Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ihracat cumhurbaşkanı HAVA HAREKATI Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ (ECLAC CUMA GÜNÜ cumhurbaşkanı erdoğan bıst 100 endeksi 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

ATO Başkanı Baran: “Proje Sahiplerini Yerli Ürün Kullanmaya Çağırıyorum”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran yerli malı kullanımının arttırılmasına dikkat çekerek, “Kendisine bağlı onlarca alt sektörde yapılan üretim ve sağladığı istihdamla ekonomik faaliyetlerin itici gücü olan inşaat sektörünü,  yerli ürünlere sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerinde bulundu.

 
ATO Başkanı Baran, inşaat sektörüne dair yaptığı açıklamada, akıllı bina sistemleri, çevreci yapılar, modern yaşam alanları ve aktivite merkezlerinin, projelerin vazgeçilmezleri olduğunu, bu değişime paralel inşaat malzemelerinde ithal ürünlere olan  talebin ekonomik faaliyetlerin itici gücü olan inşaat sektörünün değişen yaşam tarzı ve gelişen ihtiyaçlara bağlı olarak dönüşüm geçirdiğini belirterek, son yıllarda gelişen yeni eğilimler doğrultusunda artış gösterdiğini ifade etti.
 
Baran inşaat sektörüne tesisat inşaat malzemesi olarak yerli ürünleri tercih etmeleri konusunda bulunduğu çağrıda, “Kendisine bağlı onlarca alt sektörde yapılan üretim ve sağladığı istihdamla ekonomik faaliyetlerin itici gücü olan inşaat sektörünü,  yerli ürünlere sahip çıkmaya davet ediyorum. Ülkemiz inşaat sektöründeki başarısını, inşaat malzemeleri ve ankastre gibi ürünler bazında da gösteriyor. Ekonomiyi canlandırmak için tedbirler açıklandığı bu dönemde, ben de proje sahiplerini yerli ürün kullanmaya çağırıyorum. Bu, bizim doğmamış çocuklarımıza borcumuzdur” ifadelerini kullandı.
 
Özellikle lüks konutlarda, armatür başta olmak üzere ithal tesisat inşaat malzemesi ile ithal ankastre ürünler kullanıldığına dikkat çeken Baran, Türkiye’nin inşaat sektöründe olduğu gibi inşaat malzemeleri sektöründe de ileri bir seviyeyi yakaladığı halde ihtiyaçların ithalat yoluyla temin edilmesinin ülke üreticisine haksızlık olduğunu kaydetti.
 
“Komşunun Tavuğu Kaz Görünmesin”
 
İnşaatlarda yabancı ülkelerin ürettiği armatür, vana, lavabo, küvet,  jakuzi, banyo aksesuarı, elektrik düğmesi, parke, avize, şömine, beyaz eşyaların  kullanıldığına dikkat çeken Baran, “Oysa bizim ülkemizde bu ürünlerin tamamı üretilebiliyor. Hatta bazı Organize Sanayi Bölgelerimizde üretilen ürünlerin üzerine yabancı ülkenin markası işleniyor. Aynı ürünün yerlisi varken yabancısını kullanmak, yabancı ülkelerin ekonomilerine fayda sağlamak demek. Komşunun tavuğu kaz görünmesin ” ifadelerini kullandı.
 
 “Bir inşaatın yapımında kullanılan ürünlerin yüzde 100’üne yakınını ülkemizde üretebiliyoruz, hatta üretmekle kalmıyor ihracat yapıyoruz. Buna rağmen ahşap kaplama, duvar kağıdı armatür ve vana ile soğutma ısıtma cihazlarında ithalat ağırlıklı bir dış ticaretimiz var. Örneğin sadece armatür ve vanada 1 miyar dolar düzeyinde üretim yapılabilirken, 600 milyon dolar düzeyinde ithalat gerçekleştiriliyor” ifadelerinde bulunan Baran, Türkiye’nin inşaat malzemelerinin tümünü üretebilen, ihracat yapabilen bir ülke olduğunu vurguladı.
 
“ Yıkılıp Yapılması Planlanan 7 Milyon Konutta Yerli Malı İnşaat Malzemesi Kullanılmalı”
 
İthalatı yapılan inşaat malzemelerinin yüksek katma değerli ürünler olduğuna vurgu yapan Baran, Türkiye’nin kilogram, metre ya da metrekare olarak daha yüksek mal sattığını  ancak orta-düşük ve orta teknoloji seviyesinde olduğunu, ithal edilen malın da miktarının düşük ancak orta-yüksek ve ileri teknoloji sınıfında olduğunu kaydetti.
 
Özellikle 200’u aşkın sektörü hareketlendiren inşaat sektörünün alt dallarında kalite-maliyet optimizasyonu sağlayacak ürün yelpazesinin tüketici istatistikleri doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Baran, Yerli malı kullanımını artırmak için ithalatın önüne geçilecek şekilde ar-ge ve inovasyon ağırlıklı bir üretim programını uygulamak gerektiğine dikkat çekti. Baran, işinsanları ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak, “Önümüzdeki yıllarda yıkılıp yapılması planlanan yaklaşık 7 milyon konutta yerli malı inşaat malzemesi kullanmak, ülke ekonomisine fayda sağlayacağı gibi, gençlerimize de iş kapısı olur. Bu konuda gerek bürokrasiye gerekse inşaat sektörüne hizmet veren işadamlarına ve sivil toplum kuruluşlarına iş düşüyor” ifadelerinde bulundu.
 
 Yerli ürün kullanılması konusunda konut ve işyeri satın alacaklara da görev düştüğünü belirten Baran, “Geleceğimizi düşünüyorsak üreteni, vergi vereni kollamamız gerekiyor. Bu yüzden konut ve işyeri satın alacak vatandaşımıza da sesleniyorum lütfen satın aldığınız binalarda yerli ürün kullanılmış olmasına dikkat edin” ifadelerini kaydetti. (ANKA)
(HM/ERD)
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.