“Çelik İthalatına Getirilen Vergiyi Hakkaniyetli Bulmuyoruz”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile ABD iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalışma yemeğinde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD yönetiminin Türkiye’den çelik ithalatına getirdiği verginin iki ülke arasındaki ittifak ruhuna uygun olmadığını ve demir çelik ihracatını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "“Çelik ithalatına getirilen vergiyi hakkaniyetli bulmuyoruz” dedi.  

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Odası Ortadoğu ve Türkiye Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy, Türk ve ABD iş dünyası temsilcileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde biraraya geldi.

"Bu uygulama, 2018 yılında Türkiye’nin ABD’ye demir çelik ürünleri ihracatını son derece olumsuz etkilemiştir"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye için ABD, ABD için de Türkiye’nin önemli olduğunu, yaklaşık 70 yıldır, NATO şemsiyesi altında, birlikte sorumluluk üstlendiklerini, uluslararası güvenlik sorunlarına karşı birlikte mücadele ettiklerini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, ‘ticaret savaşları’ kavramının, tekrar gündeme gelmiş olmasının iş dünyasını rahatsız ettiğini belirtirken, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin yapısına da değindi. 2010-2017 yılları arasında Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı ticarette, ABD’nin ticaret fazlasının yaklaşık 55 milyar ABD doları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Buna rağmen, ABD yönetimi Türkiye’den çelik ithalatına ilk aşamada %25 daha sonra da ilave % 25’lik vergi getirdi. Tüm bunları, hakkaniyetli bulmuyor ve aramızdaki ittifak ruhuna uygun görmüyoruz. Bu uygulama, 2018 yılında Türkiye’nin ABD’ye demir çelik ürünleri ihracatını son derece olumsuz etkilemiştir. Türkiye’nin bu uygulamadan muaf tutulması, hem ikili ticarete hem de ikili ilişkilerimize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ABD’ye ihracatında, GSP uygulamasının önemine değinerek, iki ülke arasındaki ihracatın yaklaşık % 20’sinin bu kapsamda olduğunu, GSP’nin gözden geçirilme sürecinin, ilişkilere zarar vermeyecek şekilde sonuçlanmasını umduklarını ifade etti. 

Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması yapılması konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, ABD iş dünyasından bu konularda destek isteyerek, “Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerimize sahip çıkalım. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde köprü olma konumumuzu koruyalım” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.