Bakan Albayrak Enflasyonla Mücadele Programını Açıkladı

 

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, İstanbul Kongre Merkezi’nde 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı açıkladı. Albayrak, Bakanlık olarak ortaya koydukları aksiyon ve adımların, yürütülen para politikasıyla, yeni ekonomi programıyla birlikte yurt içi ve yurt dışı piyasaların beklentilerini karşılandığını ifade etti.

“KURDAKİ YUKARI YÖNLÜ HAREKET VE OYNAKLIK GERİDE BIRAKILDI”

Oluşturulmak istenen endişe havasına izin verilmediğini savunan Albayrak, “Çok daha güçlü yapısal adımlarla güçlü koordinasyon içinde hayata geçirilecek politikalarla yatırımcı güvenini çok daha ileriye taşıyacağız. Yeni ekonomi programında ifade ettiğimiz üzere önümüzdeki sürecin ilk fazı olan dengelenme süreci başlamıştır. Özellikle son dönemde kurdaki yukarı yönlü hareket ve oynaklık yavaş yavaş geride bırakıldı. Şimdi sıra kur dalgalanmalarının geçtiğimiz 2 ay süresince olumsuz etki yarattığı fiyatlamalarda, dengelenmeyi sağlamaktır” diye konuştu.

“EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI, UZMANLARI DA ŞAŞIRTACAK BİR ORANDA”

Bakan Albayrak, kurdaki hareketin fiyat geçişkenliği oluşturduğunu, belirsizlik ve spekülasyon nedeniyle fiyatlamalarda en üst beklenti ve tahminlerin esas alındığını belirterek, “Bu nedenle Eylül ayı enflasyon rakamları, uzmanları da şaşırtacak bir oranda piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Kimse beklemiyordu çünkü reel olan, gerçekleşen ama tüm bu algıyla oluşan köpüğün neticesiyle karşı karşıya kaldık” dedi.

Spekülatif atakların etkisiyle fiyatlarda oluşan tablonun kimsenin çıkarına olmadığını kaydeden Albayrak, “Bugün bu ortamda kar arttırma amacıyla yapılacak her girişim kısa soluklu, yakın gelecekte çok daha büyük zararları beraberinde getirecek adımlar olacaktır” dedi.

“TÜM FİRMALAR ASGARİ YÜZDE 10 İNDİRİM YAPACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, holdinglerden KOBİ’lere kadar tüm üretim, hizmet, tedarik ve perakende zincirlerindeki firmalarla, iş dünyasıyla birebir görüşme yaptıklarını belirterek, “Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekün bir mutabakata vardık. Bu bir gönüllülük kampanyası, katılımlardan mutluluk duyuyoruz ama katılmayanlara da bir şey diyemeyiz, zorunluluk yok” dedi. 

Yüzde 10’un alt limit olduğunu belirten Albayrak, topyekün mücadeleye katılacak tüm firmaların belirlenen logoyla asgari yüzde 10 kampanyasını uygulayacaklarını taahhüt ettiklerini açıkladı. Albayrak, mücadele kapsamında yansıtılacak indirimlerin hali hazırda yapılma kararı verilen indirim kampanyalarına ek olacağını da belirterek, “Burada enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var. Bu mücadeleye sahip çıkın. Bu logoyla dükkanlarımızı, ürünlerimizi, caddelerimizi süsleyeceğiz” dedi. Bakan Albayrak, mücadele kapsamında enflasyonlamücadele.org adını taşıyan bir site kurduklarını da belirtti.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YIL SONUNA KADAR ZAM YOK”

Küresel olarak çok büyük bir değişim süreci olmadığı sürece elektriğe ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarını açıklayan Albayrak, 2018’in son 3 ayını bekleyen KDV iadeleriyle ilgili hızlı bir çalışmayla iade ödenme süreçlerini hızlandıracaklarını, yıl sonuna kadar başvuruların tamamını neticelendireceklerini kaydederek, “2019 yılı başından itibaren KDV iade başvurularını, başvuru tarihinden itibaren 10 iş günü içinde iade talebinin yüzde 50’si incelemenin bitmesini beklemeden mükellefe ödeneceği bir süreci de başlatıyoruz” dedi.

Albayrak, ekonomik olarak sıkıntı yaşayan işletmelere kısmi çalışma ödeneği uygulayacaklarını, işçi çıkarmalarının önüne geçilmesi noktasında işletmelere destek vereceklerini kaydetti.

BANKA KREDİ FAİZLERİNDE YÜZDE 10 İNDİRİM

Bankacılık sektöründen de güzel bir haber olduğunu ifade eden Albayrak, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere bankaların yüksek faizle kullandırdığı kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacağını açıkladı.

“KOMİSYONCULUK KALDIRILACAK”

Enflasyonla mücadele kapsamında sebze, meyve fiyatlarının ucuzlamasını temin etmek için Hal Yasası'yla ilgili değişikliğin ve bunun Meclis’e gelmesiyle ilgili sürecin Ekim ayı içinde nihayete ereceğini belirten Bakan Albayrak, “Bu değişiklikle komisyonculuk kaldırılacak. Yeni haller kurularak, satıcı sayısının ve rekabetin arttırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının arttırılması öncelikli hedef olacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, soğuk depolama, nakliyat, ambalaj konularında yeni standartlar uygulamaya konulacak. Çok özgün bir modeli, Tarım Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, biz çok detay şekliyle çalışmaya başladık. Bu yasal düzenleme sonrası Türkiye’ye özgü yeni bir stratejik model için çalışıyoruz. Gıda ürünlerinde fiyat dalganmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği ürün gözetim mekanizması için süreci başlattık. Fırsatçılık ve stokçulukla etkin mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“VATANDAŞLAR LOGONUN BULUNDUĞU MAĞAZALARI TERCİH ETMELİ”

Albayrak vatandaşlara da seslenerek, “Tüm vatandaşlarımızın bu mücadeleye sahip çıkmalarını istiyoruz, bu mücadelenin logosunun bulunduğu mağaza ve işyerlerini tercih etmelerini istiyoruz. Topyekün mücadele ise, bir paydaşı da vatandaşlarımızdır. Milletimiz, 81 milyon tüm paydaşlarıyla zor günlerde el ele, sırt sırta vererek her daim çıkmasını bildi. Bugün bu spekülatif girişimleri püskürttüğümüz gibi etkilerini de el birliği ile çok hızlı bir şekilde bertaraf edeceğiz. 81 milyon Türkiye olarak bu suni süreci de geride bırakacağız” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.