Öne Çıkanlar 8 Eylül 2023 Cuma Gündem Özeti ensar vakfı olağan genel kurulu Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu kadıköy şifa sağlık grubu türkiyede kaç işsiz var toplu iş sözleşmesi yeni akite saldırı leblebi tozu bahçeli dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu güney kore kasımpaşa

Bakan Özlü: Türkiye En Hızlı Büyüyen İlk Beş Ekonomi Arasına Girmiştir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ilk çeyrekte AB ve OECD ortalamasından çok daha iyi bir performans sergilediğini belirterek, “Belli bir büyüklüğün üzerindeki ekonomiler kıyaslandığında en hızlı büyüyen ilk beş ekonomi arasına girmiştir” dedi.

Bakan Özlü, 2017 yılı ilk çeyrek GSYH büyümesini değerlendirdi. Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 5 oranında çok güçlü ve çok ciddi bir büyüme sergilediğini belirten Özlü, “Türkiye bu güçlü büyümeyi hem çevre ülkelerdeki hem de uluslararası piyasalarda yaşanan belirsizliklere rağmen yakalamıştır. Daha da önemlisi Türkiye bu büyümeyi ülke ekonomisinin potansiyeli ve gücü hakkında yapılan olumsuz algıların tavan yaptığı, bazı uluslararası kuruluşların Türkiye’nin kredibilitesi hakkında yanlış tutum sergilediği bir dönemde başarmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ilk çeyrekte gerek AB ortalamasından gerekse OECD ortalamasından çok daha iyi bir performans gösterdiğinin altını çizen Özlü, “Belli bir büyüklüğün üzerindeki ekonomiler kıyaslandığında en hızlı büyüyen ilk beş ekonomi arasına girmiştir” dedi.

“ÜLKE BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ YÜZDE 5,3 BÜYÜYEN SANAYİ ÜRETİMİ”
Ülke büyümesinin lokomotifinin yine yüzde 5,3 büyüyen sanayi üretimi olduğuna dikkat çeken Özlü, “Öncü göstergeler yılın devamında sanayi üretiminin daha da hızlanacağını büyümeyi daha da yukarı çekeceğini bize göstermektedir. Daha önceden de belirttiğimiz gibi Türkiye ekonomisi ve özellikle de sanayisi ciddi potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. İhracat pazarlarımızda toparlanmanın başlamasıyla, sanayimiz bu fırsatı değerlendirmiş ve ihracatımız ciddi bir ivme göstermiştir. Nitekim bakıldığında büyümeye en ciddi katkının yurtiçi tüketimle birlikte ihracattan geldiği görülmektedir” açıklamasında bulundu.

“ATTIĞIMIZ ADIMLARIN ETKİLERİNİ İKİNCİ ÇEYREKTE DAHA NET GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ”
İlk çeyrek verilerinin üretimi artırmak ve ekonomiyi canlandırmak üzere atılan adımların doğru olduğunu ve ekonominin bu adımlara cevap verdiğini gösterdiğini kaydeden Özlü, “Attığımız adımların etkilerini ikinci çeyrekte daha net görmeye başlayacağız.  Üstelik referandum sonrası ekonomi üzerindeki algının olumluya dönmesi ve beklentilerin düzelmesi yatırımların ikinci çeyrekten itibaren hızlı artmasına imkân verecektir. Böylelikle ülke ekonomisi yılın tamamında yılbaşında öngörülenden çok daha iyi bir performans sergileyerek dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alacaktır” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.