Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Diyarbakır sanayicisi tedirgin: Türkiye de Dİyarbakır da bunları hak etmiyor

DİYARBAKIR (ANKA) -Diyarbakır’dan gelen şehit haberleri Diyarbakırlı iş adamları ve vatandaşlar arasında tedirginlik yaratıyor. DİSİAD Başkanı Burç Baysal, şehit haberlerini kaygı ile takip ettiklerini belirterek, "Herkes yarını merakla bekliyor. Türkiye de Diyarbakır da bu kaos ortamını hak etmiyor” dedi.

Suruç’ta yaşanan katliam, peş peşe gelen şehit haberleri ve Türkiye’nin terör örgütlerine yönelik düzenlediği operasyonlar Diyarbakır’da tedirginlik yarattı. Diyarbakırlılar "Yarının ne getireceğini merak ve tedirginlik içerisinde" bekliyor.

Vatandaşların yanı sıra Diyarbakırlı iş adamları da kaygılarını dile getirirken "Son olaylar Türkiye’nin doğusu ve güneydoğusunda ciddi anlamda ekonomik sıkıntılara neden olur" uyarısı yapıyor. 

-“SİYASİ İKTİDAR KAVGASI”-

Türkiye tarafından IŞİD ve PKK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ve bu gelişmelerin Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolo Bölgesi'ne yansımalarını ANKA’ya değerlendiren Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, IŞİD’e yönelik operasyonlarda geç kalındığını savundu.

Türkiye’nin şu anda "PKK ile giriştiği mücadelenin ise doğru bir yöntem olmadığını" savunan Burç Baysal, şunları kaydetti:

“Emanette duran bir hükümet var ve bu hükümetin savaş kararı alması bu anlamda çok doğru bir tutum değil. Çözüm süreci Dolmabahçe mutabakatı ekseninde giderken ve çok büyük ilerlemeler kaydederken, bugün tekrar savaşa, silahlı mücadeleye gidilmesi soru işaretleriyle oluşan bir olaydır. Neticede o kadar gerilmiş bir ortamda kazanımların olduğu yerde şu an bunun silahlı mücadeleye çevrilmesini ben siyasi iktidar kavgası olarak görüyorum. Türkiye’nin genelini de ilgilendiren bu olay Türkiye’nin egemenliği konusunda bir mücadeleden çok, bir iktidar mücadelesi haline geldi. Bu da Türkiye’nin tamamını kaybettirecek bir düşüncedir.”

-“KİMSE SAVAŞI DESTEKLEMEZ”-

Halkın IŞİD ve PKK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonları desteklemediğini aktaran DİSİAD Başkanı Baysal, “Halklar 7 Haziran’da oylarını vererek görevlerini yaptılar. Halk, Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda iyi bir aritmetik çıkaracak tablosunu ortaya koydu. Kimsenin böyle ne olduğu bilinmeyen bir savaşla, operasyonları destekleyeceğine inanmıyorum” şeklinde konuştu.

-“BÖLGEDEKİ EKONOMİK SIKINTILAR TÜRKİYE GENELİNİ DE SARACAK”-

Baysal gelişmelerin ekonomiye yansımlarını değerlendirirken, Diyarbakır sanayicisi olarak bölge ekonomisinin ciddi anlamda hasar gördüğünü ve görmeye de devam edeceğini savundu. Türkiye’nin güneydoğusunun 2000’li yılların başındaki gibi olmadığını vurgulayan Baysal, şöyle konuştu:

“Biraz daha ekonomik gelişmelerin içerisinde olan, ihracat yapan, tarımsal üretimleri sanayiye çevirmeye çalışan yapıları oluşturan faktörler var artık. Bu olaylar neticesinde, Türkiye’nin doğusu ve güneydoğusu ciddi anlamda ekonomik sıkıntılar yaşar. Bu etkileşim zamanla Türkiye’nin genelini de saracaktır. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar zaten hiç parlak değil. Bir an önce hükümetin kurulup, gerek Kürt sorununun çözümü gerekse ekonomik anlamda yapılacak reformların oluşması lazım."

-“ÇÖZÜM SÜRECİNDE MASA DEVRİLMİŞ GÖRÜNÜYOR”-

Baysal, çözüm sürecinin geleceği hakkında ise “Şu anda masa devrilmiş görünüyor. Tekrar toparlanır mı bilmiyoruz ama HDP’nin bu anlamdaki iştahı bizi biraz umutlandırıyor” yorumunu yapmakla yetindi.

Özellikle Diyarbakır'dan gelen şehit haberleri nedeniyle Diyarbakırlıların tedirgin olduğunun altını da çizen Baysal, “Biz şehit haberlerini kaygı içerisinde izliyoruz. Ölümlerin getirdiği kaygı, yaşamları da olumsuz anlamda etkiliyor. Herkes yarın ne olacağını merakla bekliyor. Türkiye de Diyarbakır da bu kaos ortamını hak etmiyor. Yaşananlarla ilgili siyasetçileri bir an önce akl-ı selime davet ediyorum” dedi. (ANKA)

(AR/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.