Bakan Zeybekci: Önce Devlet Olarak Bizim TL Kullanmamız Lazım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Önce devlet olarak bizim Türk Lirası kullanmamız lazım ki piyasadaki döviz talebini aşağı doğru çekelim. Tedbirlerle piyasadan yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir döviz talebini çekebilme ihtimalimiz var. Bu kalıcı müdahale bu olması gereken müdahale” ifadelerini kullandı.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ankara Sanayi Odası’nın Kasım ayı Meclis Toplantısı’na katıldı. Bakan Zeybekci, Adana’da özel bir yurtta meydana gelen yangına ilişkin, “Elim kazada, kaza mıdır, ihmal midir, cinayet mi, ayrıca araştırılması gereken vakada, hayatını kaybeden yavrularımıza ve başlarındaki refakatçilere Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Ders olsun, ders alalım, sorumluları cezalandırılsın. Böyle şeyler olmaması lazım. Eğer orada bir yangın merdiveni ihmali varsa bu adam öldürmekten başka bir şey değildir. Bu şekilde görülmesi lazım” ifadelerini kullandı.
 
“Bütçe Açığında Yüzde 1,8-1,9 Aralığında 2016’yı Tamamlamak İstiyoruz”
 
Türkiye’nin bütçe açığının 2015 sonu itibariyle yüzde 1,2 ile Avrupa Birliği’nin hemen hemen tamamından iyi olduğunu söyleyen Zeybekci, “Yüzde 1,8-1,9 aralığında 2016’yı tamamlamak istiyoruz. Bilerek yapıyoruz, kasten, kamu harcamalarını genişleterek Türkiye’de ekonomiyi, iç piyasayı canlandırmak amacıyla kontrollü bir şekilde buna müsaade ediyoruz. 1,8-1,9 aralığıyla da AB’nin en az 25’inden daha iyi noktada olacağız” dedi.
 
“Cari Açığın Yüzde 3’ün Altına İnme İhtimali Var”
 
Türkiye’nin milli gelire oranla kamu borçlarında yüzde 31’ler seviyesinde olduğunu ifade eden Zeybekci, “Cari açıkta yüzde 10’lar seviyesinden 2015 sonu itibariyle yüzde 4,4, şu an itibariyle de yüzde 4’e biraz daha yaklaşarak gidiyoruz. Dış finansman ihtiyacı duyan cari açığımız var. Bunu genelde dile getirmiyoruz. Son 10 yılda cari açığın 1 puan kadar kısmını TL ile verdiğimiz için bizim 2015 sonu itibariyle yüzde 3,4, 2016 sonu itibariyle yüzde 3’ün altına inme ihtimali olan bir dış finansman ihtiyacı olan bir cari açığımız var” diye konuştu.
 
“Devlet Olarak Bizim Dolardan Vazgeçmemiz Lazım”
 
Özel sektöre “dolardan vazgeçin” dediklerini fakat sonra dönüp kendilerine baktıklarını anlatan Zeybekci, “Devlet olarak bizim dolardan vazgeçmemiz lazım” diyerek ve şunları söyledi:
 
“Özelleştirme olarak ihaleler yapıyoruz, dolar üzerinden ihaleye çıkıyoruz. Enerji Bakanlığı tahsisleri, lisansları dolar üzerinden yapıyoruz. Kamunun diğer kurum ve kuruluşlarına baktığımız zaman da dolar üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın müdahalesiyle, Başbakanımızın talimatıyla bundan sonra Türkiye’de Türk Lirası kullanılır kardeşim. Önce devlet olarak bizim Türk Lirası kullanmamız lazım ki piyasadaki döviz talebini aşağı doğru çekelim. Tedbirlerle piyasadan derhal yaklaşık olarak 10 milyar dolar civarında bir döviz talebini çekebilme ihtimalimiz var. Bu kalıcı müdahale, bu olması gereken müdahale.”
 
“Amerika İçin Değerli Dolar Sürdürülebilir Değildir”
 
“Milli gelirinin yüzde 25’ini dış ticaretten sağlayan Amerika için değerli dolar sürdürülebilir değildir” diyen Zeybekci, şöyle devam etti:
 
“Bunu uzun vadede devam ettiremezler. Bu sadece bir beklenti yaratarak, beklentiyi yöneterek, dünyadaki para akışını Amerika’ya doğru yönlendirmek. 0.25 puanlık bir artış yaptınız, Aralık’ta 0.25 daha yaptınız. Dünyadaki fonlar Amerikan dolarına doğru döndü. Talep arttığı anda Amerikan doları artmaya başladı. 1.05 değil de 0.95’e indi Avro karşısında. Amerika’daki üretilen her ürün yüzde 10 daha pahalı hale geldi dünya piyasalarında. Amerikan ihracatında, üretiminde ve istihdamında ve yatırımlarında düşme demek onun için bu sürdürülebilir değildir.”
 
“Türkiye Avrupa’daki Para Politikalarından Daha Çok Etkilenir”
 
FED’in faiz artırımından dünya ekonomisi ile birlikte Türkiye’nin de etkileneceğini fakat bu etkinin Avrupa Birliği etkisinden daha az olacağını ifade eden Zeybekci, şu ifadeleri kullandı:
 
“Türkiye ihracatının yüzde 49’unu Avrupa Birliği’ne yapıyor. İthalatının yüzde 43’ünü Avrupa Birliği’nden yapıyor. Türkiye’ye yatırım için gelen 100 liralık yabancı sermayenin 65 lirası AB’den geliyor. AB, Amerikan Merkez Bankası faiz artıracağım derken ne yaptı? Aynı tarihte ve aynı ayda Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Draghi, ‘Avro’nun değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz’ dedi. Amerika’nın tam tersine hareket etti. Avrupa toplu olarak faiz indirimine gitti. Türkiye olarak FED’in aldığı kararlardan da etkileniriz ama Avrupa Birliği merkez bankasından ve Avrupa’daki para politikalarından daha çok etkileniriz.”
 
“Faiz Artışını Desteklemem Ama Merkez Bankası’nın Kurumsal Kimliğini Desteklerim”
 
Bakan Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz artırımına ilişkin ise, “Merkez Bankası’nın döviz satarak piyasalara müdahale etmesine karşıyız. Bunun olmasının kimseye faydası olmaz. Başka enstrümanlar vardır. Merkez Bankası en son yapmış olduğu toplantıda bir artışa gitti. 250 baz puan indirim yaparken aferin merkez bankası seni destekliyorum. Bu artışı desteklemiyorum tu kaka merkez bankası demem. Faiz artışını desteklemem ama Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğini desteklerim. Faize olan karşı duruşumuzu da sonuna kadar söylerim” şeklinde konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.