Öne Çıkanlar kosgeb çin Alkın Kalkavan Alpay Karadağ Kulp ege ihracatçı birlikleri çukurova belediyesi medicana Goggle fransa pkk Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva

Bakan Elvan: “Enflasyon ve İşsizlik Oranları İle Cari Açığı Azaltacağız”

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüyen ekonomiye ilişkin, “Ekonomik büyümeyi bir üst patikaya yükseltecek, enflasyon ve işsizlik oranları ile cari açığı azaltacak ve kalkınmaya birçok alanda azami katkı sunacak yenilikleri ülkemize kazandıracağız” dedi.

Bakan Elvan, 2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. 2017’nin ilk çeyreğine yüzde 5,2 gibi yüksek bir büyüme oranı ile giriş yapan Türkiye ekonomisinin, bu başarısını yılın ikinci çeyreğinde de devam ettirdiğini ve yüzde 5,1 büyüdüğünü hatırlatan Elvan, 2016 yılı büyümesinin de yüzde 3,2’ye revize edildiğini belirtti.

“Türkiye Gelişmekte Olan Ülkelerden ve OECD Ülkelerinden Olumlu Ayrıştı”

Elvan, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yıl bile geçmeden yaşanan söz konusu artışların, hükümetin darbe girişiminden sonraki süreçte aldığı tedbirlerin zamanlamasının ve etkinliğinin ne kadar yerinde olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Yüzde 5’i aşan büyüme oranlarının, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı riskleri ortadan kaldırma ve geleceğe güven verme konusundaki yetkinliğini uluslararası camiaya bir kez daha kanıtladığını belirten Elvan, Türkiye’nin bu yüksek büyüme hızları ile gelişmekte olan ülkelerden ve OECD ülkelerinden pozitif yönde ayrıştığını vurguladı.

Büyümeye üretim açısından ikinci çeyrekte hizmetler sektörünün 3,2 puan ve sanayi sektöründeki üretim artışlarının 1,3 puan katkı sunduğunun altını çizen Elvan, talep yönünden ise yatırımların 2,9 puan, özel tüketimin 1,9 puan ve net ihracatın 1,7 puan katkı sağladığı bilgisini verdi.
İkinci çeyrek büyümesinin, geçmiş dönemlerin aksine kamu nihai tüketim harcamalarından ziyade; sabit sermaye yatırımları, net ihracat, sanayi ve tarım gibi kritik öneme sahip sektörlerin güçlü performansından kaynaklandığını belirten Elvan, bu durumun önümüzdeki dönemde de güçlü büyümenin sürdürülebilirliği açısından olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.

“11. Kalkınma Planımız, 2023 Yılı Hedeflerimiz İçin Nihai Yol Haritamız Olacaktır”

Elvan, Türkiye’nin içinde bulunduğu süreçte gerek iç gerekse dış koşulların iyileşmesinin, Türkiye’nin gerçek potansiyelinin çok daha net bir şekilde ortaya çıkmasına imkan vereceğinin altını çizdi. “Bu çerçevede, üçüncü çeyrekte de ilk iki çeyrekteki büyümeyi aşacak bir büyüme oranı ile uluslararası kuruluşları şaşırtmaya devam edeceğiz” diyen Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Halihazırda gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümemizi gelecekte daha da yukarıya taşımak elzemdir. Bu bilinçle katılımcı bir yaklaşımla hazırlayacağımız 11. Kalkınma Planımız, 2023 yılı hedeflerimiz için nihai yol haritamız olacaktır.
Teknolojik ve yöntemsel yenilikler ekonomik süreçleri küresel ölçekte hızlı bir şekilde dönüştürmektedir. Bu dönüşümü yakalayan ülkeler ekonomik büyümelerini çok daha ileri seviyelere taşıyacaktır. Türkiye bu değişim ve dönüşümden geri kalmayacaktır. Ekonomik büyümeyi bir üst patikaya yükseltecek, enflasyon ve işsizlik oranları ile cari açığı azaltacak ve kalkınmaya birçok alanda azami katkı sunacak yenilikleri ülkemize kazandıracağız.
Türkiye ekonomisi güçlüdür ve her geçen gün gücüne güç katmaktadır. Milletimizden aldığımız güçle ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokma hedefimizi gerçekleştireceğiz. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.