Asgari Ücret Tespit Komisyonu Saat 15:00'da Toplanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün saat 15.00'te toplanacağını açıkladı. Soylu, devlet olarak 2016 yılı için asgari ücrette artan maliyetleri karşılamak amacıyla her bir çalışan için 110 TL destek verilmesi konusunda karar aldıklarını kaydetti.

Hak-İş'i ziyaretinde 2016 yılında geçerli olacak asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bin 5 TL asgari ücretin bin 300 TL’ye çıkmasından kaynaklanan, brüt asgari ücret ve giydirilmiş maliyetler üzerindeki farklılaşma maliyetinin yüzde 40’nın devlet tarafından karşılanmasının, TBMM’ye 5510 sayılı Kanunun içinde bir geçici madde ile yapılacak değişiklikle önerildiğini açıkladı. Soylu, “Yaklaşık asgari ücret eğer yüzde 30’luk bir artış olmasıydı 2016 yılı için tartışacağımız ve konuşacağımız rakam, memur maaşlarında yapılacak artış baz alınacak olursa 6+5’lik bir rakamdı. Bu da ortalama bin 120 TL’ye gelirdi. Bin 120 TL’de bir destek ortaya koymamız talep edilmiyordu. Geçen yıllarda da böyle bir talep söz konusu değildi. Bu normal bir artıştı. Biz bunun üzerindeki bir artışla yük paylaşımını sürekli olarak konuştuk ve yaklaşık bin 120 TL ile bin 300 TL arasındaki artıştan ne kadar alınabilir? Bunun bürüt asgari ücret üzerinden farkı veya giydirilmiş asgari ücret üzerinden farkı 274 TL’ye gelmektedir. Biz 274 TL’nin 110 TL’sini her çalışan asgari ücretli adına destekleme konusunda bir hesaplama içerisinde olduk” dedi.

-YÜZDE 40’LIK BİR DESTEĞİ TEŞVİK OLARAK ORTAYA KOYUYORUZ-

5 milyon 300 bin asgari ücretli çalışan bulunduğunu ifade eden Soylu, bugün itibariyle bin TL ile bin 300 TL arasında ücret alan sigortayı sayısının 8 milyon 500 bin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Biz bugün 5 milyon 300 bin değil, patikayı biraz daha genişleterek, bunu bin 300 TL’lik seviye kadar olan bugünkü çalışanlar üzerinden hesapladık ve 8 milyon 500 bin asgari ücret alacak olana 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren gerek işverene destek açısından, gerek çalışma hayatına destek açısından, gerek kayıt dışılığı engellemek açısından gerek istihdamı artırmak gerekse mikro ölçekli işletmeleri ve küçük orta boy işletmeleri daha fazla destekleme açısından 110 TL’lik desteği yani yüzde 40’lık bir desteği teşvik olarak ortaya koyuyoruz. Bu sadece 2016 yılı için geçerlidir. Bunun diğer bir şartı da eğer 2016 yılı içerisinde, 2015 yılında çalıştırdıkları asgari ücretlinin yüzde 10 fazlasına kadar çalıştırmaya başlarlarsa buradaki 110 TL’lik desteğimiz, yüzde 10’luk kesim içinde geçerlidir. Bu hem büyümeyi hem istihdama teşviki hem de özellikle küçük orta boy işletmelerin yanı sıra tüm işletmelerinde bundan istifade edebilmesine yönelik bir adımdır.”

Aynı desteği 1 ile 9 arasında işçi çalıştıran işletmelerimiz içinde artı 1 artışı bir değerlendirme olarak önerdiklerini ifade eden Soylu, desteğin özel sektör maden işletmeleri için de geçerli olduğunu belirtti.

-HDP ASGARİ ÜCRETİ DE HENDEĞE ATMAK İSTEMİŞTİR-

Desteklere yönelik ilk önergenin TBMM’ye dün gece getirildiğini anlatan Soylu, CHP, MHP ve HDP’nin temsilcileri ile bir danışma kurulu toplantısı gerçekleştirildiğini, 3 siyasi partilerin bunu makul karşıladığını, destek verileceğinin ifade edildiğini, CHP ile MHP’nin sözünü tuttuğunu ancak HDP’nin sözünün aksine davranarak bir büyük sorumsuzluğun altına imza attığını kaydetti.

Soylu, “Bu şu demektir ‘Biz bu önerimizi TBMM'de dün akşam itibariyle geri çektik fakat şu saatlerde yasa teklifi olarak TBMM'ye sunuyoruz.’ Siyasetin karşı karşıya kaldığı bu durum maalesef üzücüdür. Türkiye’yi istikrarsızlaştırmaya azmettirmiş, aldığı oyun ne anlama geldiğini bilmeyen bir cehalet topluluğu, anlıyorum ki; TBMM’ye girmenin, toplumsal bütünlüğün ve millet meselesinin karşı karşıya kaldığımız siyaset meselelerinden ayrılması lazım geldiğini maalesef zihninde tamamlayamamış insanlar her haliyle de ikircikli hayat anlayışını kendi bütün davranışlarına aksettirenler, TBMM’de bütün milletimizin beklenti içerisinde olduğu bir meselede bir sorumsuzluk örneği göstermişlerdir. HDP, Türkiye’nin demokrasisini, istikrarını ve huzurunu hendeğe atmaya çalışmaktadır. Bunu hep birlikte izliyoruz ve takip ediyoruz. Asgari ücreti de hendeğe atmak istemişlerdir” diye konuştu.

-KOMİSYON 15.00’TE TOPLANACAK-

Bakan Soylu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün asgari ücret tespit komisyonunun tekrar bir toplantı yapılması ve asgari ücretin bin 300 TL olarak kamuoyuna duyurulması talimatı verdiğini ifade etti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2016 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün saat 15.00'te toplanacağını açıklayan Soylu, dönem dönem bu tip engellemelerle, samimi olmayan hem demokrasinin hem de siyasetin kendi iç etiğine uymayan anlayışlarla karşı karşıya kalınacağını ancak bunun aşılacağını söyledi. Öneriye destek olan CHP ve MHP’ye teşekkür eden Soylu, yasa teklifinin 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak suretiyle hazırlanacağını söyledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.