Öne Çıkanlar kosgeb çin çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva 1 Nisan 2024 Gündem Özeti Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu 2023 yılında kaç çift evlendi Samet Güdük vefat mı etti

AVRUPA 2014’TE CİKLETİNİN YARISINI TÜRKİYE’DEN ALDI

-AB İstatistik Kurumu Eurostat “eğlenceli” istatistikleri açıkladı. AB çöl ülkesi Katar’a büyük boyutlarda “kum” sattı.

ANKARA(ANKA) – Türkiye 2014 yılında AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağı oldu. AB Türkiye’ye tüm ihracatının yüzde 4’ünü yani 75 milyar euroluk ihracat yaptı. Yüzde 42 ile AB’nin ciklet ihtiyacının büyük bölümünü Türkiye karşıladı. AB’ye en fazla ciklet ihraç eden ikinci ülke ise yüzde 30 ile Çin oldu. AB çöldeki Katar'a binlerce ton "kum” sattı.

-AVRUPA’DA TÜRK MALI CİKLET ALINIR-

AB Komisyonu İstatistik Birimi Eurostat, AB28 ülkeleriyle Üye Devletlerin, ticaret ortaklarıyla mal ticareti hakkında “eğlenceli” bulduğu bazı verileri basınla paylaştı.

Bunlar arasında, AB28 ülkelerinin 2014’te ithal ettiği 11 milyon kilogram cikletin yüzde 41’inin Türkiye’den, yüzde 30’unun ise Çin’den geldiği istatistiği de yer aldı.

-AB ÇÖLDEKİ ÜLKEYE KUM SATTI...-

Eurostat’ın paylaştığı diğer “eğlenceli” istatistikler şöyle:

“-AB28, geçen yıl Katar’a 9 milyon kilo doğal kum ihraç etti.

-Danimarka, AB Üye Devletleri arasında en büyük noel ağacı ihracatçısı. Danimarka geçen yıl AB içi noel ağacı ihracatının yüzde 38’ini, AB dışı ihracatın yüzde 72’sini tek başına yaptı.

-Hindistan 2014’te AB28’e en büyük pirinç ihracatçısı oldu. AB’ye dışarıdan gelen pirincin yüzde 30’u Hindistan’dan geldi.

-Almanya AB’de en büyük havai fişek ithalatçısı oldu. 2014’te AB havai fişek ithalatının yüzde 38’i olan 42 milyon kilo karşılığı havai fişek, Almanya’ya geldi.

-AB28, topluluk dışındaki ülkelere 149 milyon kilogram tuvalet kağıdı ihraç etti.”

-AB’NİN İHRACATINDA EN BÜYÜK BEŞİNCİ ORTAĞI TÜRKİYE-

Türkiye AB’nin en fazla ihracat yaptığı beş ülke arasında yer aldı. Geçen yıl AB ihracatının yüzde 18’i (311 milyar euro) ABD’ye yapıldı. AB ihracatının yüzde 10’u (165 milyar euro) Çin’e, yüzde 8’i (140 milyar euro) İsviçre’ye, yüzde 6’sı (103 milyar euro) Rusya’ya, yüzde 4’ü ise (75 milyar euro) Türkiye’ye yapılıyor.

AB ithalatının en büyük bölümü olan yüzde 18’ini (303 milyar euro) Çin’den yapıyor. AB ithalatında ABD yüzde 12 (205 milyar euro), Rusya yüzde 11 (182 milyar euro), İsviçre yüzde 6 (97 milyar euro), Norveç ise yüzde 5 (84 milyar euro) pay alıyor.

Eurostat’a göre Türkiye AB ülkeleri içinde; Bulgaristan’ın ikinci ana ticaret ortağı, Yunanistan’ın ise ana ticaret ortağı konumunda. (ANKA)

(HM/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.