Öne Çıkanlar AİLE Covid19 Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi Aboubakar Aleksey Navalnıy bahçeli gündem özeti kasımpaşa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Alparslan Türkeş Hoşgör Sen Ak Parti Kemer İlçe Başkanı Uğur Ozan Gazioğlu

Dünya Bankası Türkiye'yi "İleri Ekonomiler" Kategorisinde Saydı

Dünya Bankası'nın 21 Şubat krizinin 16'ncı yıldönümünde yayımladığı "Ticaretteki Gelişmeler" raporunda Türkiye, geleneksel olarak dahil edildiği "yükselen ekonomiler" kategorisi yerine "ileri ekonomiler" kategorisinde gösterildi.
 
Dünya Bankası 21 Şubat tarihinde "2016 Ticaretteki Gelişmeler" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporun alt başlığı "Ekonomi Politikalarındaki Belirsizlik Dünya Ticareti Üzerinde Ağırlığını Koyuyor" şeklinde belirlendi.
 
Rapor "Küresel Ticaret İzleme" çalışmaları çerçevesinde hazırlandı. Dünya Bankası Ticaret ve Rekabetçilik Küresel Uygulamaları ile Kalkınma Araştırmaları Grubu Ticaret ve Uluslarası Entegrasyon Birimi'nin ortak üretimi olan "Küresel Ticaret İzleme" çalışmaları; bir dizi kaynağın güncel verilerini ve son ticari gelişmelerin analizini sağlıyor.
 
-YAZAR KASA EYLEMİNDEN "İLERİ EKONOMİ" SINIFINA-
 
Raporda değerlendirilen ülkeler ekonomik düzeylerine göre gruplara ayrıldı. Birçok raporda "Yükselen Piyasalar" arasında anılan Türkiye burada "Diğer İleri Ekonomiler" kategorisinde sayıldı. Dünya Bankası raporunda ülkeler şöyle gruplaştırıldı:
 
"Data Notları
 
CPB Hollanda Ekonomi Politikası ve Analiz Bürosu tarafından yayımlanan Dünya Ticareti Gözlem Raporu'nda kullanılanı ülke grupları kompozisyonunu takip etmektedir:
 
İleri Ekonomiler: ABD, Japonya, Avro bölgesi ve diğer ileri ekonomiler.
Avro bölgesi: Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya.
 
Diğer ileri ekonomiler: Avustralya, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Macaristan, İzlanda, Letonya, Litvanya, Makedonya, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, İngiltere.
 
Yükselen ekonomiler: Yükselen Asya, Avrupa ve Orta Asya, Latin Amerika ve Karayipler, Afrika ve Orta Doğu.
 
Yükselen Asya: Çin, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Kore Cumhuriyeti, Malezya, Pakistan, Filipinler, Singapur, Tayvan, Tayland, Vietnam.
 
Avrupa ve Orta Asya: Belarus, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna.
 
Latin Amerika ve Karayipler: Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Guatemala, Meksika, Paraguay, Peru, Uruguay.
 
Afrika ve Orta Doğu: Cezayir, İran İslam Cumhuriyeti, Irak, İsrail, Kenya, Kuveyt, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Tanzanya."
 
-TİCARETE NE OLDU?-
 
Raporda dünya ticareti "Ne oluyor, neden, yaşananlar önemli mi?" sorularına cevap arandı. 2016'nın; 2008 küresel finansal kriz sonrası birbirini izleyen beşinci ağır ilerleyen ticaret büyümesi yaşanan yıl ile en zayıf ticaret performansının yaşandığı yıl olma özelliği görüldüğü belirtildi.
 
Şu andaki tahminlere göre dünya mal ve hizmet ticaret hacmindeki büyümenin yüzde 1.9 ila yüzde 2.5 arasında olacağı belirtilen raporda yüksek frekanslı verilerin ise mamul madde ticaret hacminin sadece yüzde 1 dolayında artacağını ortaya koyduğu kaydedildi. Rapora göre 2016 diğer kriz sonrası yıllardan farklılaştı, ticaretteki ağır ilerleme hem ileri hem de yükselen ekonomiler için karakteristik oldu.
 
Hizmetler ticareti küresel kriz sırasında ve küresel ticarette son yıllardaki yavaşlama sırasında mal ticaretine göre daha "dirençli" idi.
 
Dünyada ekonomi politikaları belirsizliği artışının da 2016'da ticaretteki yavaşlamaya daha fazla etkide bulunmuş olabileceği belirtildi. Belirsizlikte 1 puanlık bir artışın mal ve hizmet hacminde yüzde 0.02'lik bir artışa yolaçtığı bildirildi. Buna göre 2016'da belirsizlikteki artışın ticaret hacminde yüzde 0.6'lık azalışa yolaçmış olabileceği ölçüldü. Bu oranın 2015-2016'daki ticaret büyüme oranları arasındaki farkın yüzde 75'ine denk geldiği ifade edildi.
 
Rapora göre son araştırmalar ticaret anlaşmalarının ticarette büyümeye katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor ve geçmiş dönemdeki büyüme bu anlaşmaların yokluğunda daha düşük olabilirdi. Kanıtlar, bu tip anlaşmaların bozulması tehdidinin bile ek ekonomik politika belirsizlikleri ortaya koyarak ticarette büyümeye zarar verebildiğini ortaya koyuyor.

Anahtar Kelimeler:
Dünya Bankası
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.