki hakimiyeti azalabilir. Ancak yatırımcılar diğer ülkelere kıyasla ABD’nın parasına daha çok güvendiği sürece sürece dolar muhtemelen en güçlü ulusal para birimi olmayı sürdürecek”

Anahtar Kelimeler:
AnkaraDolarMoskova
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.