Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye türkiye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar yunanistan ak parti abd vakıfbank

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: “Ekonomik Büyüme İçin Banka Kredileri Önemli“

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ekonomide büyüme için kredilerinin önemli olduğunu  ve bankacılık sektörünün kar etmesinin ekonomiye daha büyük destek anlamına geldiğini,bankalar kar ettiğinde üzülmek değil,sevinmek gerektiğini söyledi. 


Denizbank ana sponsorluğunda, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından Antalya’da bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen, Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde  Genel Müdür Hakan Ateş basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısında buluştu, bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genel Müdür Hakan Ateş, “Dengelenen ekonomi ve azalan kur riski ile enflasyon ve faiz hızla geriledi. Cari açık kapandı. Öncü göstergeler üretim ve iç talepte toparlanmaya işaret ediyor” dedi. 

BANKALAR KAR EDİYORSA ÜZÜLMEK DEĞİL SEVİNMEK GEREKİR 

Bankacılık sektörü bilançolarıyla ilgili olarak Hakan Ateş “Bu yıl geçtiğimiz yıla göre  daha az bir kârla devam edeceğiz. Türk bankacılığında genel olarak benzer bir eğilim olabilir. Çünkü bu yıl kazançların önemli bir kısmı sorunlu kredilere karşılık ayrılmasında değerlendirilecek. Bu da banka bilançolarının gelecek yıllara daha temiz ve güçlü girmesini mümkün kılacak" dedi. 
Hakan Ateş, 2002’de bankacılık sektörünün toplam kredilerinin 30 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, şimdi ise 450 milyar dolar düzeyine ulaştığını vurgulayarak “ Büyüme için banka kredilerinin rolü önemli. Biz yıllardır elde ettiğimiz karı temettü olarak hissedarlara vermedik, sermayeye ekledik ve bu kaynaklar da krediye dönüştü. O yüzden bankalar kar etmeli. Ekonomik büyümeye katkı sağlayan diğer sektörler kar ettiğinde nasıl kimse üzülmüyorsa, kredileriyle ekonomik büyümeyi destekleyen  bankalar kar ettiğinde de kimse üzülmemeli, sevinmeliyiz”diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN KREDİBİLİTESİ OLMASI GEREKENİN ALTINDA”

Türkiye’nin kredibilitesinin hak ettiği ve olması gereken düzeyin altında olduğunu belirten Ateş,Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir derecenin 4 puan altında bulunduğunu ifade ederek Sırbistan ve Yunanistan örneklerini verdi: Ateş “ Yüksek getiri için sermaye gelişmiş ülkelerden gelişmekte olanlara yöneliyor. Türkiye ise dışarıdan sermaye almakta zorlanıyor. Maalesef jeopolitik nedenlerden ötürü Türkiye’nin kredibilitesi olması gerekenin altında. Sırbistan ekonomisini düşünün, sanayi çeşidi vesaire olarak bu kadar küçük bir ekonominin yatırım derecesinin 1 puan altındayız. Türkiye'nin, borcunun yüzde 80'ini ödemeyen, kalanını 35 sene vadelerle uzatan Yunanistan ile aynı derecede olması da adil değil.Türkiye hiç hak etmediği bir derece ile karşı karşıya.Bu hiç adil değil”dedi. 

SORUNLU KREDİLER

Faiz-kur başlıklarına da değinen Hakan Ateş  bu konuda şunları söyledi:“Politik belirsizliklerle TL geçtiğimiz yıl sert değer kaybetti ama alınan önlemlerle ve belirsizliklerin azalmasıyla kur dengelendi. Faizler önce yüzde 25’lere çıktı, sonra 15’lere düştü. Kur birdenbire yükseldi, sonra indi. Bu düzelmeyle artık şirketler de kurtarılabilecek seviyeye geldi. Kurtarılabilecek şirket sayısı arttı. Kur ve faizdeki artışın ilk etapta vurduğu darbe nispeten güç kaybetti. Kurtarılamayan kredilere ise karşılık ayırdık; normalde yüzde 2’lerde olan sektördeki sorunlu krediler yüzde 6-7’lere çıktı. Yıl sonunda yüzde 8’lere çıkabilir. 2020’de ekonomideki toparlanma ile birlikte sorunlu kredi oranı düşecektir”. dedi. 

“KOBİ’LER CANDIR,İYİ BAKMAK LAZIM”

Toplantıda Kredi Garanti Fonu (KGF) konusuna da değinen Hakan Ateş “ KGF konusuna  büyük önem verdiklerini, memleket görevi olarak gördüklerini belirterek “Genç ve dinamik bir nüfus var. Ertelenen ihtiyaçlar da eklenince bu yıl yüzde 3’ün üzerinde büyüme bekliyorum. Bu da hiç fena değil.Bizim yerimizde bir başka ülke olsaydı ayağa kalkabilir miydi, emin değilim. Buradaki rolü de KOBİ’lere veriyorum.Üretim yelpazesinin geniş, sektörel dağılımı dengeli olan ekonominin üretim çeşitliliği dayanıklılığı artırdı.Orada 3-5 kuruş zararı da göze alsanız günün sonunda KOBİ'yi ayakta tutarsanız, ticari hayatı ayakta tutarsınız. Biz Nefes 1 ve Nefes 2 kredi programlarında tek özel sektör bankası olmanın gururunu yaşadık. Ticari hayatı ayakta tutarsanız bankaları ayakta tutarsınız. KOBİ'ler candır. Onlara çok iyi bakmamız lazım”dedi. 

“TURİZMDE 2 MİLYAR DOLARI YENİDEN YAPILANDIRDIK”

Hakan Ateş, Denizbank’ın turizm sektörüne açtığı kredi hacminin 3 milyar dolar düzeyinde olduğunu ve bu rakamın 2 milyar dolarlık kısmını yeniden yapılandırdıklarını ifade ederek“ Küresel ekonomi ve dünya mal ticareti yavaşlarken turizm  hız kesmeyerek ekonomilere önemli destek sağlıyor. Küresel çapta turizm sektörünün 2023’e kadar yüzde 32 büyüyerek 2.3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin sektörden aldığı pay da artacak. Turizm yatırımlarındaki hazine kiralama süresinin 49 yıla çıkması da çok olumlu oldu. 15-16 yılı kalan tesisler vardı, 49 yıla çıkması hayat kurtardı. Turizm tesislerimiz dünya çapında. Turizmde yerli ve yabancı olmak üzere ciddi bir yatırımcı ilgisi var. Kelepir peşindeler. Bu sene 6 oteli biz sattık.Ben hayatımda böyle bir talep görmedim”dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.