Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat

Bayraktar: Fındık İçin Açıklanan Fiyat Yetersiz Kalıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın maliyetlerin yüksek olduğunu yerinde tespit ettiğini, buna rağmen  Giresun kalite fındık için kilogram başına 10 lira ve 50 levant kalite için 10 lira olarak açıklanan fiyatın yetersiz kaldığını bildirdi.
 
Bayraktar, Türkiye Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) Giresun kalite fındık için belirlenen fiyatın yetersiz kaldığını bildirerek, “Tüccar, TMO’nun verdiği fiyatın netini hesaplamış, kendi fiyatının altında kaldığını görmüş ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz’de hem Batı Karadeniz’de aşağı çekmiştir. Üreticimiz TMO’nun açıkladığı fiyata son derece tepkili. Bahçeye girmeyeceğini söyleyen, fındık ağaçlarını kesen üreticilerimiz bile var. Hükümetimiz, 500 bin fındık üreticisinin sesine kulak vermeli, sorunu görmeli, acilen TMO fiyatlarını revize ederek tepkiyi dindirmelidir” ifadelerini kullandı.
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 500 bin üreticiyi ilgilendiren bir üründe, serbest piyasa koşullarının oluşmadığı bir ortamda TMO’nun piyasayı regülasyonunun şart olduğunu, aksi takdirde üreticinin sürdürülebilir, maliyetlerinin üzerinde bir fiyat elde etmesinin mümkün olmadığını vurguladı.
 
 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı temsilcilerinin yaptığı maliyet hesabını baz alarak açıklama yapan Bayraktar, şunları kaydetti:
 
“Üreticimizin maliyeti, Trabzon için kilogramda 9 lira 90 kuruş, Giresun’da 9 lira 75 kuruş, Ordu’da 8 lira 75 kuruş, üç ilin ortalaması 9 lira 47 kuruş olarak bulunmuştur. Üstelik verim; Giresun için dekara 120 kilogram, Ordu ve Trabzon için dekara 150 kilogram olacağı hesabıyla bu maliyet çıkarılmıştır. Dekara verimin Trabzon’da 73, Giresun’da 87, Ordu’da 104 kilogram civarında kalacağı tahmin edilmektedir. Verim bu rakamlarda kalırsa, üreticimizin maliyeti daha da yükselecektir. TMO, eğer üreticimizi memnun etmek için piyasaya giriyorsa, bu fiyat üreticimizi memnun etmemiştir. Bu fiyattan piyasaya girmemeliydi. Ofis, üreticinin görüsünü almadan, müzakere etmeden fiyat açıklamıştır. Öncelikle herkesin sunu bilmesinde fayda vardır. Açıklanan fiyat, üreticimizin cebine giren fiyat değildir. Randıman meselesi var. Levant kalitede 10 liralık fiyat, 50 randımana veriliyor. Bu şu demektir: Randımandaki 1 puanlık düşüş 20 kuruşa denk gelecek. Doğu Karadeniz bölgemizde şu anda randımanın külleme, aşırı sıcaklar nedenleriyle 47’ye hatta 45’e kadar iniyor. 47 randıman olsa, fiyat 9 lira 40 kurusa, 45 randıman olsa 9 liraya düşüyor. Olay bununla da kalmıyor. Kriterlerde de sıkıntılar. TMO, nem oranı yüzde 6, buruşuk oranı yüzde 10, çürük oranı yüzde 3’ü geçen fındığı almıyor.

“Ürettiği Fındığın Yarısını Veya Üçte Birini Bile TMO’ya Veremeyecek Üreticilerimiz Var”
 
Nemin yüzde 6’nin altına indirilmesi zor görünüyor. Üreticimiz ‘fındık zaten yağlı bir ürün. Fındığı kavurmadan yüzde 6 nemin altını tutturamayız. Nem oranı yüzde 8, en azından yüzde 7 olsun’ diyor. Nem, buruşuk ve çürük oranı, bu oranlardan düşük olan, kaliteyi tutturan fındıkları ise barem uygulaması adı altında yüzde 1’e varan başka bir kesinti yaparak alıyor. Yani fiyat 47 randımanda 9,4 kuruş, 45 randımanda 9 kuruş daha indiriyor ve 47 randımanda 9 lira 30,6 kuruşa, 45 randımanda 8 lira 91 kuruşa düşürüyor. Üstelik, fiyattan aktif sigortalı veya emekliyse yüzde 2 stopaj, aktif sigortalı veya emekli değilse yüzde 2 stopaj, yüzde 1 BAĞ-KUR kesintisi yapılıyor. Böylece üreticimiz, aktif sigortalı veya emekliyse brüt 10 liralık levant kalite alım fiyatı 47 randımanda 9 lira 12 kuruşa, aktif sigortalı veya emekli değilse 9 lira 3 kuruşa, aktif sigortalı veya emekliyse 45 randımanda 8 lira 73 kuruşa, aktif sigortalı veya emekli değilse 8 lira 64 kuruşa kadar iniyor. Levant kalite fındıkta 10 lira olarak açıklanan fiyat, üreticimiz zor olan 50 randımanı ve baremi tuttursa bile, aktif sigortalı veya emekliyse 9 lira 80 kuruşa, aktif sigortalı veya emekli değilse 9 lira 70 kuruşa düşüyor. Üreticimizin cebine giren budur. Bununla da bitmiyor bir de nakliye parası var. TMO, her yerde alım merkezi kurmuyor. Henüz bazı illerimizde sadece 1-2 alim merkezi belirlenmiş durumda. Ofis, tüccar gibi çiftçinin kapısının önünden fındığını almıyor.
 
Alım kotası da sorun olacak. Dekar başına alım kotasının il verim ortalaması veya biraz üzerinde olacağı söyleniyor. Bu bazı yörelerimiz için çok yetersiz kalacaktır. Ürettiği fındığın yarısını veya üçte birini bile TMO’ya veremeyecek üreticilerimiz vardır.”
 
Bayraktar, konuyla ilgili olarak üreticinin görüş ve taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya ilettiklerini belirtti.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.