Öne Çıkanlar çukurova belediyesi medicana Goggle çin fransa Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Fransuva Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu 2023 yılı aralık ayına ilişkin İnşaat maliyet endeksi Ltd. finansal sonuçları Leningrad 19 Ocak 2024 Gündem Özeti 27 Aralık 2023 Gündem Özeti

Büyükbaş hayvan fiyatlarındaki artış, vatandaşı küçükbaşa yönlendiriyor

ANKARA(ANKA)  - Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, vatandaşların bu yıl fiyatı uygun olduğu gerekçesiyle kurbanlık alımında daha çok küçükbaş hayvanları tercih etme eğiliminde olduğunu, bunun da kurban sonrasında kırmızı et sektöründe bir rahatlama yaratacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 2,5 milyon küçükbaş 850 bin büyükbaş kurbanlık hayvan kesimi yapıldığını anımsatan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, bu yıl kurbanlık alımlarında küçükbaş hayvana karşı yönelimin daha fazla olduğunu ifade etti.

Kurbanlık hayvan alımında vatandaşın küçükbaş hayvanı tercih etmesinde en önemli etkenin büyükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarındaki yüksek artış olduğuna dikkat çeken Başkan Kılınç, son zamanlarda toplumda oluşan sağlıklı beslenme kaygısının etkisiyle birlikte küçükbaş hayvanların doğal ve doğadan beslenmesinin de tercih nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Sadece Ankara’yı değil Türkiye’deki kurban fiyatlarını da yakından takip ettiklerini belirten Hasan Kılınç, “Ülke ortalamasına baktığımızda kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatlarında dikkat çeken bir artış söz konusu değil. Büyükbaştaki astronomik fiyat artışının vatandaş üzerinde psikolojik bir etkisi var. Vatandaş kurban pazarına gelirken geçen seneye göre fiyatların çok yükseldiği ön yargısı ile geliyor. Bu büyükbaş kurbanlıklar için doğru ancak küçükbaş hayvan için kabul edilebilir değil. Doğu illerinden batı illerine sevkiyatın istenilen düzeyde olmamasından kaynaklı olarak metropol illerde fiyat artış oranı daha yüksek, ancak ülke ortalamasına baktığımızda çok yüksek bir artıştan söz edemeyiz” diye konuştu.

-“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DAHA UYGUN”-

Kurbanlık hayvan tercihi noktasında her anlamda küçükbaş hayvanın daha uygun olduğunu belirten Başkan Kılınç, “Küçükbaş hayvan Türkiye’nin coğrafyasına uygun bir hayvan. Girdi maliyeti büyükbaşa göre daha düşük. Türkiye kurbanlık ihtiyacını küçükbaş hayvandan karşılaması gerekmektedir. Bu yıl ayrıca kurbanlıkta küçükbaş hayvanın fiyatı büyükbaş hayvanın fiyatına göre çok daha uygun. Ayrıca küçükbaş diye tabir edilen koyun ve keçiler hem doğal besleniyor hem de doğadan besleniyor” dedi.

-“PAZARDA KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK KALMAMALI”-

Birlikler olarak isteklerinin pazarlarda kurbanlık küçükbaş hayvan kalmaması olduğuna değinen Kılınç, “Temel arzumuz ve beklentimiz küçükbaş hayvan yetiştiricimizin elinde kurbanlık hayvan kalmamasıdır. Büyükbaş hayvana karşı sanayinin yoğun bir ilgisi var. Kırmızı etteki fiyat artışlarının asıl nedeni de büyükbaş hayvanda arzın talebi karşılamaması. Büyükbaş hayvanda kurbanlık satışı olmasa da talepten kaynaklı olarak büyükbaş hayvan sahipleri kurbanın akabinde kesim yapma olanağı bulabilir. Kurbanlık küçükbaş hayvan ise kasaplar ve sanayi tarafından çok rağbet görmediği için elde kurbanlık kalması durumunda küçükbaş hayvancılık sektörü olumsuz yönde etkilenecektir” ifadelerini kullandı. (ANKA)

(AR/AYÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.