"FED'in Çekimserliği Altına Yaradı"

FED'in faiz artırım sürecini yavaşlatması, sarı metalde kayıpların telafisini beraberinde getirdi. Altındaki yükselişin nedenlerini ve sürecin sürüp sürmeyeceğini değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, FED'in bir sonraki toplantıda da faiz kararını pas geçmesi durumunda altındaki kazançların devam edebileceğini belirtti.

Aysun Göksu, Amerika Merkez Bankası'nın (FED) 2014 yılı Ekim ayında parasal genişlemeyi sonlandırmasının ardından normalleşme sürecine geçilmesi ile altının kaderini FED’in eline teslim ettiğini ifade etti. 

2015 yılı başında başlayan faiz artırım tartışmalarının alevlenirken altının kayıplarını genişlettiğini söyleyen Göksu,  "25 baz puanlık faiz artırım kararıyla birlikte önceki yılın değer kaybı FED baskısıyla yüzde 11,63 seviyesine ulaştı. Faiz artırım beklentilerinin ötelenmesiyle altın üzerindeki baskının da azaldığını görüyoruz. Yılbaşından bu yana değer kazancı yüzde 30’a yaklaşan altın önceki yılın kayıplarını telafi etmiş görünüyor" diye konuştu.

"Faiz Artırımı Başka Bahara"

Destek Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Göksu, yılın üçüncü çeyreğini sonlandırmaya hazırlanırken üyelerden gelen açıklamalara rağmen FED vadelilerine baktığımızda son açıklanan zayıf istihdam ve PMI rakamlarının etkisiyle Eylül ayında faiz artırım beklentisi yüzde 15 seviyesine gerilemiş bulunduğunu belirtti. Bu yıl için en kuvvetli faiz artırım beklentisinin yüzde 40 ile Aralık ayında bulunduğunu söyleyen Göksu, "Kasım ayı beklentisi ise yüzde 18 seviyelerinde. Bu beklentilerin azalması ile altın yeniden yönünü yukarı çevirirken hedge pozisyonlarında da buna oranla artış kaydedildiğini görüyoruz. Her ne kadar Eylül toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gidilmeyeceği beklentisi bulunsa da FED Başkanı Janet Yellen’ın piyasaya vereceği mesajlar önemli olacak. Yellen’ın ABD ekonomisine dair ılımlı değerlendirmelerde bulunması faiz artırımı ihtimalini yeniden gündeme getirebilir ve altında geri çekilmelerin görülmesine neden olabilir" diye konuştu.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.