Öne Çıkanlar terörist cumhurbaşkanı erdoğan vakıfbank Koronavirüs merkez bankası abd esnaf TarımÜFE 10 Kasım amerika bahçeli tsk

Bütçe Mart Ayında 20.2 Milyar TL Açık Verdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin Mart ayında 20.2 milyar TL, Ocak-Mart döneminde ise 20.4 milyar TL açık verdiğini açıkladı.

Bakan Ağbal, yaptığı yazılı açıklama ile 2018 yılı Mart ayı ve Ocak-Mart dönemine ilişkin bütçe değerlendirmesinde bulundu. Ağbal, bütçe gelirlerinin Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.4 oranında artarak 48.2 milyar TL, bütçe giderlerinin ise yüzde 16.8 oranında artarak 68.4 milyar TL olarak gerçekleştiğini kaydetti. Ağbal, bütçe açığının 20.2 milyar TL, faiz dışı açığın ise 10.6 milyar TL olduğunu belirtti.

Ağbal, Ocak-Mart döneminde ise bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.7 oranında artarak 167.4 milyar TL olduğunu belirterek, “Bütçe giderleri ise yüzde 17.7 oranında artarak 187.9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde bütçe açığı 20.4 milyar TL, faiz dışı fazla ise 1.9 milyar TL olmuştur” dedi.

Aynı dönemde vergi gelirlerinin yüzde 19.9 oranında artarak 145.8 milyar TL olurken faiz dışı giderlerin yüzde 17.6 artarak 165.6 milyar TL olduğunu kaydeden Ağbal, “Vergi gelirlerindeki artışta özellikle gelir ve kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV kalemleri etki etmiştir. Ayrıca tahakkuk tahsilat oranlarında artış sağlanması da gelirlerimizin artışında olumlu katkı sağlamıştır. Yaşanan olumlu gelişmeler vergi gelirlerinin OVP’de öngörülen gelir hedefinin üzerinde gerçekleşeceğine işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Ağbal, yeniden yapılandırma kanunları kapsamında Mart ayında 1.7 milyar TL, yılbaşından itibaren ise 4 milyar TL gelir elde edildiğini belirterek, “Yapılan ödeme tutarı esas alındığında yeniden yapılandırmaya uyum yüksek seviyede seyretmektedir. Böylelikle 2018 yılı için öngörülen yapılandırma gelir hedefini 3 ayda aşmış bulunmaktayız” dedi. Ağbal, yılın ilk çeyreğindeki giderlerin, bütçe ödenekleri çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.