Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar MSB esnaf

ANKARA(ANKA) – Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde “Kurutulmadan önce mazota bulanarak haşerelere karşı önlem alınıyor” iddialarına cevap veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinin hiçbirinin mazot ve benzeri izinsiz girdi kullanmadığını ifade etti.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden olan ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümünde “Kurutulmadan önce mazota bulanarak haşerelere karşı önlem alınıyor” iddialarına çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarından tepki geldi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinin hiçbirinin mazot ve benzeri izinsiz girdi kullanmadığını ifade etti. Yaklaşık yüzde 90’ının kurutma öncesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı bandırma solüsyonuna ilave olarak zeytinyağı kullandıklarını söyleyen Celep, az miktarda üreticinin ise bitkisel yağ içerikli hazır bandırma yağları kullandıklarını belirtti.

-“BU İDDİA 500 MİLYON DOLAR CİVARINDAKİ DÖVİZİN GELECEĞİNİ TEHDİT EDİYOR”-

Celep, son günlerde bazı basın kuruluşlarında, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin tarafından yapılan açıklamalara dayalı olarak yer alan iddialarının hiçbir kanıta dayanmadığını şu sözlerle savundu:

“Bu açıklamayı yapan kişi böylesine mesnetsiz iddialar ile bölgedeki 80 bin üreticiyi itham ettiği gibi, bölgede kuru üzüm işletmelerinde çalışan binlerce işçinin ve ülkemize her yıl ihracat yoluyla kazandırılan 500 milyon dolar civarındaki dövizin geleceğini tehdit etmektedir. Ayrıca, iç piyasadaki çekirdeksiz kuru üzüm tüketimini de tehlikeye atmaktadır.  Yıllık ortalama 270 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini lekelemeye çalışan bu kişinin dayanaktan yoksun iddiaları konusunda ziraat odalarının ve üretici birliklerinin üreticilerimizin haklarını koruma amacıyla yasal yollara başvuracaklarına inanıyorum.”

-“ASILSIZ İDDİALARI ORTAYA ATANLAR İSPATLA YÜKÜMLÜDÜR”-

Çekirdeksiz kuru üzümün üretildiği tüm bölgelerde, üreticilerin önemli bölümünün aynı zamanda zeytinyağı üreticisi olduklarına işaret eden Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz de, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Üreticilerimizin, üzüm kuruturken kendi ürettikleri veya satın aldıkları zeytinyağlarını,  kısmen de bitkisel kaynaklı hazır yağları kullanmaktadırlar. Yüzde 90’ına yakını ihraç edilen bu önemli ürünümüzde bu tür asılsız iddialar ülkemizi ve sektörümüzü olduğu kadar, 80 bine yakın üreticimizi ve işletmelerimizde çalışan binlerce işçimizi yakından ilgilendirmektedir. Bu tür asılsız iddiaları ortaya atanlar, önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek olumsuz ekonomik sonuçlar çerçevesinde açılması muhtemel davalarda iddialarını ispat ve ortaya çıkması muhtemel ekonomik kayıpları tazmin yükümlülüğü ile karşı karşıya kalabileceklerdir."

-TÜRKİYE ÜZÜM İHRACATINDA DÜNYA LİDERİ-

Türkiye’nin uzun yıllardan beri ihracatta dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız, 2013-2014 sezonunda 184 bin 946 ton karşılığı 459 milyon 638 bin dolar, 2014-2015 sezonundaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız 259 bin 471 ton karşılığı 466 milyon 913 bin dolar oldu.

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke 129 milyon 225 bin dolar ile İngiltere olurken, Almanya 73 milyon 852 bin dolarlık dış satım ile ikinci, 56 milyon 038 bin dolarlık ihracat ile Hollanda üçüncü ülke oldu. Türkiye, 95 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. (ANKA)

(HND/OLÇ)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.