Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı tsk HAVA HAREKATI süt ihracat DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca türk silahlı kuvvetleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi beşiktaş

Bakan Şimşek'ten büyüme değerlendirmesi: Temeller hala sağlam

ANKARA(ANKA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan 2015 yılı 2.çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, “Son 13 yılda uygulamaya koyduğumuz yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin temelleri hala sağlamdır. Güçlü mali dengelerimiz, sağlıklı bankacılık ve dinamik özel sektörümüz ile artan istihdam bunun ispatıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılı 2. çeyrek Büyüme Rakamlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin 2015 yılının ikinci çeyreğinde olumsuz konjonktüre rağmen beklenenin üzerinde yüzde 3.8 büyüdüğünü belirterek, “Yılın ilk yarısında ise büyüme 3.1 olarak gerçekleşmiştir. Siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, artan jeopolitik gerginlikler ile AB’deki durgunluk yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi sınırlamıştır” ifadelerini kullandı.

-“YAPISAL REFORMLAR İÇİN GÜÇLÜ BİR SİYASİ İRADE OLMAZSA OLMAZ”-

Bakan Şimşek, olumsuz dış konjonktür nedeniyle net ihracatın büyümeyi 2015 yılının ilk yarısında 1.2 puan aşağı çektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İç talebin büyümeye katkısı ise 4,4 puan olmuştur. Söz konusu katkının en önemli bileşeni 3,4 puan ile özel tüketim olmuştur. Siyasi belirsizlikler ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin OVP’de öngörülen yüzde 4’ün altında kalması muhtemeldir. Ancak otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi ekonominin 3. çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini göstermektedir.  Son 13 yılda uygulamaya koyduğumuz yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin temelleri hala sağlamdır. Güçlü mali dengelerimiz, sağlıklı bankacılık ve dinamik özel sektörümüz ile artan istihdam bunun ispatıdır. Hiç kuşku yok ki orta-uzun vadede sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına geçebilmek için öncelikli yapısal reformları hızla uygulamaya koymalıyız. Bunun için de güçlü bir siyasi irade olmazsa olmaz koşuldur.” (ANKA)

(AR/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.