Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor Avrasya Hastanesi İzmir depremi Ferhat Pişmaf Maske Production

Bakan Özlü: Ekonomiye En Büyük Gücü ‘Evet’ Kararı Kazandıracak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretiminde bir önceki yıla göre yaşanan yüzde 1,3’lük artışa ilişkin, “Büyüme sinyallerine rağmen, özellikle uluslararası piyasalardan kaynaklanan finansal oynaklıklar, yatırım ve tüketim harcamalarını kısıtlamış ve sanayi üretiminde daha yüksek bir artış yaşanmasını sınırlamıştır” dedi.

Bakan Özlü, “Aldığımız tedbirler, ekonomiye büyük canlılık kazandıracak. Ekonomiye en büyük gücü ise referandumda çıkacak olan ‘evet’ kararı kazandıracak” dedi.
Bakan Özlü, 2016 yılı Aralık ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2016 yılı Aralık ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 arttığını, arındırılmamış endekste artışın yüzde 1,2 olarak gerçekleştiğini, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 azaldığını hatırlatan Özlü, şunları kaydetti:
“Son çeyrekte başlayan sanayi üretimindeki artış aralık ayında da devam etmiş ve sanayimiz ılımlı bir büyüme kaydetmiştir. Gerek dış ticaret rakamlarında gerekse de kredi miktarlarındaki artışlar bize zaten bir büyümeyi işaret ediyordu. Bu büyüme sinyallerine rağmen, özellikle uluslararası piyasalardan kaynaklanan finansal oynaklıklar, yatırım ve tüketim harcamalarını kısıtlamış ve sanayi üretiminde daha yüksek bir artış yaşanmasını sınırlamıştır.”

“SON ÇEYREK BÜYÜMESİNDE İÇ TALEP KOŞULLARINDAKİ İYİLEŞME ETKİLİ OLDU”
Bakan Özlü, her şeye rağmen sanayi üretim endeksinin, 2005 yılından bu tarafa en yüksek Aralık ayı değerine ulaştığını belirterek, “Aralık ayı verileriyle birlikte 2016 yılının son çeyreğine ve 2016 yılının tamamına dair verileri de elde etmiş oluyoruz. 2016 yılının son çeyreğinde takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 2,1 büyürken, 2016 yılının tamamında sanayideki büyüme yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Son çeyrek büyümesinde iç talep koşullarındaki iyileşme ve üçüncü çeyrekte ertelenen tüketim ve yatırım harcamalarının yavaş yavaş devreye girmesi etkili olmuştur. Ayrıca, Avrupa Birliği ekonomisindeki toparlanmaya dönük adımlar ihracatımıza dolayısıyla da sanayi üretimimize olumlu yansımıştır” ifadelerini kullandı.
Özlü, Türkiye’nin 2016 yılını zor geçirdiğini, başarısız darbe girişiminin getirdiği sorunların, komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlıkların ticaret üzerindeki baskılarının ve ülke için çok önemli bir yeri olan turizm sektörünün yaşadığı sorunların, uluslararası finansal piyasalarda yaşanan çalkantılarla birleşince ekonomi üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu ifade etti.

“CAZİBE MERKEZLERİ ÜLKE EKONOMİSİNİN KALKINMASINA İVME KAZANDIRACAKTIR”
Türkiye’nin bu zorlukları yendiğini ve 2016 yılında sanayi üretimini büyüttüğünü kaydeden Özlü, “Ekonomiyi daha da büyütmek ve ekonomideki canlanmayı hızlandırmak üzere de birçok adım atıyoruz. Bazı ürünlerde açıklanan ÖTV ve KDV indirimleri bunun bir parçasıdır. Ayrıca, KOSGEB üzerinden verdiğimiz krediler ve Kredi Garanti Fonu’nun yapısında ve finansmanında attığımız adımlar da piyasayı tekrar hareketlendirecektir. Terörden etkilenen bölgelerde başlattığımız Cazibe Merkezleri programı, sadece o bölgeler için değil tüm ülke ekonomisinin kalkınmasına ivme kazandıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“EKONOMİYE EN BÜYÜK GÜCÜ REFERANDUMDA ÇIKACAK OLAN ‘EVET’ KARARI KAZANDIRACAK”
2017’nin taşların yerine oturacağı, bilinmezlerin azalacağı ve uluslararası çalkantıların azalacağı bir dönem olacağını temenni eden Özlü, “Özellikle referandum sonrasında, anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte, ekonomi için de güçlü, farklı ve yeni bir dönem başlatacaktır. Aldığımız tedbirler, ekonomiye büyük canlılık kazandıracak. Ekonomiye en büyük gücü ise referandumda çıkacak olan ‘evet’ kararı kazandıracak. 2017’de, ülke büyümesinin ve özellikle de sanayi büyümesinin 2016’ya göre çok daha iyi olacağı bir yıl göreceğiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.