Bakan Varank: "Güçlü Duruş Göstermemiz Lazım"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa’ya boykot çağrısını hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımız önemli bir mesaj verdi. Fransız mallarına karşı, şu dönemde güçlü bir duruş göstermemiz lazım. Bunun sembolik değeri çok yüksek.” dedi.

Bakan Varank, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katıldı. Küresel dengeler açısından zor bir yıl geçirildiğini belirten Bakan Varank, konuşmasında şunları söyledi:  

POZİTİF YÖN: Koronavirüsle birlikte, tüm dünya yeni bir düzene alışmaya çalışıyor. Üretim, tüketim ve dış ticaret gibi ekonominin can damarları derin yaralar aldı. Uyguladığımız politikalarla Türkiye’yi pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştırmayı başardık. Hazirandan itibaren, sanayi bölgelerindeki elektrik tüketimi ile imalat sanayi siparişleri, kapasite kullanım oranları ve üretimde yukarı yönlü bir hareket görmeye başladık.

YENİ YATIRIM TALEPLERİ: Ülkemizin dört bir yanında yeni yatırım yapma talebi  artıyor. Salgına rağmen, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde yatırım talebi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 daha fazla. İlk 9 ayda 10 bin 802 sanayi işletmesi, sanayi sicil sistemine kaydoldu, üretime geçtiğini bakanlık nezdinde tescilledi. Bu rakam geçen seneye göre yüzde 12’lik bir artışa tekabül ediyor. Dış talepteki canlanma da ihracatımızı olumlu yönde etkiliyor. Eylül ayı ihracatımız 16 milyar doların üzerinde gerçekleşerek, tüm zamanların Eylül ayı ihracat rekorunu kırdı.

SAKARYA’DA 64 FARKLI YATIRIMA TEŞVİK: Sakarya’daki OSB’lerde elektrik tüketimi aydan aya artıyor. Hatta eylül ve ekimde, salgın döneminin kayıplarını bertaraf etmişsiniz. Yatırım talebi geçen senenin ilk 8 ayına göre 2 buçuk kat artmış. Bakanlığımız ilk 8 ayda, Sakarya’da 5 milyar liranın üzerinde 64 farklı yatırıma teşvik verdi. Böylece Sakarya, Türkiye’de en fazla yeni yatırım başvurusu yapan altıncı il oldu.

SANAYİ VE İSTİHDAMA YENİ SOLUK: Bu sene Sakarya’da 130 yeni sanayi tesisi üretime geçti, yani 2019’a göre yüzde 78’lik bir artış söz konusu. Sakarya’daki OSB’lerde şu an 107 fabrikanın inşaatları sürüyor. Bu fabrikalar tamamlandığında da; hem sanayiye hem de istihdama yeni bir soluk gelecek. Eylül ayı ihracatı da, geçen senenin yüzde 22 üzerinde. Hatta ihracattaki bu artış performansıyla, Türkiye ortalamasının da epey üzerine çıkmış durumdasınız.

FİNANSAL PİYASALAR: Türkiye genelinde de reel sektörde işler iyiye gidiyor diyebiliriz. Son birkaç gündür finansal piyasalarda oynaklıklar var. Bu dalgalanmalar Türkiye ekonomisinin üretim gücünden ve sanayisinden bağımsız. Türkiye, birden çok cephede aynı anda büyük mücadeleler içinde. Bir taraftan vatandaşımızın sağlığını korumanın derdindeyiz diğer yandan ekonomiyi güçlü ve sağlıklı tutmaya çalışıyoruz.

BİRLİK VE BERABERLİK RUHU: Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dış politikada; ülkemizin haklarını koruyan çok boyutlu politikalar izliyoruz. Tabiri caizse, yedi düvele karşı bir mücadele veriyoruz. Gündemimizde bir de Fransa meselesi var. Bizim toplum olarak göstereceğimiz tavır, birlik ve beraberlik ruhu çok önemli. Bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımız önemli bir mesaj verdi. Fransız mallarına karşı, şu dönemde güçlü bir duruş göstermemiz lazım. Bunun sembolik değeri çok yüksek.

BÖLGESEL MERKEZ: Salgınla birlikte, küresel ekonominin ağırlık merkezi de değişmeye başladı. Global markalar, üretim merkezlerini çeşitlendiriyor, hatta uzak doğudan uzaklaşma eğilimleri var. Türkiye, bölgesel merkez olma konusunda çok ciddi bir alternatif. Üretim altyapılarımız güçlü ve zengin. İş gücümüz becerikli ve dinamik. İnovasyon kabiliyetlerimiz günden güne gelişiyor.

AR-GE YATIRIMLARI: Toplam Ar-Ge harcamalarının milli gelirdeki payı 10 senenin rekorunu kırdı. Yapılan yatırımlar, verimlilik, katma değer artışı, ihracatta rekabet gücü olarak Türkiye’ye dönecek. Ar-Ge’ye yapılan yatırım, orta vadede kendini fazlasıyla amorti ediyor. Dolayısıyla bu güçlü altyapıyla, dünyanın en iyi firmalarıyla ortak işler yapabilir, o firmaların değer zincirlerine rahatlıkla entegre olabiliriz.

"ÇARKLARI DÖNDÜRÜYORUZ"

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, salgın sürecinde de üretime ara vermeden ekonominin çarklarını döndürmeye devam ettiklerini belirterek, “Sakarya olarak kendi potansiyelin farkında, hızla gelişen, yatırımların her geçen gün arttığı bir iliz. 2023 vizyonu çerçevesinde, 2019 yılı itibarıyla 5,5 milyar dolar olan ihracatımızı 10 milyar dolara, 400 olan ihracatçı sayımızı da bine yükseltilerek, ihracatçı iller sıralamasında 7’nci sıradan ilk 5’e yükselmeyi hedefleyen bir iliz.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.