Öne Çıkanlar bugünün gündemi gündem özeti İsrail gündem başlıkları Afrin Hakkari Muhbir ysk bugünün gündem özeti turizm çin pkk

Bakan Zeybekci: Türkiye, Dünya Ticaretinden Rahatlıkla Yüzde 1,5 Pay Alabilir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünya ticaretinden Türkiye’nin yüzde 1,5 pay alma hedefinin gerçekçi bir hedef olduğunu ifade etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, “Özellikle yüksek teknoloji ürünü ihracatın toplam ihracattaki payı artarsa çok hızlı bir şekilde yüzde 1,5’i yakalarız” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) 2017 İlk Yarıyıl Değerlendirme Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı konuşmada dünya ticaretinden Türkiye’nin yüzde 1,5 pay alma hedefinin gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi. Zeybekci, “Yüzde 1,5 hedef gerçekçi bir hedef. Bu 2023 olmaz 2025, 2024 olur. 1. Ligin ortalarına doğru geldiğimizde Türkiye çok farklı bir yerde olur. Bu hedeften vazgeçmeyeceğiz. Sadece proje bazlı yatırım teşviklerinde yılsonunda beklediğimiz 60 milyar TL. Otomotivde bizi izlemeye devam edin. Yakında çok güzel şeyler ortaya çıkacak. Bazı var olan markalar dünyadaki en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmekle ilgili gelişmeler olacak” diye konuştu.

Katar Krizi

Zeybekci, Katar’ın Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE ile yaşadığı sorunda Türkiye’nin tutumu nedeniyle bu dört ülkeye ihracatta sorun yaşadığı yönünde soru üzerine ise şöyle dedi:
“Türkiye, Katar’ı kazanırken diğer ülkeleri kaybeder mi? Bizim bu ülkelere olan ihracatımız her yıl ramazanda düşer. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve BAE ile ilgili şu bize ulaşan bir sıkıntı yok. Ortadoğu’daki gelişmeler Türkiye için fırsatları da beraberinde getirebilir. Bizim ihracatçılarımız, yatırımcılarımız müteahhitlerimiz başarılı işler yapıyorlar. Katar’a dünyadaki en büyük hava kargo taşımacılığını yaptık.
Katar bu süreci herhangi bir olumsuzluk olmadan atlatırsa Türkiye ile Katar arasında çok iyi bir dönem açılacak. Katar’daki müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık yarısını zaten Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan şirketleri yapıyor. 2022 Dünya Şampiyonası ile ilgili devam eden projeler var. Diğer ülkelerden müteahhitlik hizmetlerine karşı olumsuz bir durum yok. Sorunu kardeşler arasında bir sürtüşme olarak görüyoruz. Biz hep tarafsız kaldık. Suudi Arabistan’ın abiliğiyle sorunun çözüleceğine inanıyoruz. İran’la 1 Ocak 2015’te tercihli ticaret anlaşması imzaladık. 120 ürünlük yeni bir liste hazırlıyoruz.”

Faiz Artırımıyla İlgili Beklentiler

ABD’de faiz artırımıyla ilgili beklentilerin gündemde bulunduğunu ifade eden Zeybekci, “Aşırı değerli dolar, ABD ekonomisi için sürdürülebilir değil. Aşırı değerli dolar ürünlerinin rekabet etmesini zorlaştırır. ABD’de şu anda görünen büyüme ve istihdam artışının önüne engel olarak çıkacaktır. ABD’de farklı bir şey oluyor. ABD, ‘korumacılık kendi büyümem için gereklidir, devam edeceğim’ dedi. Bu önümüzdeki dönemde dünya ekonomisini bir salgın gibi sarabilir” dedi. 

“AB Standartları İtibarıyla Bizim İçin Kızıl Elmadır”

Bakan Zeybekci, AB ile ilişkileri değerlendirirken de, “AB ile ilişkilerde referandumdan önce, 15 Temmuz’dan sonra bazı şeyleri ‘kan tükürüp kızılcık şerbeti içtim’ derler ya öyle şeyler yaşadık. 15 Temmuz’da en iğrenç işgal girişimlerinden biri yaşandı. Daha şehitlerimizi defnetmedik, Der Spiegel dergisinde Türk bayrağı kapakta ‘bir zamanlar demokrasi vardı’ başlığıyla çıktı. Bir algı operasyonu başlatıldı. Olumsuz dönem yaşadık. Bunların her birini geride bırakıyoruz. AB, standartları itibarıyla bizim için kızıl elmadır. AB standartlarına ulaşmak bizim için olmazsa olmazdır. Bunlara ulaşmak için sonuna kadar reformlara devam edeceğiz. AB’ye üye olup olmamak ikinci bir meseledir. Şu an AB ile en pozitif gündemimiz Gümrük Birliği. Bu haliyle sürdürülebilir olmadığını söyledik. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi büyüme ve ihracatın artmasında doğrudan etkisi var” diye konuştu.

“AB’nin Beşinci Ticaret Ortağıyız”

Türkiye’nin AB’nin 5. ticaret ortağı olduğunu belirten Zeybekci, “Bu, iki tarafında kazanacağı bir süreç olacak. Bu senenin sonuna kadar resmi görüşmelere başlamayı öngörüyoruz. 2018 yılında böyle önemli bir sonucu Türkiye için öngörüyoruz. AB ile gümrük birliğinin güncellenmesini çok önemsiyoruz. AB ile ekonomik entegrasyon saplayan Türkiye’nin diğer ülkelerle ticaretinde bir kaldıraç etkisi olacaktır” dedi.

TİM Başkanından Yatırım Vurgusu

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, ihracatın daha hızlı yükselebilmesi için yeni yatırımların gelmesinin önemine değinerek şöyle dedi:
“Bunun en güzel örneği bu sene otomotivde görüldü. İlk 6 ayda 2,8 milyar dolar ilave ihracat gerçekleşti. Herhalde yıl sonunda 6 milyar dolar ilave olacak. Toyota’nın Sakarya’da yapmış olduğu hibrit araç yatırımı bunun en büyük nedeni oldu. Japonya’dan başka sadece Türkiye’de üretiliyor. Sakarya’nın ihracatı her ay yüzde 200 – 240 artış gösteriyor. Fiat ve Ford’un yaptığı son 3 yıldaki 2 milyar dolara yakın yatırım da dikkate alındığında, otomotiv ihracatımızı bu yıl 28 milyar doların üzerine çıkaracak. Eğer yeni yatırım olursa, dünya ticaretinden alınacak payın yüzde 1,5 olması işten bile değil. Çok rahat olabilir. Özellikle yüksek teknoloji ürün ihracatının toplam ihracattaki payı artarsa, çok hızlı bir şekilde yüzde 1,5’u yakalarız diye düşünüyoruz.”

“Teknoloji Seviyesi Arttıkça Daha Fazla İhracat Yapar Hale Geliyoruz”

Büyük yatırım teşviklerinde devletin sunduğu büyük avantajlar olduğunu belirten Büyükekşi, “Başta yabancı sermaye şirketleri olmak üzere büyük şirketler yatırım yaparlarsa bu çok daha kolay olur. 2016 yılında ilk bin firmamızın ihracatında yüksek ve orta yüksek teknoloji sınıfı ihracatı toplam ihracatın yarısını oluşturdu. Yüksek teknoloji yüzde 1,8 orta yüksek teknoloji ise yüzde 48,4 pay aldı. Ülkemizin geneli düşünüldüğünde bu iki kategorinin toplamı yüzde 40. Yani firmalarımız büyüdükçe, ürünlerinin teknoloji seviyeleri artıyor. Teknoloji seviyesi arttıkça da daha fazla ihracat yapar hale gelebiliyoruz” diye konuştu.
Hazır Giyim Ve Konfeksiyondaki Düşüş
Büyükekşi, toplantıda hazır giyim ve konfeksiyonda ihracat performansının düşük kaldığı yönündeki bir soru üzerine ise, “Hazır giyime gelmiş olan ek ithalat ek vergileri üretimi içeri yönlendirdi. Mal satmak isteyen ihracatçı içeride yaptıracak kapasite bulamıyor. Mesela büyük bir firma, bundan önce ürünlerini ithal ediyordu. Şimdi Türkiye’de ürettiriyor” yanıtını verdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.