Birleşik Metal Haftalık Çalışma Süresinin 45’ten 37.5 Saate İnmesini İstiyor

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yeni dönem toplu iş sözleşmesi için masaya oturan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası yeni sözleşme dönemi için dikkat çekici tekliflerle işveren sendikasının karşısına çıktı. Birleşik Metal-İş  sektörde çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle haftalık çalışma süresinin 45 saatten 37.5 saate indirilmesini pazarlık masasına getirecek.

Birleşik Metal-İş  ücreti belirli bir rakamın altında kalan özellikle genç  işçilerin ücretlerinin  saat başına 9 TL’ye yükseltilmesini,  asgari ücretin 2016 yılında önemli oranda yükselmesl nedeniyle kıdemli işçi ücretleri  aleyhine  bozulan dengenin de düzeltilmesini, talep ediyor.

Sendika  bu kapsamda ücret zammında da tamamlama, kıdem zammı ve maktu ücret zammı başlığı altında  ilk altı ay için ortalama ücret bazında yüzde 30,47 zam teklifinde bulunacak. Teklifin parasal karşılığı ortalamada saat ücretlerine 3,24 TL zam içerirken, bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net  695 TL’ye denk gelecek.  Sendika’nın teklifinde  ikinci altı ay için enflasyonun 2 puan üzeinde artış istenirken,  üçüncü altı ay için enflasyon oranı  kadar  ve  son altı aylık döenm için de enflasyon oranına  2 puan artış talep ediliyor. Sendika ilk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 15 oranında üzerinde olmasını isteyecek. Sendika toplu iş sözleşmesi döneminin de 2 yılla sınırlı olmasında  ısrar edecek. 

8 MART’DA KADIN İŞÇİLERE İZİN

Sendika yeni dönemde  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçiler için ücretli tatil olmasını önemli bir madde olarak masaya getirirken, 3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin günü olmasını isteyecek.

60 gün sürmesi beklenen TİS döneminde Birleşik Metal İş toplam 77 ana madde ile çok sayıda geçici madde ile ek maddeden oluşan toplu iş sözleşmesinde köklü değişiklikler isterken,  77 ana maddenin 47 maddesinde değişiklik teklifedecek. Bu 47 maddenin bir bölümü idari maddelerden, bir bölümü sosyal haklardan, bir bölümü de ücret maddesinden oluşuyor.

BAYRAM YARDIMI YOL PARASINA BİLE YETMİYOR

Metal işçilerine ödenen sosyal hakların ücret içerisindeki payının giderek düşmekte olduğuna dikkat çeken Sendika ‘nın teklifinde şu maddeler yer alıyor:

“Bayramlarda metal işçilerine net 148,5 TL ile 283,5 TL arasında değişen miktarlarda bayram ödemesi yapılmaktadır. Bututar, bir işçinin ailesini görmek için başka bir ile gitmesi halinde yol ücretini bile karşılamaktan uzaktır.Aynı şekilde çocuklar için yapılan aylık ödeme 8,5 TL ile 6,8 TL arasında değişmektedir.Dolayısıyla sosyal ödemelerdeki bu orantısızlığın giderilmesi ve yükseltilmesi kaçınılmaz halegelmiştir. Bu nedenle, sosyal haklarda yüzde 50 oranında bir artış teklif edilecektir. Ayrıca, Kurban Bayramı için ayrımsız tüm metal işçilerine 750 TL’lik Kurban Bayramı ödemesi teklif ediyoruz.”

HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ KISALSIN, 37.5 SAATE İNSİN

Ağır çalışma koşullarının olduğu metal iş kolunda çalışma sürelerinin kısaltılmasını isteyen Sendika’nın ilgili teklif maddesinde “Başta otomotiv sektörü olmak üzere, metal işkolunda çalışma sürelerini çağdaşsanayileşmiş ülkeler düzeyine getirilmesi mücadelesini vereceğiz. Bu nedenle haftalık 45 saat olançalışma süresinin ücretler düşürülmeden 37,5 saate düşürülmesi teklif edeceğiz.  Ayrıca, işçilerinhafta tatillerini ailelere ile birlikte geçirmelerini sağlamak amacıyla pazar gününü hafta tatili olarak isteyeceğiz” denildi.

YILLIK ÜCRETLİ İZİN 2 GÜN ARTSIN

Sendikanın teklifinde yıllık ücretli izinlerin 2’şer gün artırılması maddesi de yer alıyor. Ayrıca vergi dilimini sabitlenmemesi nedeniyle işçilerin bazı zam dönemlerinde neredeyse hiç zam alamadığı ve alınan ücret zamlarının vergi dilimlerinin değişmesi nedeniyle devlete vergi olarak kesildiğine dikkat çekiliyor ve bu nedenle, yüzde 15’i aşan gelir vergisi ödemelerinin işveren tarafından üstlenilmesi isteniyor.

TAMAMLAYICI SİGORTA YAPILSIN

Hastalık Halinde Yapılan Ödemeler başlığı altında Sendika , halen işçilerin hastalandıklarında ancak 5 gün ve daha fazla süreli rapor aldıklarında ilk 2 günün ücreti ödendiğine dikkat çekerek  işçilerin hastalanmalarının yanı sıra bir de gelirkaybına uğramaması gerektiğini  savunarak,  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödemediği ilk 2 günün ücreti işveren tarafından ödenmesini istiyor.

Sendikanın teklifinde üyenin  kendi anne ve babası ve kardeşlerinin  ölümü halinde verilen iznin eşinin ana ve babası ile kardeşlerinin ölümü halinde de ölüm izni verilmesini bir talep olarak masaya getirecek.

Teklifte ayrıca sendika üyesi işçilerin ceplerinden sağlık gideri ödememesi için tamamlayıcı sağlık sigortası yapılması maddesi de yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.