Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi çukurova belediyesi kuşadası recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari başbakan binali yıldırım atatürk yapı kredi operasyon

Ekonomi Bakanı Zeybekçi büyüme ve cari açık verilerini değerlendirdi

ANKARA(ANKA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün açıklanan 2. Çeyrek Büyüme Rakamları ile Temmuz ayı Cari açık verilerini değerlendirdi. Bakan Zeybekci, büyüme rakamlarını, “Türkiye, küresel ekonominin 2. çeyrekteki yavaşlamasına rağmen büyüme hızını artırabilmiştir” ifadeleriyle değerlendirirken; Cari açık verilerini, “Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte bir yapısal sorun haline gelmiş ülkemizin cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla ihracat ve üretim ile mümkündür” şeklinde yorumladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün açıklanan 2. çeyrek Büyüme Verileri ile Temmuz ayı Ödemeler Dengesi Verilerini değerlendirdi. Ekonomideki büyümenin güçlü bir şekilde devam ettiğini söyleyen Bakan Zeybekci, “Bugün açıklanan 2. Çeyrek büyüme verilerine göre Türkiye 2. çeyrekte yüzde 3.8 gibi dünyada çok az ülkenin ulaşabildiği bir büyüme oranını yakaladı. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesi ilk çeyrek için yüzde 2.3’ten yüzde 2.5’e revize edildi. Birinci çeyrekte yüzde 2.5 büyüyen ekonomimiz, o dönemde piyasaları şaşırttığı gibi; 2. çeyrekte de yakaladığı ivme ile piyasaları şaşırttı. Piyasaların, küresel gelişmelerin etkisinde kalarak biraz daha kötümser şekilde resme baktığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

-“BÜYÜME RAKAMLARINDAKİ BAŞARI ALINTERİNİ ORTAYA KOYAN 78 MİLYON HALKIMIZA AİT”-

Büyümenin, yılın ilk yarısında büyük ölçüde iç piyasadaki tüketim kanalından desteklendiğini belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

“Daha önce belirttiğimiz gibi, büyüme bu yıl büyük ölçüde tüketimin olumlu katkısı ile yüksek çıkacak. Nitekim 2. Çeyrekte hanehalkı tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 5.6; kamu tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 7.2 arttığını görüyoruz. Türkiye, küresel ekonominin 2. çeyrekteki yavaşlamasına rağmen büyüme hızını artırabilmiştir. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki; yüzde 3.8’lik bir büyüme uzun yıllardır görülmeyen ölçüde zorlu bir küresel ekonomide başarılmıştır. Yanıbaşımızdaki en büyük ekonomik blok olan AB’nin ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 0.4 olduğu, Çin’de sermaye piyasalarının sert bir deprem yaşadığı ve çevre ülkelerdeki siyasi gelişmelerin tüm bölge ekonomilerine olumsuz yansıdığı bir dönemde Türkiye yüzde 3.8 gibi bir büyüme başarısı kaydetmiştir.

Hiç şüphesiz bu başarı, Türkiye ekonomisine güvenen iş dünyasından çiftçilerimize ve işçilerimize kadar, alınterini ortaya koyan 78 milyon halkımıza aittir. İhracat küresel gelişmelerden dolayı, 2015 yılı başından itibaren büyümeye pozitif katkı sunamadı. Ancak önümüzdeki dönemde, ihracatın büyümeye katkı vermeye başlaması ile Türkiye’nin olması gereken yüzde 5’lerin üzerinde büyüme seviyesine doğru yöneleceğini söyleyebiliriz.”

-“CARİ İŞLEMLER AÇIĞI İLK 7 AYDA 25.4 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ”-

Temmuz ayı Ödemeler Dengesi Verilerine ilişkin değerlendirmede de bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’nin ilk 7 aylık cari açığında yüzde 5.6’lık bir azalma var. Geçen yıl ilk 7 ayda 26.9 milyar dolar olan cari işlemler açığı bu yılın ilk 7 ayında 25.4 milyar dolara geriledi. Cari İşlemler Hesabındaki açığımız geçen yılın aynı dönemine göre 1.5 milyar dolar azaldı. Bu, ülke ekonomimiz için oldukça olumlu bir gelişme” dedi.

-“CARİ AÇIĞIN DÜŞÜŞÜNDE DIŞ TİCARET AÇIĞINDAKİ DÜŞÜŞ ETKİLİ”-

Cari açıktaki bu olumlu gelişmenin altında ilk 7 ayda görülen dış ticaret açığındaki düşüşün yattığını bildiren Bakan Zeybekci, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“2014 yılının ilk 7 ayında 34 milyar 183 milyon dolar açık veren Dış Ticaret Dengesi kalemi, bu yılın aynı döneminde 30 milyar 754 milyon dolar açık verdi. Geçen yıla göre yüzde 10 daha az dış ticaret açığı vermemiz sayesinde, dış ticaret kaleminin cari açığın iyileşmesine 3.4 milyar dolarlık katkısı oldu. Ekonomi Bakanlığı olarak, 2015 yılında bir küresel dış ticaret daralmasının gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi belirtmiştik. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak Hükümet olarak Ekonomi bakanlığı eliyle aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş. Özellikle Ağustos ayından itibaren, yılın geri kalan bölümünde dış ticaret kaleminin cari açığa olumlu etkide bulunmaya devam edeceğine şahit olacağız.”

-“TÜRKİYE’DE İKİZ AÇIKLAR DÖNEMİ KAPANMIŞTIR”-

Bakan Zeybekci değerlendirmesinde, Türkiye’deki ikiz açıklar döneminin kapanmaya başladığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Türk ekonomisinin geçmişte devamlı vurgulanan bir zayıf yanı vardı: ikiz açıklar. Yani Türk ekonomisi hem ‘bütçe açığı’ hem de ‘cari açık’ veren bir ekonomiydi ve bu durum küresel ekonomik dalgalanmalara büyük duyarlılık yaratıyordu. Bugün baktığımızda 2015 yılının ilk 6 ayında açık değil, 800 milyon dolar fazla veren merkezi yönetim bütçemiz ve giderek düşen cari işlemler açığımız var.  Attığımız rasyonel adımların olumlu sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Dünyaya rasyonel gözle bakan bir kişiye, dünya rasyonel bir bakış açısı sunar. Bu ilişki karşılıklıdır. Yıl sonuna doğru iyileşme devam edecek

Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte bir yapısal sorun haline gelmiş ülkemizin cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla ihracat ve üretim ile mümkündür. Bu şuurla ülkemiz ihracatını ve üretim gücünü artırmak için kamu ve reel sektörü ile sivil toplum kuruluşları ile hep beraber var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” (ANKA)

(AR/ORH)


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.