Öne Çıkanlar AİLE Covid19 Aboubakar Aleksey Navalnıy bahçeli kasımpaşa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Alparslan Türkeş Hoşgör Sen Sıkıntı Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ Tarot Filmi ne zaman vizyona girecek

Bakan Ağbal’dan Milli Piyango Açıklaması: Amacımız Fon Üzerinden Özelleştirmek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango’nun Varlık Fonuna devrine ilişkin, “Amacımız at yarışları lisansını Türkiye Varlık Fonuna devretmek suretiyle burada varlık oluşturmak. İkinci önemli unsur da iki şans oyununun özelleştirilmesini bir paket olarak Varlık Fonu üzerinden gerçekleştirmek” dedi.

Maliye Bakanı Ağbal, NTV canlı yayınında Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı. Ağbal, Milli Piyango ve ay yarışının Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi konusunda şunları söyledi:

“Türkiye Varlık Fonu, hem sermaye piyasalarının düzenlenmesi, hem yeni kaynakların oluşturulması, hem de özellikle ekonomiye kazandırılacak varlıkların bu yola ekonomiye kazandırılması için önemli itici bir güç olacak. Biz Varlık Fonunu kurarken zaman içerisinde varlık fonunun kullanımına birtakım varlıkların devrini öngördük. Kamuoyunda öne çıkarılan konu, Milli Piyango’nun lisansının varlık fonuna devredilmesi. Aynı Kanun Hükmünde Kararnamede at yarışlarına ilişkin lisansın da Türkiye Varlık fonuna devri var. İkisini bir bütün olarak düşünmek lazım.
Burada yapmaya çalıştığımız düzenleme, şans oyunları alanında şu anda kamunun elinde bulunan iki tane oyun var. Bunlardan bir tanesi Milli Piyango diğeri at yarışları. Buradaki amacımız hem at yarışları lisansını Türkiye Varlık Fonuna devretmek suretiyle burada varlık oluşturmak. İkinci önemli unsur da iki şans oyununun özelleştirilmesini bir paket olarak Varlık Fonu üzerinden gerçekleştirmek. Burada en önemli unsurlardan bir tanesi at yarışlarına ilişkin lisansın KHK ile oluşturulmuş olması, bunun da özelleştirme ve varlık fonu kapsamına alınmış olması.
Bunların hangi süreçte, hangi yöntemle özelleştirmeye konu edileceği Türkiye Varlık Fonu'nun üzerinde çalışacağı konular olacak. Şu anda mart ayında Milli Piyango için teklif alma süreci ortadan kalktı.”

“EMEKLİ İKRAMİYELERİNİN KAMU MALİYESİNE YÜKÜ 2 MİLYAR LİRA”

Fiili hizmet süresi 30 yıldan fazla olan emeklilere, fazla süreleri için ikramiye ödenmesi uygulamasına ilişkin, “Bu düzenleme ile geçmişe dönük hangi yılda emekli olursa olsun, bir şekilde 30 yıldan fazla çalışılmış ise biz kişiye doğrudan Sosyal güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi halinde emekli ikramiyesini vereceğiz. Yaklaşık 400 bin emeklimizi ilgilendiren bir düzenleme. 30 bin liraya, 40 bin liraya kadar çıkan emekli ikramiyesi ödemeleri var. Şu ana kadar yaklaşık 378 bin vatandaşımıza sosyal güvenlik kurumu yargı kararına bağlı olarak bu ödemeleri yaptı. Geride kalan önemli sayıda vatandaşımız var. Onlarla ilgili ödemeleri de yapacağız. Yaklaşık 2 milyar lira bunun kamu maliyesine yükü olacak ama bu sorunları da çözmüş olacağız” diye konuştu.
Bakan Ağbal, bu ödemelerin sadece ikramiye ödemesi olduğu ve emekli maaşlarını etkileyen bir düzenleme olmadığını belirterek, “Emekli maaşlarının ödenmesiyle ilgili bir ihtilaf söz konusu değil” dedi.

“ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNE 2017 YILINDA DA DEVAM ETME KARARI ALDIK”

Ağbal, asgari ücret desteği tutarında bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin, “Bu desteğe 2017 yılında da devam etme kararı aldık. Bu amaçla bütçeye gerekli ödeneği de koyduk. Bütçemizden bu amaçla 7.8 milyar liralık bir ödenek öngördük. Bu 2016’dan beri devam eden ödemeleri de ihtiva ediyor. Hesaplamalarımıza göre 2017 yılında asgari ücret desteğini devam ettirmemizin 12 aylık maliyeti 7.8 milyar lira” açıklamasında bulundu. Bakan Ağbal asgari ücret desteği tutarına ilişkin, “Asgari ücret tespit komisyonunun verdiği asgari ücret tutarı kararı ile bütçe imkanlarımızı birlikte değerlendireceğiz. Bakanlar Kurulu olarak önümüzdeki günlerde ne kadarlık bir asgari ücret desteği vereceğimizi kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

“GEÇEN YILA GÖRE DAHA FAZLA KİŞİ ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN YARARLANACAK”

Bakan Ağbal, bu düzenlemeden 9 milyonun üzerinde çalışanı istihdam eden işverenin yararlanacağını belirterek, “Burada yine Bakanlar Kurulu kararı asgari ücret desteği verilecek çalışan için belirlenmiş ücret tabanını belirleyecek. 2016 yılında asgari ücrete yüzde 30 zam gelmişti. 2017 yılında asgari ücret desteğini verirken asgari ücrete bu yüzde 30’luk artışı dikkate alan bir çalışma yapacağız. Çalışmaya göre 2016 yılında yararlanan kişi sayısından daha fazla kişi 2017 yılında asgari ücret desteğinden yararlanacak” şeklinde konuştu.

SİCİL AFFI İÇİN YENİDEN YAPILANDIRMA YA DA 6 YIL İÇİNDE BORÇ ÖDEME ŞARTI

Bakan Ağbal, vatandaşların sicil affından yararlanabilmesi için ise geçmişten kalan borçlarını yeniden yapılandırmaları ya da 6 ay içinde borçlarını ödemeleri gerektiğini ifade etti. 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.