Çocuk Nedeniyle İşi Bırakan Annelerin Yüzde 60’ı İşe Dönmek İstiyor

Danone Türkiye ve KAGİDER, ‘İyi ki Annem Çalışıyor’ adlı farkındalık kampanyası kapsamında yapılan araştırma çocuk nedeniyle işi bırakan annelerin yüzde 60'ının işe geri dönmek istediğini gösterdi. 

 Kampanya kapsamında Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından hazırlanan ‘Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması’, annesi çalışan çocukların küçük yaştan itibaren kadın-erkek eşitliği algısına sahip olduklarını, annelerinin çalışmasıyla gurur duyduklarını ve onu kendilerine model olarak aldıklarını ortaya koyuyor. Çalışan annelerin çocukları okul, sosyal çevre uyumları ve daha sonra iş hayatındaki başarıları ışığında “iyi ki annem çalışıyor” diyor. Diğer yandan işten ayrılmış annelerin yüzde 60’ı işi bıraktıklarında çalışmayı özlüyor, bu süreçte kendilerine ve çocuklarına istedikleri zamanı tam olarak ayıramadıklarını belirtiyorlar. İşe dönmüş annelerin yüzde 93’ü, eşleri işe dönmüş babaların ise yüzde 87’si ise çalışan annenin çocuklarının kişisel ve sosyal gelişimleri için daha fazla fırsat sunduğuna inanıyor.

“İyi ki Annem Çalışıyor” kampanyasının tanıtımı, Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar'ın katılımıyla düzenlenen toplantı ile yapıldı. 

"KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIMINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Danone’un dünyada faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde cinsiyet çeşitliliğini ve kadının güçlendirilmesini desteklediğini ifade eden Danone Türkiye Entegrasyonu Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, “Türkiye’de kadınların istihdam ve işgücüne katılım oranlarının artırılmasına büyük önem veriyoruz. Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması’na göre kadınların çoğu hamilelik döneminde veya çocuk doğar doğmaz işten ayrılıyor. Çocuğun ilk anlarına tanıklık etmek gibi duygusal motivasyonların yanı sıra uygun ve güvenilir çocuk bakım alternatiflerinin olmaması bu tercihi tetikleyen en önemli etken. Anneler işi bıraktıkları ilk dönemde bir rahatlama yaşadıklarını ifade ediyor. En önemlisi hem çocuğa hem de kendilerine ayıracak bolca zamanları olduğunu düşünüyorlar. Fakat belli bir noktadan sonra ev içindeki hayatın kısır döngüsünün yorucu olmaya başladığını düşünüyorlar. Bunun yanı sıra çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zaman da hayal ettikleri gibi olmaktan çıkıyor. Yani işten ayrılma motivasyonunun uzun vadede yanıltıcı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 28 DÜZEYİNDE

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar ise şunları söyledi:

“Bütün ülkelerde, özellikle de Türkiye gibi büyümekte ve kalkınmakta olan ülkelerde kadınların istihdama katılımı büyük önem taşıyor. Eğer ülke olarak hedeflerimize varacaksak, çocuklarımız ve onların çocukları kalkınmış ve müreffeh bir Türkiye’de yaşayacaksa; ülke nüfusunun yarısının, yani kadınların potansiyelinden de yararlanmak zorundayız. Ne yazık ki, TÜİK verilerine göre ülkemizde çalışma yaş aralığında bulunan 29.6 milyon kadının ancak 8.3 milyonu çalışıyor. Kadınların istihdama katılımı yüzde 28 düzeyinde kalıyor. Eğer Türkiye’de kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılsaydı kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hâsılamız bugün yüzde 30 oranında daha büyük olacaktı". 

İş hayatına girmiş, istihdam edilen kadınları orada tutmakta da ülke olarak zorlandıklarını vurgulayan Oktar yapılan araştırmaya göre işten ayrılan kadınların yüzde 49’unun hamileyken işi bıraktıklarını hatırlattı.


“Çalışan Annelerin İşe Dönüşü” başlıklı araştırmanın ortaya koyduğu verilerle bu konuda yol haritasını belirlediklerini kaydeden Sanem Oktar, 

“Uygun çocuk bakım seçeneklerinin bulunmaması, iş yerinde annelerin hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler alınmaması gibi nedenler işten ayrılan kadınların bu durumunu maalesef kalıcılaştırıyor.Oysa bizim hamilelik ve doğum sonrası işten ayrılan kadınları tekrar iş hayatına kazandırmamız gerekiyor. Yapılması gerekenler belli; işyerinde kreşe, esnek zamanlı çalışma imkânına ve en önemlisi anlayışlı ve destekleyen yöneticilere ihtiyacımız var.Gayet net görülüyor ki işverenler bu yönde adımlar atarsa kadınların işe geri dönmeleri yolunda da önemli bir mesafe kat edilmiş olacak"dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.