Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener yunanistan esnaf

Aralık Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Belli Oldu

Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir yılda 153 TL arttığı belirlendi. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise 498 TL olarak gerçekleştiği bildirildi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 2015 yılı Aralık ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı.

TÜRK-İŞ Araştırmasının Aralık 2015 ayı sonucuna göre;  dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 385 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 512 TL oldu. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 682 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir yılda 153 TL arttı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise 498 TL olarak gerçekleşti. 

2016 yılında geçerli olacak asgari ücretin aylık net bin 300 TL olması için, siyasal iktidarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na öneride bulunduğu hatırlanırsa, asgari ücret daha Aralık ayında dört kişilik ailenin mutfak harcamasını bile karşılamaktan uzak kaldı. Aile göz önünde tutulmadan tek işçi için belirlenecek asgari ücret, TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan bir işçinin geçim maliyeti olan bin 683 TL’nin gerisinde kaldı. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından, ağır işte çalışan bir işçinin geçim maliyetini Kasım 2015 verileriyle bin 600 TL olarak hesaplamıştı.

-ENFLASYON ALANINDA BEKLENEN SONUCA ULAŞILAMADI-

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2015 Aralık ayı itibariyle şöyle oldu:   

“-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,38 oranında azaldı.        

-Yılın oniki aylık dönemi sonunda artış yüzde 12,41 oranında oldu.                   

-Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,41’dir.    

-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,29 olarak hesaplandı.  

Böylece enflasyonun kontrol altına alınması ve düşürülmesi bakımından 2015 yılı, 2014’de olduğu gibi, kayıp yıl oldu. Çalışanların satın alma gücünün geriletilmesi temelinde uygulanan iktisat politikaları bu alanda başarılı oldu ve fakat enflasyon alanında beklenen sonuca ulaşamadı.”

-YOĞURT VE PEYNİR FİYATI GENELDE DEĞİŞMEDİ-  

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Aralık 2015 itibariyle gözlenen değişim şöyle oldu:

“Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay bazı marketlerde ve bazı süt ürünlerinde, fiyatlar yükseltildikten sonra ‘indirim’ adı altında geçen ayki fiyatlara etikette yer verildi. Yoğurt ve peynir fiyatı genelde değişmedi.      

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et fiyatı aynı kalırken tavuk fiyatı biraz geriledi, balık fiyatında ise artış tespit edildi. Balık fiyatı hesaplanırken -her zaman olduğu gibi- her tezgahta bol olan çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı geriledi. Sakatat fiyatında bir fiyat değişikliği görülmedi. Bakliyat ürünlerinde de (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb)  nohut fiyatındaki artış dışında bu ay önemli bir değişiklik tespit edilemedi.                

-Yaş sebze-meyve fiyatlarında, Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin etkisi piyasalara beklendiği ölçüde olumlu yansımadı. Sadece patates fiyatlarındaki gerileme dikkati çekti. Ortalama sebze fiyatı biraz arttı, meyve fiyatı ise geriledi. Geçtiğimiz ay 3,48 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,46 TL oldu. Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,68 TL ve meyve kilogram fiyatı ise 2,94 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken her zaman olduğu gibi pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi. 

-Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kayda değer önemli bir değişiklik olmadı.  

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Zeytin ortalama kilogram fiyatı hem yeşil hem siyah zeytinde arttı. Şeker, bal, reçel, pekmez ile tuz fiyatı ise değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ve fındığın fiyatı yeniden artış gösterdi. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı değişmedi. Çay fiyatı arttı, ıhlamur fiyatı yine aynı kaldı.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.