Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor İzmir depremi Saadet Alpago kimdir Ayça Aykaç Kimdir? Muhbir

Faiz İndiriminin  Avrupa'daki Yankıları

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevini üstlenmesinden hemen sonra faiz indirimine gidildiğini duyuran Batı’nın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times, Çetinkaya’nın “ilk fırsatta” faiz indirdiğine dikkat çekti. Kararın ardından liranın güçlenmesini,  “Çetinkaya’nın faizleri hükümetin talep ettiği kadar düşürmeyeceği işaretlerine" bağlayan yorumlara da yer verdi.

Financial Times gazetesi, (FT) “Türkiye’nin yeni Merkez Bankası Başkanı, hükümetin kurum üzerindeki baskısına ilişkin sert tartışmalar arasında ilk fırsatta faizleri indirdi” sözleriyle girdiği haberinde Çetinkaya’nın enflasyon oranının azalması ve liranın son dönemdeki değer kazanımlarından “yararlanarak” faizlerde yarım puan indirim yapılmasına liderlik yaptığını belirtti.

Karar üzerine liranın yükseldiğine işaret eden gazete bazı analistlerin, para biriminin Çetinkaya’nın faizleri hükümetin talep ettiği kadar düşürmeyeceği işaretleri üzerine güçlendiğini söylediğini belirtti.

 

TÜRKİYE, BU YIL BREZİLYA VE GÜNEY AFRİKA’DAN AZ SİYASİ KARGAŞA YAŞADI

FT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzunca bir süreden beri daha düşük faiz amacıyla sürdürdüğü kampanyaya değindiği haberinde FED’in faiz artırımlarının daha önce beklenden daha yavaş olacağı beklentileri ve Çin ekonomisine ilişkin işaretlerin  de yükselen piyasalar üzerindeki olumlu etkilerine de vurgu yaptı. Gazete “Türkiye, bu yıl Brezilya ve Güney Afrika’dan az siyasi kargaşalar yaşadı” dedi.

Uzmanların uygun küresel ortamın sürdürmesi durumunda Para Politika Kurulu’nun faiz indirimlerini sürdürmesi beklentilerine yer verirken “siyasi baskı altında” faiz indirimlerini,  piyasalar veya liranın hazmedebileceğinden fazla uzatmanın yarattığı riske vurgu yapan gazete, yatırımcıların PPK'ya yapılacak atamaları  beklediklerini de kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.