Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi soner çetin recep tayyip erdoğan binali yıldırım

Chiristina Lagarde: Türkiye'nin Kızları Eğitimi ders verici

-IMF Başkanı Christine Lagarde, Ankara konuşmasında Türkiye’de kadınların istihdamda erkeklerle aynı düzeye gelmesi durumunda kişi başına milli gelirin yüzde 22 artacağını bildirdi.

ANKARA(ANKA) – IMF Başkanı Christine Lagarde, Türkiye’de kızların eğitimi konusunda yapılan çalışmaların “ders verici” nitelikte olduğunu bildirdi.

Lagarde Ankara’da düzenlenen W20 (Women 20) zirvesinde açılış konuşması yaptı. 2025 vaadleri üzerine bir konuşma yapan Lagarde, kadınların konumlarını güçlendirmenin ekonomik büyümeyi artırdığına değindi. ABD’de çalışan kadın sayısının çalışan erkek sayısına ulaşması halinde ülkede GSYH’nın yüzde 5 artacağı tahminini aktaran Lagarde, aynı durumda GSYH’ların Japonya’da yüzed 9, Hindistan’da ise yüzde 27 artacağını kaydetti.

Tahminler varsayımsal olsa da ciddiye alınmayı gerektirecek ölçüde önemli ve büyük olduğunu kaydeden Lagarde, “Bu özellikle nüfus yaşlanırken potansiyel büyümenin azaldığı ülkeler için geçerli” dedi.

Ayrıca giderek daha fazla sayıda kadının güvenceli ve iyi ücretli işlere çekmenin kişi başına geliri de artıracağına değinen Lagarde, “Türkiye için istihdamda kadın eşitliğinin kişi başına milli geliri yüzde 22 artırabileceği tahmin edilmişti. Aynı tür kazanımlar diğer birçok ülke içinde olası” dedi.

Lagarde eğitim konusunda ise “Ülke düzeyinde Türkiye’nin kızların eğitimine ilişkin kendi deneyimi ders verici. Bir işi olan Türk kadınlarında diplomalıların oranı bir hayli yüksek, yüzde 70’i geçiyor. Ancak skalanın okumaz yazmazlığın bulunduğu diğer ucunda kadınların sadece yüzde 17’sinin bir iş bulabiliyor. Gerçekten Türkiye’de bir yıl okul öncesi eğitimin dâhil edilmesinin kadınların emek gücüne katılımını yüzde 9 artırdığı tahmin edildi. Mesaj açık: Kızların eğitimi belki de bir ülkenin yapabileceği tek en iyi yatırım” diye konuştu. (ANKA)

(HM/ORH)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.