Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist MSB gündem başlıkları enflasyon gündem özeti CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Bakan Zeybekci: “5 Haziran Katar’ın 15 Temmuz’u İdi”

Türkiye-Katar İkili İş Görüşmeleri Toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sivil demokrasi devrimi yapan Türkiye olarak bir an bile tereddüt etmeden Katar'ın yanında olduk” dedi.
 
İzmir’de Katar ve Türkiye İkili İşbirliği ve Ticaret görüşmeleri kapsamında Türkiye-Katar İkili İş Görüşmeleri Toplantısı düzenlendi. Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Assım Al Thani Bin Muhammed Al Thani, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile Katar'dan 90, Türkiye'den ise 200'e yakın işadamının katıldığı toplantıda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar ilişkilerini ele aldı.
 
Katar’a Türkiye’den gönderilen 221 kargo uçağından 60 tanesinin İzmir’den kalktığını bildiren Zeybekci, "Kasten, bilerek ve isteyerek İzmir'de sizleri bir araya getirmek istedik. Zira 5 Haziran; Katar'ın 15 Temmuz'u idi. Sivil demokrasi devrimi yapan Türkiye olarak bir an bile tereddüt etmeden Katar'ın yanında olduk. Hemen ertesi gün, yani 6 Haziran'da Katar'a inen uçaklar başta olmak üzere yapılan tüm seferlerin yanı sıra Katar'a giden ilk gıda gemileri hep İzmir'den kalktı" dedi.
 
Zeybekci, Katar Ekonomi Bakanlığı’nın Türkiye’nin bu kadar hızlı hareket edeceğini beklemediklerini dile getirerek, “5 Haziran'da İzmir'deki dostlarımı hiç bir zaman unutmayacağım. Onları arayıp 'şunlara ihtiyaç var' dediğimde o arkadaşlarımın bir tanesi bile 'Gönderiyoruz ama bunun parası ödenecek mi, niye gönderiyoruz, parayı ne zaman alabiliriz' diye bir kere bile sormadı” şeklinde konuştu.
 
Münakaşanın biteceğine inandığını söyleyen Zeybekci, “Kardeşlik ikliminin olmadığı yerlerin ne hale geldiğini hep birlikte görüyoruz. Türkiye ile Katar ise birbirini tamamlayan iki ülke. Birinde olan diğerinde hiç yok. Allah bize akıl vermiş. Bu coğrafya bize bir işaret veriyor, tabiat yol gösteriyor. 'Biraraya gelin, geleceğe birlikte yürüyün' diyor. Bütün eksiklerimizi birlikte tamamlayabiliriz” dedi.
 
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed Bin Assım Al Thani, Türkiye halkına şükranlarını bildirerek, “Birçok ülkede ekonomiler olumsuz etkilenirken bizim ekonomimiz sağlam durmakta. Katar'ın bağımsızlığı ve güçlü olması için var gücümüzle çalışmalıyız, Bize karşı yapılan ambargoyu İzmirlilerin de desteğiyle saatler içinde kırdık. Şu anda hiç bir konuda eksikliğimiz yok. Bizdeki doğal kaynaklar, doğalgaz ihracatı Katar'ın ekonomisine büyük destek vermekte” diye konuştu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Türkiye'nin 2016 yılında Katar’a 421 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Haziran dönemi ise 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Katarlı şirketlerin Digitürk, A Bank ve Finansbank gibi dev şirketlerimizi satın almasının yanı sıra, Türk firmalar da Katar’da önemli iş alanlarında yatırım ve ticaret yapıyor. Bugüne kadar Katar’da faaliyet gösteren Türk firmalarımız 125 projede 13.7 milyar dolarlık bir değer yaratmış durumdalar” dedi.
 
Konuşmaların ardından Katar'dan gelen 90 firma temsilcisi ile Türkiye'nin yaklaşık 200 firma temsilcisi yüz yüze ikili iş görüşmesi yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.