Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

CHP’li Erdoğdu, “Gerçek İşsizlik Yüzde 17’ye Dayandı”

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, resmi işsizlik rakamının yüzde 10,4 olarak açıklandığını belirterek, “İşsizliği düşük göstermek için yaptıkları makyaj artık tutmuyor. Gerçek işsizlik rakamları yüzde 17’ye dayandı” dedi.


Erdoğdu, TÜİK’in bugün açıkladığı işgücü istatistiklerine ilişkin yaptığı değerlendirmede,  resmi rakamlara göre, Türkiye’de işsiz sayısı 3 milyon 291 bin, resmi işsizlik oranının da yüzde 10,4 olduğunu kaydederek şunları söyledi:


“Ancak gerçek işsiz sayısına ulaşmak için iş bulma ümidi olmayanları, mevsimlik çalışanları ve iş aramayıp çalışmaya hazır olduğunu belirtenleri hesaba katmak gerekli. Bu rakamlar dikkate alındığında Türkiye ekonomisindeki gerçek işsiz sayısının TÜİK verilerine göre 5 milyon 756 bin kişi olduğu görülüyor. Türkiye’de gerçek işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puandan fazla artarak yüzde 16,9 olmuştur. Bir ay içinde gerçek işsiz kişi sayısı 171 bin arttı..”


CARİ AÇIK 52 MİLYAR DOLAR, İSTİHDAM DÜŞÜK
TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarının SGK  verileri  ile birlikte okunduğunda bir AKP klasiği ile karşı karşıya olunduğunu ve işsizliğin kamufle edildiğini anlatan Erdoğdu,  “AKP Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü ileri sürüyor. Ancak istihdam rakamları AKP’nin iddia ettiği büyüme rakamlarını tekzip ediyor.  O kadar büyüdüysek iş nerde, işsiz sayısı neden bu kadar çok? Yıllık cari açığın yaklaşık 52 milyar dolar olduğu bir ülkede büyümenin dolayısıyla da istihdamın çok daha artmış olması gerekirdi” diye konuştu. 


TÜİK’in işgücü verilerinin AKP’nin istihdam seferberliği politikalarının başarısız olduğunu ve hükümetin bizzat sorumlusu olduğu kalıcı işsizlik sorunuyla baş edemediğini gösterdiğini ifade eden Erdoğdu, kayıt dışı işsizlikteki artışa da dikkat çekti.  Türkiye’de kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 0,6 arttığını, her üç çalışandan birinin kayıt dışı çalıştığına dikkat çeken Erdoğdu şöyle devam etti:
“AKP’nin istihdam politikaları genç nüfusa bir umut, iş ve aş da sunmamaktadır. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin toplam genç nüfusa oranı yüzde 23,1’dir. Her dört gencimizden biri üretim faaliyetlerinin içinde olmadığı gibi, bir eğitim kurumuna da kayıtlı değildir. Toplamda her beş gencimizden biri iş aramakta ancak iş bulamamaktadır. “  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.