Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Melatonin hormonu Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Entube hasta sayısı Medikal Aile Terapisi nedir

D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması Uygulamaya Kondu

Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı Tercihli Ticaret Anlaşması uygulanmaya başlandı.

D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında, 13 Mayıs 2006’da imzalanan ve 25 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması’nın, 2016 Şubat ayında İslamabad’da yapılan Ticaret Bakanları Toplantısı sırasında, 1 Temmuz 2016 itibariyle İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Türkiye arasında uygulamaya konulması kararlaştırıldı. Ekonomi Bakanlığı D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Anlaşma ile gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin yüzde 8’inde, yüzde 25’in üzerindeki vergilerinin yüzde 25’e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15’e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesi öngörüldü.

Ekonomi Bakanlığının açıklamasında, “Şimdilik Anlaşmanın kapsamı sınırlı olsa da indirim oranlarına bakıldığında Anlaşmanın bir hayli iddialı olduğunu, ülkeler arasındaki ticaretin D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasının uygulamaya konulması ile yeni bir ivme kazanacağı” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2014 yılı itibariyle yaklaşık 122 milyar dolara ulaştığı, bu rakamın, teşkilat kurulduğundaki 15 milyar dolar seviyesine göre sekiz katına ulaştığı ifade edildi. Aynı dönemde D-8’in tüm dünya ile olan ticaret hacminin de yaklaşık 3 kat artarak 1,7 trilyon dolar olduğu ve D-8 ülkelerinin daha fazla ticari işbirliği için önemli bir kapasiteye sahip olduğu vurgulandı.

“Anlaşmanın Uygulanmasının Hemen Akabinde Girişimler Başlatılabilecek”

Gelişmekte olan İslam ülkelerinin önemli bir platformu olan D-8 çerçevesinde yapılacak işbirliğinin çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletilmesi ve derinleştirilmesinin önemli olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Anlaşmanın uygulanmasının hemen akabinde, taviz listelerinin genişletilmesine ve yeni alanlarda işbirliği yapılmasına yönelik girişimler başlatılabilecektir. Küresel gelişmeler paralelinde yatırımlar, kamu alımları ve hizmetlerin üzerinde çalışacak yeni konular olabileceği, bu açılımların ülkelerimize yeni pazar imkânları sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Bu perspektiften bakıldığında, D-8 üyesi ülkelerin ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik bir ortak paydada buluşmaları çok önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. Türkiye olarak bu ve benzeri girişimlerin başarılı olması yönünde gerekli çaba sarf edilecek ve bu başlangıç noktasından hareketle ilişkilerin daha da geliştirilmesine gayret edilecektir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.