Öne Çıkanlar galataport uyuşturucu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan çanakkale iksv çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı çalışma bakanı çanakkalede gelgit Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ çalışanların birikim endişesi çanakkalede mülteci teknesi battı

DW: Türk Ekonomisini Sadece Erdoğan Kurtarabilir

Almanya’da Türk ekonomisinde “yaşanan sorunların çözümü için Almanya’dan yardım yapılması gerekli olup olmadığı” yönündeki tartışmalar sürerken Alman medyasından “Türkiye’yi sadece Erdoğan kurtarabilir” yorumları geliyor.

DW ekonomi editörü Henrik Böhme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “2000'lerin başlarında Türkiye'yi derin ekonomik krizden o kurtarmıştı. Uluslararası Para Fonu'nun para yardımı ve cesur reformlar Türk ekonomisini düzlüğe çıkarmış, Türkiye hem yatırımlar için hem de gelirler arttığından, pazar olarak cazip bir ülke haline gelmişti” değerlendirmesini yapıyor ve “Türk ekonomisinin sorunlarını çözmenin Almanya'nın değil, Erdoğan'ın işi olduğunu” söylüyor.

İki ülke arasındaki köklü ekonomik ilişkilere de vurgu yapıldığı analizde, “Şimdi ise Türkiye krizde. Lira'nın değer kaybı, Türkiye'nin pazar olarak cazibesini azalttı. Amerikan Merkez Bankasının faizleri arttırmaya başlamasından bu yana Dolarlar Türkiye ve diğer genç sanayi ülkelerinden çekilip ABD'deki yatırımlar için kullanılmaya başladı” deniliyor ve Lira'nın hızla değer kaybetmesinden özellikle de Ankara'nın politikalarından kaynaklandığı iddia ediliyor. Analizde şu görüşler de dile getiriliyor: 

“Almanya, Türkiye'ye yardımcı olamaz. Bunu sadece Cumhurbaşkanı yapabilir" görüşünün savunulduğu analizde  "Ekonomik faaliyet şartlarını istikrarlı bir çerçeveye oturturarak, şirketlere ve yatırımcıya güven ve hukuk güvenliği verilmesi, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına saygılı gösterilmesi ve enflasyonla mücadele için faizlerin düşürülmesi gereği" vurgulanıyor.

Henrik Böhme, “Alman şirketleri Türkiye'deki gelişmeleri yakından izleyip, bu ülkedeki faaliyetlerinin geleceğini kestirmeye çalışıyor. Öncelikle orta ölçekli işletmeler Dolarla alınıp satılan ham ve mamul maddelerin hesabını çok dikkatli yapmak zorundalar.  Üretimi Asya ülkelerine kaydırmaları uzun sürmeyebilir” uyarısını da yapıyor. 

Anahtar Kelimeler:
ErdoğanAlmanyaEkonomi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.