Bakan Zeybekci: İhracatta 2020 Hedefimiz 200 Milyar Doları Aşmak

Türkiye'nin ihracatı Temmuz ayında sağlanan yüksek artışın da katkısıyla yıllık bazda yeniden 150 milyar doların üzerine çıkarken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2020’de yıllık ihracatımızda 200 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz 2017 ihracat rakamlarını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla Avrupa’nın en büyük üretim komplekslerinden biri olarak gösterilen Manisa’daki Vestel City’de açıkladı.

Bakan Zeybekci toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Temmuz ayında sağlanan yüzde 31,2'lik artışın Türkiye'nin geleceğine olduğu kadar, ihracata dayalı büyüme konusunda başlattıkları ihracat seferberliği için de çok önemli bir sinyal olduğunu belirterek, “İhracatımız 9 aydır artışını sürdürüyor. Tarihi zirveye çok yaklaştık. Hedefimiz bu yıl ihracatta157.6 milyar dolarlık tarihi zirveyi aşmaktır ve bu hedefi aşacağımıza da inanıyoruz. Yıllık ihracatımızda 2018'den itibaren 170-180 milyar dolarlık rakamları yakalamayı ve 2020'de de 200 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BÜYÜME YÜZDE 7'NİN ÇOK ÜZERİNDE OLACAK”
İhracat ve büyüme ilişkisine de değinen Bakan Zeybekci, Türkiye ekonomisinin büyümesinde ihracatın katkısının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye olarak orta gelir tuzağından uzaklaşacağız. Yıllık ekonomik büyümeyi yüzde 5.5'lik ortalamaya oturtmayı hedefliyoruz, bunda en büyük katkı da ihracattan gelecek. Bu yıl İkinci çeyrekte yüzde 5'in üzerinde, üçüncü çeyrekte de yüzde 7'nin çok üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Son çeyrek hedefimiz de yine 5'in üzerinde bir büyüme. Bu büyüme rakamlarına ulaşmada yine ihracatın büyük katkısı olacağına inanıyoruz. 2017 Türkiye için yeniden uyanış ve yeniden başlangıç yılı olacak” dedi.

GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ TARTIŞMASI
Bakan Nihat Zeybekci, “Almanya’nın Avrupa Komisyonundan Türkiye ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi çalışmalarını askıya alması istediği” yönündeki soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:
“Gümrük Birliğinin güncellenmesi ile ilgili şu anda böyle bir mekanizma söz konusu değil. 2016 itibariyle AB Komisyonu, oy birliğiyle Türkiye ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi ile ilgili AB Konseyinden yetki talep etti. Bu yetkinin geri alınması ile ilgili süreç bellidir. Almanya’daki dostlarımızın defalarca söylediği şey; Türkiye ve Almanya’nın ilişkilerinin negatif olmaması yönünde. İki ülke arasında doğrudan ticaretimiz 35 milyar doların üzerinde. Türkiye'de yatırım yapan ya da Almanya'da üretim yapan Türk şirketlerinin ürettikleri ticaret hacmi 100 milyar doların üzerinde. İlişkilerin zarar görmesinin kime negatif etki yapacağı aklıselim olanlar tarafından biliniyor. Bölgesel görüş farklılıkları olabilir. Ama bunların hiçbirisi ekonomik menfaatlere malzeme edilemez. ​Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi sürecini yakından takip ediyoruz. Bu yıl sonuna kadar da sonuç alma gayreti içinde olacağız. Bu konuda pozitif düşünüyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.