Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Kovid19 bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Ekmeğe Zam Hasata Kaldı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarında bir artışın gündemde olduğunu belirterek, hasatın tamamlanması, un fiyatlarının oturmasıyla, enflasyon rakamlarının üzerinde olmayacak şekilde bir artışın olacağını belirtti.

Türkiye Fırıncılar Birliği Başkanı Balcı, ekmek fiyatına yapılacak artışa yönelik açıklama yaptı. Balcı, son günlerde kamuoyunda kendilerinin dışında açıklamaların yer aldığına dikkat çekerek, “Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı un fiyatlarında 10 lira gibi bir artış olacağını ifade etmesi bunun akabinde undan dolayı ekmekte 15 kuruş bir artışın gerektiğini söylemesini doğru bulmak mümkün değil” dedi. Un fiyatlarının serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde olduğunu, her fabrikanın kendisinin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Balcı, “Bir elde bütün unlarda 10 lira bir artış olacağı algısını yaratmak doğru olmadığını, rekabet kurallarına aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bizde unun payı yüzde 30’dur. Ekmek bir tek undan ibaret değildir” dedi.

Balcı, bu yıl buğday hasatının 21 milyon ton olarak beklendiğini, hasatın gerçekleşmesinin Ağustos’un başında veya ortalarında son bulacağını ifade etti. Türkiye’deki ekmeklik buğdayın tüketiminin 19 milyon ton olduğunu kaydeden Türkiye Fırıncılar Birliği Başkanı Balcı, “Toprak Mahsulü Ofisinin elinde bugün itibariyle 1 milyon ton stok buğday vardır. Dolasıyla yeni alımlarla birlikte bunun 2.5 tona ulaşması beklenmektedir. Şu an hali hazırda toprak mahsulü ofisinin yeni hasattan yapmış olduğu 1 milyon tonun üzerinde buğday söz konusudur. Yağıştan etkilenen bölgeler olmuştur özellikle Trakya bölgesi ve İç Anadolu’nun bir kısmı etkilenmiştir” dedi.

Balcı, geçtiğimiz yıllarda ekmek fiyatlarındaki artış gündeme geldiğinde, 16 Kasım 2017 yılından 2018 yılının Haziran ayına kadar ekmek fiyatlarında bir artışın olmayacağını açıkladıklarını anımsatarak, “Ülkemizde Kasım ayından bu güne kadar ekmek fiyatlarında kilogramı 5 liranın üzerinde bir değişiklik söz konusu olmadı. Fakat bu geçen zaman zarfı içerisinde, akaryakıt 4 lira 42 kuruştan 5 lira 68 kuruşa yükseldi. Yalnız akaryakıtta yüzde 28 bir artış meydana geldi. Bu bizim işletme giderlerimizde yer alan bir kalem. Yüzde 25 de maya fiyatında bir artış meydana geldi” diye konuştu.

“ZAM, ENFLASYON RAKAMLARININ ÜZERİNDE OLMAYACAK”

Fırıncı esnafının bir zam yapmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Balcı, ilerleyen günlerde hasatın tamamlanması, un fiyatlarının oturmasıyla birlikte, yıllık enflasyon rakamlarının üzerinde olmayacak şekilde bir çalışma içerisinde olacaklarını belirtti.

Balcı, tüketicinin ve esnafın mağdur olmayacağı bir çalışma yapılacağını kaydederek, “Un fiyatlarında suni bir artış söz konusu olursa geçmiş yıllarda olduğu gibi makul artışa mutlaka kimsenin bir şey diyecek hali yok ama makul artışın üstünde gereksiz bir artış varsa, geçmişte olduğu gibi gerek Bakanlık, gerek TMO, gerek federasyon biz konuyu yakından takip ediyoruz. Mutlaka bir müdahale olacaktır. Eğer biz birilerinin dediği gibi 15 kuruş undan gelen farkı koyacak olursak, işletmeden gelen yüzde 20 artışı koyacak olursak bu enflasyonun çok üzerinde bir artışı meydana getirir. Bunun böyle olmaması için gerekli hassasiyet gösterilecektir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.