Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Pandemi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer

Aylık En Yüksek Reel Getiri BIST 100 Endeksinde Oldu

Aylık en yüksek reel getiri  BIST 100 endeksinde olurken, yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Amerikan Dolar'ında gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) Şubat ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları açıkladı. Buna göre, En yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %7,22, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,15 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %4,01, mevduat faizi (brüt) %1,32 ve külçe altın %0,22 oranında yatırımcısına kazandırırken; Amerikan Doları %1,93 ve Euro %2,56 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde DİBS %3,93, mevduat faizi (brüt) %1,25 ve külçe altın %0,15 oranında yatırımcısına kazandırırken; Amerikan Doları %2,00 ve Euro %2,63 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

BIST 100 endeksi üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %11,85, TÜFE ile indirgendiğinde ise %9,07 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %0,13, TÜFE ile indirgendiğinde ise %2,62 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre DİBS; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %18,47, TÜFE ile indirgendiğinde ise %17,12 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %16,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise %17,79 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Amerikan Doları'nda gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %7,52, TÜFE ile indirgendiğinde ise %16,44 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Diğer taraftan, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %31,65, TÜFE ile indirgendiğinde ise %25,99 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Anahtar Kelimeler:
DolarDövizAltın
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.