BAKANLIK’TAN GÖCEK KOYLARI AÇIKLAMASI: 'PEŞKEŞ ÇEKME' SÖZ KONUSU DEĞİL

ANKARA(ANKA)-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan Göcek Koyu’nun "talana" açıldığına dair iddialar üzerine, “Haberlerde iddia edildiği gibi bu alanların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılması kesinlikle söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan, bazı basın yayın organlarında yer alan Göcek Koyu’na dair iddialara ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, bahse konu bu yerlerin, Muğla Valiliği ile 30 Aralık 1997 tarihinde yapılan protokollerin ardından devrinin yapıldığı ve o tarihten bu yana mesire yeri olarak kullanıldığı, halkın günü birlik ihtiyaçlarını karşılayacak olan tesis statüsünde olduğu bildirildi.

-VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA YÖNELİK TESİSLERİN YAPIMINA İZİN VERİLECEK-

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında, Göcek Koylarında bulunan Taşyaka, Küçük Sarsala, Akbük ve Göbün koylarının, kaçak faaliyetlerin ve kaçak yapılanmanın önüne geçmek maksadıyla 1995 yılında ilgili Bakanlıklar arasında yapılan bir protokolle ve ilgili yerlerden alınan olurla, yat mola noktası olarak tesis edildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Muğla İlinin Büyükşehir olması, İl Özel İdaresinin kapanması ve tüzel kişiliğinin bitmesi sebebiyle ilgili tesisler 2014 yılı Mayıs ayında Özel İdare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Söz konusu yerler devlet ormanı olup ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla 6831 sayılı Orman Kanunun 25. Maddesi ve Mesire Yerleri Yönetmeliği hükümlerine göre Orman Genel Müdürlüğü’nce Günübirlik Mesire Yeri olarak tescil edilmiştir.

Bu alanlarda mevcut bulunan ve mevzuata uygun durumda olan kır gazinosu, wc vb. tesisler kullanılacak, tamire ihtiyacı olanların onarımı yapılacaktır. İhtiyaç duyulması halinde Kıyı Kanunu ÖÇK, SİT vb. mevzuatı çerçevesinde uygun görüşler alınarak Mesire Yerleri Tebliği’nde belirtilen kır gazinosu, büfe, wc gibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak geçici ve günü birlik kullanıma yönelik tesislerin yapımına izin verilecektir.

Söz konusu alanların mesire yeri olarak üçüncü şahıslara kiralanması Mesire Yerleri Yönetmeliği uyarınca 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale yoluyla yapılabildiğinden ihaleler şeffaf şekilde gerçekleştirilmiştir.”

Açıklamada, haberlerde yer alan mesire yerlerinin Valilik Özel İdare Müdürlüğü’nce yıllık, Göbün Koyu'nun 45 bin TL'ye, Akbük Koyu'nun 40 bin TL'ye, Taşyaka Koyu'nun 40 bin TL'ye,  Küçük Sarsala Koyu'nun 25 bin TL'ye kiraya veriliyor iken; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucunda;  Göbün Koyu'nun  1 milyon 900 bin TL’ye, Akbük Koyu'nun 900 bin TL’ye, Taşyaka Koyu'nun 902 bin TL’ye, Küçük Sarsala Koyu'nun 1 milyon 705 bin TL’ye verildiği bildirildi.

-MESİRE YERLERİNİN MEVZUATLARA UYGUN OLARAK İŞLETİLMESİ SAĞLANDI-

Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilmeden kiraya verilen bu mesire yerlerinin yıllık toplam gelirinin 150 bin TL olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Orman Genel Müdürlüğü’ne devri yapıldıktan sonra şeffaf olarak yapılan ve ortalama 10-12 kişinin katıldığı ihale sonucu 5 milyon 407 bin TL gelir elde edilecektir. Yapılan ihale ile 36 kat fiyat artımı meydana gelmiştir. Mevcut sistem devam etmiş olsaydı Devletimiz her yıl 5 milyon 257 bin TL kaybedecek, bu kayıp 29 yılda ise 152 milyon 453 bin TL’ye ulaşacaktır.

Orman Genel Müdürlüğümüzce yapılan işlemler neticesinde söz konusu yerler mevcut yapı ve tesisleri standartlara uygun hale getirmek ve verilecek hizmetin kalitesini yükseltmek gayesiyle bu şeffaf ihale yoluyla kiraya verilmiştir. Ayrıca yukarıda da açıklandığı üzere yapılan bu ihaleler neticesinde çok ciddi bir gelir artışı sağlanmış olup, buralardan elde edilecek gelirler, başta Muğla ilinde yaşayan orman köylülerimize (Gelir getirici tür ağaçlandırmaları, zeytin aşılaması, ORKÖY kredileri vb.) kaynak olarak aktarılacak, Muğla ormanlarının bakımı, rehabilitasyonu ve korunması gibi ormancılık faaliyetlerine harcanacaktır.  Netice itibariyle yapılan bu ihalelerle hem devletimizin zarar görmesi önlenmiş, hem de vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunularak mesire yerlerinin mevzuatlara uygun olarak işletilmesi sağlanmıştır.

Haberlerde iddia edildiği gibi bu alanların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılması kesinlikle söz konusu değildir.” (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.