Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın

Bakan Özlü Sanayi Üretim Endeksini Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “2017 yılı Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artmıştır. Arındırılmamış endekste artış yüzde 4,1 olurken mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki bir önceki aya göre 1,5 azalmıştır” dedi.

Bakan Özlü, 2017 yılı Mayıs ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirerek bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“2017 yılı Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artmıştır. Arındırılmamış endekste artış yüzde 4,1 olurken mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki bir önceki aya göre 1,5 azalmıştır.
Geçtiğimiz aylarda başlayan üretimdeki hızlanma Mayıs ayında da sürmektedir. Sanayi kesimi güçlü ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde üretimini artırmaktadır.

"Mayıs Ayında İmalat Sanayi Ürünlerinde Yüzde 12,5'lik İhracat Artışı Yaşandı"
 
İhracat pazarlarımızdaki toparlanma sanayi üretimimize olumlu yansımaktadır. Mayıs ayında imalat sanayi ürünlerinde yüzde 12,5’lik ihracat artışı yaşandı. Bu durum sanayimizin sahip olduğu güçlü potansiyeli göstermesi açısından önemlidir. Küresel düzeyde işlerin düzelmesiyle sanayicimiz hemen harekete geçmekte ve artan ticaretten her geçen gün daha fazla pay almaktadır.

"Ekonomideki Yatırımların Yılın İkinci Yarısında Artmasını Bekliyoruz"

Ayrıca, sanayicimizin bu üretim ve ihracat gücü ülke ekonomisindeki kırılganlıkların azalmasına ve ülkenin dengeli büyümesine yardımcı olmaktadır.
Sene başından itibaren aldığımız tedbirler kendini göstermektedir. KOBİ’lere verdiğimiz destekler, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve yaptığımız vergisel düzenlemeler iç talebin artmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, Nisan referandumu sonrası yatırım iştahı artmıştır. Böylelikle özellikle ekonomideki yatırımların yılın ikinci yarısında hissedilir bir şekilde artmasını bekliyoruz.

"Sanayicinin İhtiyaçları Doğrultusunda Yapısal Reformlar Yapılacak"

Önümüzdeki döneme dair beklentilerin olumluya olduğu öncü göstergelerin üretim artışına işaret ettiği, ekonomiye güvenin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Gerek kapasite kullanım oranları gerekse de güven endeksleri üretim tarafında önümüzdeki aylarda canlanmanın süreceğini göstermektedir. Önemli olan ekonomideki bu canlanmayı kalıcı hale getirmektir. Büyümeyi kalıcı hale getirmenin yolu ise yapısal reformlardan geçmektedir. Bu amaçla Bakanlığımız düğmeye basmıştır. Geçtiğimiz yıl yasalaşan Ar-Ge reform Paketi ve Sınai Mülkiyet Yasası’ndan sonra bu aybaşında sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla çıkarılan kanun yayınlanmıştır. Böylelikle sanayicinin üretim yeri sorunundan, nitelikli personel ihtiyacına, mali yüklerinin azaltılmasından yerli üretimin desteklenmesine kadar birçok alanda sorunu giderilmektedir. Sanayicinin ihtiyaçları doğrultusunda yapısal reformları yapmaya devam edeceğiz. Çünkü ülke ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde güçlü büyümesinin ve kırılganlıkları en aza indirmenin yegâne yolu güçlü bir sanayi üretiminden geçmektedir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.