Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin tüik erdoğan Shanghai Astronomi Müzesi ORDU chp haberleri tesk genel başkanı bendevi palandöken fatih duruay David Dastmalchian rusya tamer hassan filmleri cumhurbaşkanı erdoğan

ASO Başkanı Özdebir: Büyümeyi canlandırmak için alınması gereken tedbirler var

ANKARA(ANKA) - Ankara Sanayi Odası  (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün açıklanan 2. çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtirken, yılın ikinci yarısında, 1 Kasım seçimlerinde çıkacak tabloya göre bu büyük rakamların devam ettirilebileceği konusunda endişeler duyulduğunu söyledi.

Bugün açıklanan 2. çeyrek büyüme rakamının beklentisinin üzerinde olduğunu söyleyen Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “İkinci çeyrek rakamları içinde iyi geçen Haziran ayı var. Ayrıca Haziran ayına kadar işler nispeten iyi gitmişti. Haziran seçimleri sonrasında yeni bir hükümetin kurulması ihtimali de beklentileri olumlu etkilemişti. Ancak bütün bu faktörlere rağmen 3.8'lik büyüme beklentilerin üzerinde bir rakam. İç talepteki artışta, kurların yükselmeye devam edeceği ve özellikle dayanıklı tüketim mallarının fiyatlarına yansıyacağı beklentisi, sanıyorum satın alma kararlarının öne çekilmesine yol açtı. Ayrıca reel kesim güvenindeki artış yatırım harcamalarını artırdı” ifadelerini kullandı.

Yılın ikinci yarısında, 1 Kasım seçimlerinde çıkacak tabloya göre bu büyük rakamların devam ettirilebileceği konusunda endişeler olduğunu belirten Özdebir, “Büyük yatırımlar devam etmekte, ekonomide çarklar dönmeye devam etmekle birlikte çok kritik bir dönemden geçmekte olduğumuz da açık. Bu dönemin bizlere neler getireceğini yaşayıp öğreneceğiz. Büyümeyi canlandırmak için iç talebin canlandırılması bunun için de alınması gereken tedbirler var. İç talep, özellikle firmalarımızın sürdürülebilirliği için de çok önemli” dedi.

-“BU KADAR ÇOK İNSANIN CANI YANARKEN BİZİM ŞEVKİMİZ KALMADI”-

Özdebir, dünyadaki konjonktürün de işleri zorlaştırdığına işaret ederek,” Dünya ticareti yavaşlıyor, Avrupa'da büyüme hâlâ marjinal durumda. Birçok Avrupa ülkesi resesyonda. Çin'de ki büyümenin yüzde 6 gibi olacağı tahmin ediliyor. Emtia fiyatlarının, petrol fiyatlarının düşmesi de ihracat pazarlarımızın daralmasına neden oluyor. Bütün bunlar ülkemizin dış ticaretini olumsuz etkiliyor.  Önümüzde ki dönemde dünya konjonktürüne paralel olarak Türkiye'de büyüme rakamlarının aşağı doğru gideceğini tahmin ediyorum” dedi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Bu kadar çok insanın canı yanarken, toplumda maalesef ayrışma belirtileri görülürken bizim de çok fazla şevkimiz kalmadı. 78 milyonuz, hepimiz Türkiye'yiz, bunu unutmamamız lazım” açıklamasında bulundu. (ANKA)

(AR/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.