Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Elvan'dan Asgari Ücret Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, “Bizim amacımız; Ocak sonu ya da Şubat ayının ilk haftalarında kıdem tazminatıyla ilgili tasarıyı TBMM'ye sevk etmek” dedi. Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun asgari ücretin net bin 300 TL’ye çıkmasıyla ilgili maliyetin yüzde 40'ının devlet tarafından karşılanmasına ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine de buradaki toplam 20.5 milyar TL’lik yükün yüzde 40'ının karşılanacağını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği’ndeki (EMD) sohbette gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lütfi Elvan, dünyanın ve Türkiye’nin çok önemli bir süreçten geçtiğini söyledi. Bu süreçte dünyaya bakıldığında hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşandığını ifade eden Elvan, şunları kaydetti:

“Reform yapan ülkelerin büyüme performansının daha yüksek, üretim ve istihdam alanında daha başarılı olduğunu görüyoruz. Reform konusunda daha ağır davranan ülkelerin ise daha düşük büyüme performansları gösterdiğini görüyoruz. Genel olarak dünyaya baktığımızda 2008 yılına kadar yüksek büyüme performansı izlenildiğini görüyoruz. Ondan sonra dünya ekonomisinde daralma başladı. 2002-2008 ile bugünü kıyasladığımızda büyümede yarı yarıya bir düşüş var. Aşağı yukarı yüzde 9-10 arasında bir büyüme performansı gösteren ülkelerin performanslarının yüzde 4 civarına düştüğünü görüyoruz. Diğer taraftan yüzde 3 bandında büyüyen gelişmiş ülkelerin büyüme performanslarının 2’ye düştüğünü görüyoruz.

Türkiye’ye gelince biz özellikle 2002-2008’de önemli reformlar gerçekleştirdik. Dünya ticaret hacminin genişlemesi, dünya ekonomisindeki genişleme ve kamu niteliğinde olan hususların üzerine gidilmesi gerçekten Türkiye ekonomisinde de yüksek bir büyüme performansının oluşmasını destekledi. Dünya ekonomisiyle birlikte Türkiye’nin büyümesinde de bir miktar küçülme oldu. 2015 yılında muhtemelen 4’ün biraz altında büyüme gerçekleşecek. Büyüme performansını 2016 yılında biraz daha yukarıya çekeceğiz. Bizim yeni dönemde temel hedeflerimizden bir tanesi, potansiyel büyümemizi daha da artırmak. Rekabet gücümüzü daha da yukarılara çekmek, özellikle sıkıntı yaşadığımız yapısal alanlara yoğunlaşmak ve bu alanlarda reformlarımızı gerçekleştirmek hedeflerimiz arasında.”

-“YATIRIM VE İŞLETME ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ ANLAMINDA DA DÜZENLEMELERİMİZ OLACAK”-

Elvan, çalışma hayatıyla eğitim de önemli problemlerin olduğunu da belirtirken, şöyle dedi:

“Genel olarak sıkıntılarımıza baktığımızda ise şunları görüyoruz: eğitimde kat etmemiz gereken önemli mesafeler var. Eğiti altyapısını güçlendirdik ancak nitelik itibarıyla eğitimin kalitesini yukarıya çekmeye yönelik çalışmalarımız olacak. Müfredatları yeniden gözden geçirilmesi gibi, meslek liselerin daha da üstünde durulması gibi…

Çalışma hayatında ve işgücünde önemli problemlerimiz var. Bugün hem işçi kesiminin hem de işveren kesiminin çok önemli problemleri var. Belki tarafların itiraz ettiği ama hem işçi hem de işveren kesime baktığımızda; işçi kesimi tarafından baktığımızda kıdem tazminatı konusunda sorunlarımız var. İşveren tarafından da kıdem tazminatının önemli bir yük olduğu dile getiriliyor. İşveren katı bir işgücü piyasası olduğunu dile getirmektedir. Bu noktada da haklılar. OECD ülkeleri arasında da işgücü esnekliği açısından en katı ülkelerden birisiyiz. Şu anda dolayısıyla işgücü piyasasının daha da esnek hale getirilmesi yine reformlarımız arasında yer alıyor.

Diğer taraftan eğitim işgücü arasında çarpıklıkların olduğunu görüyoruz. Özellikle işgücünün talebine uygun eleman temininde sorun yaşıyoruz. Yükseköğretim kurumlarından mezun olanların piyasaya girişlerinde sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Arz ve talep dengesinin eğitim ve işgücü anlamında mutlaka oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanda çalışmalarımız olacak. İş dünyasının ve piyasanın taleplerine uygun eleman yetiştirme eğitim programlarını buna göre düzenleme en önemli hedeflerimiz arasında olacak.

Çalışma hayatında ve işgücünde kıdem tazminatı gibi diğer işçi işveren arasındaki sorunların iş mahkemelerine gittiğini görüyoruz. İş mahkemelerinin inanılmaz düzeyde bir yoğunluğa sahip olduğunu görüyoruz. Yıllarca süren davalara dönüştüğünü görüyoruz. İş mahkemelerine yönelik de düzenlemelerimiz olacak. Bunları gözden geçireceğiz. Daha hızlı izleyen bir mekanizmaya dönüştürmeye çalışacağız. Çalışma hayatıyla ve işgücüne yönelik düzenleme yaparken tabi ki adalet ve yargı alanında da düzenlemeler yapacağız. Türkiye’nin temel hak alanlarında düzenlemeler gerçekleştireceğiz. İnsan hakları kanununu gözden geçireceğiz. Kolluk güçlerinin denetimi gibi alanlarda önemli düzenlemelerimiz olacak. Türkiye’nin demokratik standartlarını daha da yukarı çekici düzenlemelerimiz söz konusu olacak.

Bizim sorunlarımız bu alanlarda bitmiyor. Yatırım ve işletme ortamının iyileştirilmesi anlamında da düzenlemelerimiz olacak. Sadece yatırım alanlarının düzenlenmesi bizim için yeterli değil. Yeni dönemde yatırım ve işletme ortamının da iyileştirilmesine yönelik de düzenlemelerimiz var. Gerçekten yatırım ortamına yönelik atılması gereken adımlar var. Örneğin ruhsat işlemleri… Herhangi bir yatırımcı bir izin için, ruhsat için birden fazla bakanlığa gidiyor. Aylarca uğraşıyor. Bu süreçleri kolaylaştıracağız. Kaç bakanlığı ilgilendiriyorsa o bakanlıkların yöneticilerini bir araya getireceğiz.  Son derece dinamik esnek mekanizmalar oluşturacağız.

Yatırımcılarımız için sorun olarak niteleyebileceğimiz bir başka alan; iş adamlarımızın arazi temininde sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Bunu da kolaylaştırıcı çözümlerimiz olacak. Arazi temin etme süreçlerini harekete geçireceğiz. Arsa maliyetlerinin oldukça yüksek olması noktasında düzenlemelerimiz olacak.

Türkiye istihdam alanında aslında son 13 yılda çok önemli bir performans sergiledi. Aşağı yukarı işgücüne katılım oranında 5 milyonun üzerinde bir artış oldu. Buna karşılık istihdam edilen kişi sayısında da yine 5 milyonun üzerinde artış söz konusu. 2009 yılıyla karşılaştırdığımızda işsizlik oranında 3 puanlık bir düşüşün olduğunu görüyoruz. “

-“KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANLARI HALA ÇOK DÜŞÜK”-

Genç istihdam noktasında Türkiye’nin başarılı bir performans sergilediğini vurgulayan Elvan, özetle şu ifadeleri de kullandı:

“Genç istihdam artış olduğunu görüyoruz. Gençlere uygulayacağımız programlarla genç istihdamın da daha fazla artış söz konusu olacak. Kadın istihdamında yine sorunlarımız var.  Her ne kadar kadınların işgücüne katılım oranında ciddi artışlar söz konusu olsa da Türkiye’yi gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda işgücüne katılım oranının Türkiye’de gelişmiş ülkelere göre daha düşük olmasının sebebi, kadınların işgücüne katılım oranından kaynaklanır. Aşağı yukarı bizde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 30 civarında seyretmektedir. Halen kadınların işgücüne katılım oranları çok düşük. Aşağı yukarı Avrupa’daki ülkelerin yarısı diyebilirim.  2014 yılında işgücüne katılım oranı yüzde 55’e kadar yükselmiş durumda. Ama hala AB’de oldukça altında. Dolayısıyla istihdam alanında da yapılması gereken çalışmalar var.”

-“ADALET ALANINDAN, ÇALIŞMA HAYATINA KADAR BİRÇOK ALANDA REFORMLARIMIZ OLACAK”-

Yenilenebilir enerji konusunda reformlar olacağının da altını çizen Elvan, şunları kaydetti:

“Enerjiyle ilgili lisans ve ruhsatlandırma süreçlerinin uzun olduğunu biliyoruz. Bunlar üstünde çalışacağız. Vergilendirmede düzenlemeye gideceğiz. Daha düşük bir vergi söz konusu olabilir. Yine bu tür düzenlemeler olacak.

Özet olarak 2016 yılında adalet alanından, yargı alanından sosyal güvenliğe; yatırım ortamının iyileştirilmesinden, çalışma hayatına kadar birçok alanda önemli reformlarımız olacak. Bunları gerçekleştirmek elbette kolay değil. Ama bu noktada gereken çalışmaları yapacağız. Adalet demokratikleşme eğitim alanında çok önemli düzenlemeler olacak. Ekonomiyle ilişkili 50’nin üzerinde reformlarımız olacak. 2016 yılımız çok parlak olacak.”

-“HEDEFİMİZ OCAK SONU, ŞUBAT AYININ İLK İKİ HAFTASINDA TASARIYI SEVK ETMEK”-

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatıyla ilgili bir soruya da, “Bu alanda bir çalışmamız var. Ama hem işçi kesimini hem de işveren kesimini bir araya getireceğiz. Bunlarla belki ayrı ayrı görüşmeler yapacağız ama konuşacağız. Dünyadaki uygulamalar belli. Biz kendimizi dünyadan, gelişmiş ülkelerden soyutlayamayız. Bu alandaki düzenlemeler ortada. Bizim AB’deki düzenlemeler ortada. Biz mutlaka bu alanda bir orta yol bulanacağına inanıyoruz. Bu konuda bir anlaşma sağlanamadı, bunu rafa kaldırıyoruz gibi bir durum söz konusu olmayacak. Mutlaka bunu gerçekleştireceğiz. İşçi kesimimiz de işveren kesimimiz de ortak bir noktada buluşacaklar. Dünya örneklerini de göz önünde bulundurarak bu çalışmaları yürüteceğiz. Muhtemelen ocak ayı içinde ağırlıklı olarak bu çalışmalar yürütülecek. Bizim hedefimiz Ocak sonu ya da Şubat ayının ilk iki haftasında TBMM’de bunla ilgili tasarıyı sevk etmek” yanıtını verdi.

-“ESNEK İŞ GÜCÜNE YÖNELİK MODELLER ORTADA DÜNYADA”-

Kıdem tazminatının dünya ve AB’deki modeline ilişkin bir soru üzerine de Lütfi Elvan, “Özelikle esnek iş gücüne yönelik modeller ortada dünyada. Kıdem tazminatına yönelik uygulamalar ortada. Dolayısıyla biz burada şu ülkede böyle bir uygulama var gibi bir hususa bu ortamda girmek istemiyorum. Biz bu uygulamaları biliyoruz ve bu uygulamaları da taraflarla paylaşıp bir orta yolu bulacağız. Bu aşamada bu tür uygulamalara girmenin doğru olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Elvan, bankaların, faizlerin yükseldiği ortamda KOBİ kredilerini geri çağırdıklarına ilişkin bir değerlendirmenin anımsatılması üzerine, kredileri geri çağırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “Bu tür söylentiler ifade ediliyor ama somut olarak sorduğumuzda maalesef elle tutulur bir uygulamayla karşı karşıya kalmadığımızı görüyoruz” dedi.

-“ASGARİ ÜCRETTE YÜKÜN BELİRLİ BİR ORANINI BİZ ÜSTLENECEĞİZ”-

Asgari ücrete ilişkin vergide prim yükünün devlet tarafından karşılanacağına ilişkin açıklamalar üzerine Lütfi Elvan, “Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Bunla ilgili de süreci paylaştık. Çalışma bakanımız daha detaylı bilgiyi size açıklayacak. Biz çalışmalarımızı tamamladık. Elbette bir miktar bütçemize yük olacak. Ama bunla ilgili özellikle 2016 bütçesi hazırlanırken gerekli önlemler alındı. Bu konuda herhangi bir sıkıntı olmayacak. İşveren tarafına bir yük gelmesi söz konusu. Bu yükün belirli bir oranını biz üstleneceğiz” ifadelerini kullandı.

-“BİZ KOŞMAYA BAŞLADIK, BİZE AYAK UYDURAMAYAN BÜROKRATLARLA ÇALIŞMAYACAĞIZ”-

Gerçekleştirecekleri reformlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, “Kim ne derse desin biz bir takvimlendirme yaptık. Hangi süreçte hangi reformları yapacağımızı açıkladık. Siz bunların takipçisi olacaksınız. Bu konuda kararlıyız. Hemen hemen biz her hafta toplanıyoruz. Tüm yasal düzenlemeleri bu süreler içerisinde yetiştirmekle yükümlüler. Biz hükümet olarak koşmaya başladık. Bize ayak uyduramayan bürokratlarla biz çalışmayacağız. Bizimle koşacak olan bürokrat arkadaşlarla çalışmaya varız. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Biz bu sorumluluk çerçevesinde hareket ediyoruz. Talimatlar bu şekilde. Reform kavramı yıpranmıştır. Reformlar süreklilik arz etmeli. Bu son derece önemli” diye konuştu.

-“AŞAĞI YUKARI 20 KATRİLYONUN BİRAZ ÜZERİNDE BİR YÜK SÖZ KONUSU”-

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Süleyman Soylu’nun “yüzde 40’ı karşılayacağız” açıklaması üzerine de değerlendirme yaptı. Elvan, “Süleyman beyin dediği doğru toplam yükün yüzde 40’ını karşılayacağız. Aşağı yukarı 20.5 milyar TL’lik biraz üzerinde bir yük söz konusuydu. Gerekli önlemlerimizi aldık. Bütçemize sunduğumuzda göreceksiniz” açıklamasında bulundu.

-“KİŞİ BAŞINA 110 TL’Yİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ...”-

“Günlük 3.67 TL’lik bir destek unsurundan bahsediliyor. 2016 yılıyla sınırlı olmak üzere. Devlet desteği asgari ücrette sadece 1 yıl mı geçerli olacak?” şeklindeki bir soru üzerine Elvan, “Bunla ilgili olarak biz bir uygulama yapacağız. Bu destek mekanizmasını oluşturduktan sonra gelişmelere göre yeniden bir değerlendirme olacak. Ama o bahsettiğiniz önerge konuşuldu. Ben de oradaydım. Yani yüzde 40’tan kasıt şu: biz 274 TL’lik bir maliyet var kişi başına bunun yüzde 40’ına tekabül eden 110 TL’yi gerçekleştirmeyi… Bunla ilgili düzenlemeleri Süleyman Bey yapacak” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.